Προτάσεις Λιλλήκα εστιασμένες σε μέτρα άμεσης ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας


lillikas-giorgosΠροτάσεις εστιασμένες σε μέτρα άμεσης ανάπτυξης, απέστειλε στην Κυβέρνηση Χριστόφια, ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γιώργος Λιλλήκας, όπως δήλωσε σήμερα, εκφράζοντας ταυτοχρόνως την ευχή και ελπίδα η Κυβέρνηση να αξιοποιήσει το πνεύμα συναίνεσης που επέδειξαν τα κόμματα, "έτσι ώστε να παρουσιασθεί ομοψυχία κα εθνική ενότητα σε αυτό το κορυφαίας σημασίας ζήτημα της διαπραγμάτευσης του μνημονίου".

"Η διαπραγμάτευση με την Τρόικα", είπε ο κ. Λιλλήκας σε δημοσιογραφική διάσκεψη που έγινε σήμερα στα κεντρικά γραφεία του Επιτελείου του στη Λευκωσία, "είναι εθνική υπόθεση και σε αυτήν πρέπει όλοι να συμβάλουμε, για να επιτύχουμε τους πλέον ευνοϊκούς όρους, έτσι ώστε να περιορισθεί στο ελάχιστο το κοινωνικό και ανθρώπινο κόστος".

Ερωτηθείς σχετικά με το ζήτημα που προέκυψε προσφάτως, με αφορμή τη βράβευση ως παιδιού αστυνομικού του Προέδρου του ΔΗΣΥ και υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, από τον Φιλοαστυνομικό Σύνδεσμο Κύπρου και κατά πόσον ο ίδιος θα δεχόταν το αντίστοιχο βραβείο, ο κ. Λιλλήκας δήλωσε ότι έχει ενημερωθεί από τον Φιλοαστυνομικό Σύνδεσμο για την πρόθεσή του να τον βραβεύσει.

"Δεν ανέλαβα καμμία δέσμευση ούτε και τοποθετήθηκα και η πρόθεση μου, εξ αρχής, ήταν ότι δεν θα μπορούσα να αποδεχθώ να με τιμήσουν για κάτι που δεν έκανα εγώ", είπε ο κ. Λιλλήκας.

"Τιμούμε", είπε, "αυτούς που έκαναν τους αγώνες και όχι τα παιδιά τους", τα οποία "πρέπει να αποδείξουν ότι αξίζουν την τιμή", Επίσης, συνέχισε ο κ. Λιλλήκας, "δεν θα μπορούσα να αλλάξω τη στάση ζωής που τήρησε ο πατέρας μου, ο οποίος αρνήθηκε να παραλάβει οποιοδήποτε τιμητικό δίπλωμα ή οποιοδήποτε έπαινο για τη συμμετοχή του στον Απελευθερωτικό Αγώνα 1955-1959".

"Κατά συνέπεια, με ποιό δικαίωμα εγώ θα μπορούσα να αποδεχθώ να παραλάβω οποιοδήποτε τιμητικό δίπλωμα, όταν ο ίδιος δήλωνε πάντοτε ότι δεν αγωνίστηκε για να τον γράψουν τα βιβλία και να παίρνει επαίνους, αλλά αγωνίσθηκε για τα παιδιά του; Κατά συνέπεια δεν θα μπορούσα να πάω κόντρα στο πνεύμα και στη στάση  ζωής του πατέρα μου", δήλωσε ο κ. Λιλλήκας.  

Ο κ. Λιλλήκας χαιρέτισε "το πνεύμα συναίνεσης", όπως ανέφερε, "με το οποίο παρουσιάσθηκαν οι πολιτικές δυνάμεις στο διάλογο με την Κυβέρνηση. "Θεωρούμε ότι", πρόσθεσε, "πολλές από τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί από τα κόμματα είναι καλές και μπορούν να βοηθήσουν και με πολλές από αυτές τις προτάσεις συμφωνούμε και τις υιοθετούμε".

"Με την επιστολή που είχαμε απευθύνει χθες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας", είπε ο κ. Λιλλήκας, "εστιάσαμε σε μέτρα άμεσης ανάπτυξης, μέτρα τα οποία μπορούν σε σύντομο χρόνο να θέσουν την κυπριακή οικονομία ξανά σε τροχιά ανάπτυξης".

Προσπάθεια του επιτελείου του, όπως ανέφερε ο κ. Λιλλήκας, ήταν να μην επαναλάβουν προτάσεις που έχουν καταθέσει πολιτικά κόμματα, έστω και εάν συμφωνούν με αυτές τις προτάσεις.

"Για εμάς", δήλωσε ο κ. Λιλλήκας, "σημασία έχει να δώσουμε προοπτικές για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας αλλά και νέων επαναλαμβανόμενων πηγών πλούτου για το κράτος και αυτές οι πηγές πλούτου δεν μπορούν παρά να προέλθουν από την ανάπτυξη και όχι από νέες φορολογίες".

"Περιορισμός στη λογική της Τρόικας", πρόσθεσε, "θα μας οδηγήσει αναπόφευκτα σε ένα βαθύτερο κύκλο ύφεσης και θα πρέπει να αποφύγουμε λάθη, που είδαμε πως έχουν οδηγήσει άλλες χώρες σε βαθειά κοινωνική και οικονομική κρίση, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας".

"Με τα σημερινά δεδομένα και με το νέο χρέος που θα προστεθεί στο συνολικό δημόσιο χρέος", δήλωσε ο κ. Λιλλήκας, "για να μπορέσει η κυπριακή Κυβέρνηση και το κυπριακό κράτος να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις που θα δημιουργεί το χρέος, θα πρέπει να επιτύχουμε έναν πολύ υψηλό ρυθμό ανάπτυξης και αυτός ο ρυθμός απαιτεί συγκεκριμένα μέτρα".

Όπως είπε ο κ. Λιλλήκας έχουν καταθέσει στον Πρόεδρο Χριστόφια επτά συγκεκριμένες προτάσεις, "οι οποίες στοχεύουν στη γρήγορη ανάπτυξη αλλά και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας" και αυτές, "όπως και άλλες προτάσεις, που έχουν καταθέσει πολιτικά κόμματα, θα πρέπει να αποτελέσουν μέρος του μνημονίου".

Μεταξύ των προτάσεων αυτών, τις οποίες ανέλυσε στους δημοσιογράφους ο κ. Λιλλήκας, είναι και η προσπάθεια, κατά τη διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του νέου Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς για την περίοδο 2014-2020, για συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους τομείς ανάπτυξης πού η ίδια καθορίζει να είναι στο 100% εν όψει του γεγονότος ότι η Κύπρος θα έχει ενταχθεί στο Μηχανισμό.

Ο κ. Λιλλήκας προτείνει, επίσης, την άμεση αξιοποίηση του φυσικού αερίου, για την ουσιαστική βελτίωση της ρευστότητας στην οικονομία και στη μείωση των δανειστικών επιτοκίων και την άμεση παροχή φορολογικής απαλλαγής σε ιδιώτες που θα επενδύσουν προσωπικά τους κεφάλαια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεδομένου ότι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.


ΑναζήτησηCopyright © 2010 -

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ

ISSN 1986-213X (print) - ISSN 1986-2148 (online)

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή, απόδοση του περιεχομένου (κειμένου ή φωτογραφίας) με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφηση ή άλλο, χωρίς τη γραπτή έγκριση ή άδεια της "Φωνής".