Βουλή: Σ' ένα μήνα αναμένεται να ψηφιστεί ο νόμος για το νάρκοτεστ


troxaiaΜετά από μεγάλη συζήτηση τον επόμενο μήνα, αναμένεται να ψηφιστεί σε νόμο το νομοσχέδιο για το νάρκοτεστ (οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών) καθώς οι αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες και οι Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Συγκοινωνιών και Νομικών...

βρήκαν τη χρυσή τομή στη διελκυστίνδα που δημιουργείτο με τις πρόνοιες του νομοσχεδίου μεταξύ της προστασίας του δημοσίου συμφέροντος από την επικίνδυνη οδήγηση και την προστασία των συνταγματικών δικαιωμάτων των πολιτών, υιοθετώντας το παράδειγμα της Ισπανίας.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία των δύο Επιτροπών, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών ανέφερε ότι οι Βουλευτές  με τη σύμφωνη γνώμη των κυβερνητικών υπηρεσιών κατέληξαν ότι η διενέργεια νάρκοτεστ θα αρχίζει με  προκαταρκτικό έλεγχο σάλιου και ο έλεγχος θα επαναλαμβάνεται με ανάλυση αίματος εάν ο οδηγός αρνείται να αποδεχθεί το αποτέλεσμα του ελέγχου με σάλιο.

Περαιτέρω ο κ. Νικολάου  εξήγησε ότι εάν ο οδηγός που αρνείται το αποτέλεσμα του ελέγχου με σάλιο, αρνηθεί να δώσει αίμα για επιβεβαίωση του πρώτου ελέγχου τότε  ο έλεγχος σάλιου θα αποτελεί αμάχητο τεκμήριο ενώπιον του Δικαστηρίου και ο κατηγορούμενος που αρνείται ενοχή, θα πρέπει να αποδείξει το αντίθετο.

Ο κ. Νικολάου είπε ακόμα ότι ο οδηγός που θα  αρνηθεί τον έλεγχο σάλιου ή τον όποιο άλλο έλεγχο για οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών, θα διαπράττει ποινικό αδίκημα με ποινή ανάλογη με την ποινή που μπορεί να επιβάλλει το Δικαστήριο για οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών.

Σε ό,τι αφορά τις ποινές που θα μπορούν να επιβάλουν τα Δικαστήρια είναι ποινή φυλάκισης μέχρι 3 χρόνια ή χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις 3.500 ευρώ, ή και τις δύο ποινές μαζί, είπε ο κ. Νικολάου αναφέροντας ότι στο νόμο για το νάρκοτεστ δεν περιλαμβάνεται  η στέρηση άδειας οδήγησης, που μπορεί να επιβληθεί όμως από το Δικαστήριο με βάση το νόμο  για τα μηχανοκίνητα οχήματα.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών εξήγησε  ότι δεν θα επιτρέπεται η κράτηση του οδηγού μέχρι να επανέλθει από την επήρεια, αλλά  θα φροντίζει ο αστυνομικός ώστε ο οδηγός να οδηγηθεί ασφαλής στο σπίτι του.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕ Άριστος Δαμιανού ανέφερε ότι βρέθηκε η ισορροπία μεταξύ της αποτελεσματικής  προστασίας του δημοσίου συμφέροντος από το  εκρηκτικό μείγμα της οδήγησης υπό την επήρεια ναρκωτικών και της απόδοσης υπερεξουσιών στην Αστυνομία που ενδεχομένως να  οδηγούν σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πρόσθεσε ότι από τη συζήτηση του νομοσχεδίου επήλθαν βελτιώσεις στο αρχικό κείμενο και υιοθετείται η φόρμουλα της Ισπανίας με σάλιο αρχικά και αιματολογικές εξετάσεις για επιβεβαίωση.

Ανέφερε επίσης ότι το ΑΚΕΛ ζήτησε και πήρε διαβεβαιώσεις ότι τα δείγματα του DNA, το πιο αγνό όπως είπε προσωπικό στοιχείο, και όποια άλλα προσωπικά δεδομένα του πολίτη θα καταστρέφονται  εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος και να μην αποτελούν στοιχείο στοχοποίησης.

Ο Διευθυντής Τροχαίας Αρχηγείου Δημήτρης Δημητρίου δηλώνοντας ικανοποίηση που το νομοσχέδιο θα προχωρήσει σε ψήφιση, εξήγησε ότι η ανάλυση αίματος είναι πιο έγκυρη και ανέφερε ότι στον οδηγό που συλλαμβάνεται υπό την επήρεια ναρκωτικών δεν θα επιτρέπεται να οδηγήσει το αυτοκίνητο του όπως συμβαίνει και στην επήρεια αλκοόλ.

Εξήγησε περαιτέρω ότι η συσκευή που θα χρησιμοποιείται για τον έλεγχο νάρκοτεστ θα έχει το αποτέλεσμα μέσα σε πέντε λεπτά από τη στιγμή της λήψης του δείγματος και  θα ενημερώνει για και το είδος της ουσίας που έκανε χρήση ο οδηγός και διευκρίνισε περαιτέρω ότι ο νόμος  δεν θα διαχωρίζει τον οδηγό που έκανε χρήση ηρωίνης από τον οδηγό που έκανε χρήση κάνναβης.

Απαντώντας σε ερώτηση για την οδήγηση μετά από λήψη φαρμάκων για θεραπευτικούς σκοπούς, ο κ. Δημητρίου είπε πως εάν το φάρμακο περιέχει ναρκωτική ουσία η συσκευή θα τη δείξει.

Εξήγησε επίσης ότι εάν ο οδηγός έχει κάνει  χρήση συνταγογραφημένου φαρμακευτικού σκευάσματος, αυτό  θα φανεί στην αιματολογική εξέταση προσθέτοντας ότι η νομοθεσία  όπως είναι σήμερα απαγορεύει την οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών ή φαρμάκων.


ΑναζήτησηCopyright © 2010 -

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ

ISSN 1986-213X (print) - ISSN 1986-2148 (online)

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή, απόδοση του περιεχομένου (κειμένου ή φωτογραφίας) με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφηση ή άλλο, χωρίς τη γραπτή έγκριση ή άδεια της "Φωνής".