Δεσμεύτηκαν 16 εκ. ευρώ για τη νεανική και γυναικεία επιχειρηματικότητα στην Κύπρο


businesswomanΠερίπου 16 εκ. ευρώ έχουν δεσμευτεί στην Κύπρο για σχέδια ενίσχυσης της νεανικής και γυναικείας επιχειρηματικότητας, από τα 18 εκ. που προβλέπεται να διατεθούν την περίοδο 2007-2013.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν απόψε, σε εκδήλωση για τη «Γυναικεία και Νεανική Επιχειρηματικότητα», στη Δημοσιογραφική Εστία, οι γυναίκες επιχειρηματίες στην Ευρώπη ανέρχονται στο 30% του συνόλου. Τη ραχοκοκαλιά της ευρωπαϊκής οικονομίας απαρτίζουν περίπου 23 εκ. ΜμΕ, οι οποίες αποτελούν το 99% των επιχειρήσεων και το 58% του συνολικού τζίρου στην ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η οποία εντάσσεται στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, νέοι και γυναίκες επιχειρηματίες παρουσίασαν τις εμπειρίες τους, μοιράστηκαν προβληματισμούς και κατέθεσαν τις εισηγήσεις τους σχετικά με την προώθηση της γυναικείας και νεανικής επιχειρηματικότητας.

Στο χαιρετισμό της, η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αθηνά Ξανθοπούλου ανέφερε ότι κονδύλια συνολικού ύψους 16 εκ. ευρώ περίπου έχουν δεσμευτεί στην Κύπρο για σχέδια ενίσχυσης της νεανικής και της γυναικείας επιχειρηματικότητας, στα πλαίσια του επιχειρησιακού προγράμματος «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ανταγωνιστικότητα» 2007-2013.

Σύμφωνα με την κ. Ξανθοπούλου, οι επενδυτικές προτάσεις που εντάχθηκαν στα σχέδια αυτά, στη βάση δύο προκηρύξεων το 2008 και το 2009, ανέρχονται σε 395 και αναμένεται ότι θα δημιουργήσουν γύρω στις 1.000 νέες θέσεις εργασίας.

Η εφαρμογή των σχεδίων έχει συμβάλει και θα συνεχίσει να συμβάλλει στη δημιουργία νέων, σύγχρονων επιχειρήσεων, συμπλήρωσε η κ. Ξανθοπούλου, προσθέτοντας ότι το Υπουργείο Εμπορίου έχει εξασφαλίσει πρόσθετες πιστώσεις και για μια τρίτη προκήρυξη, που αναμένεται να ανακοινωθεί στις επόμενες εβδομάδες.

Ακόμη είπε ότι οι μικρές επιχειρήσεις αποτελούν τα θεμέλια της κυπριακής οικονομίας και είναι βασική πηγή δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, καινοτομίας και ευημερίας.

«Η ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας και η ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) για τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης είναι μεταξύ των προτεραιοτήτων που έθεσε η Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ» συμπλήρωσε.

Ανέφερε τέλος ότι ιδιαίτερα την περίοδο αυτή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και της αυξανόμενης ανεργίας, «το πιο αποτελεσματικό εργαλείο που διαθέτουμε για την αντιμετώπιση της είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και των μικρών επιχειρήσεων».

Η Εκπρόσωπος Τύπου του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο Αλεξάνδρα Ατταλίδου ανέφερε από την πλευρά της ότι για να βγει η Ευρώπη και η Κύπρος από την οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση πρέπει να χρησιμοποιηθεί όλο το δυναμικό, γυναίκες και νέοι και να εξαλειφθούν τα αναχώματα που τους εμποδίζουν να συμμετέχουν αποτελεσματικά στο πολιτικό και οικονομικό γίγνεσθαι.

«Πρέπει να υιοθετήσουν καινοτόμες και απαλλαγμένες από γραφειοκρατία διαδικασίες που θα τους ενθαρρύνουν να δημιουργούν τις δικές τους επιχειρήσεις», είπε η κ. Ατταλίδου. 

Πρόσθεσε ότι για να γίνει αυτό «χρειάζονται διορατικοί ηγέτες σε όλους τους τομείς», πέραν της παιδείας και της οικονομίας, «που θα θεμελιώσουν τη νέα Ευρώπη και τη νέα Κύπρο απαλλαγμένες από τις αγκυλώσεις και τα λάθη που μας οδήγησαν στη σημερινή οικονομική κρίση».

Η Εκπρόσωπος Τύπου του ΕΚ στην Κύπρο είπε επίσης ότι οι ΜμΕ αποτελούν το 99% των επιχειρήσεων και το 58% του συνολικού τζίρου στην ΕΕ. Παραθέτοντας στοιχεία από την έκθεση του Αυστριακού Ευρωβουλευτή Paul Rübig, που θα συζητηθεί σύντομα στην ολομέλεια του Σώματος, είπε ότι τα 23 εκ. ΜμΕ «αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ευρωπαϊκής οικονομίας».

Συμπλήρωσε ότι η ανάπτυξη των επιχειρήσεων αυτών αποτελεί κρίσιμη προϋπόθεση για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης και για την προσέλκυση επενδύσεων και παραγωγικών μονάδων.

Αναφερόμενη εξάλλου σε στοιχεία άλλης έκθεσης της Ευρωβουλευτή Rovana Plumb, σχετικά με το πρόσωπο της γυναικείας φτώχειας στην ΕΕ, η κ. Ατταλίδου είπε πως οι γυναίκες πλήττονται από τη φτώχεια περισσότερο από τους άντρες και πως η φτώχεια που αντιμετωπίζουν είναι σοβαρότερη από αυτή των ανδρών.

Ο Υπεύθυνος Τύπου της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Μπάμπης Μεταξάς είπε από την πλευρά του ότι οι γυναίκες επιχειρηματίες στην Ευρώπη αποτελούν μόνο το 30% του συνόλου των επιχειρηματιών.

Αναφερόμενος στις δράσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενίσχυση των επιχειρήσεων, είπε ότι η Κομισιόν παρουσίασε τον Ιούνιο του 2008 τη «Small Business Act» για την Ευρώπη, ένα ευρύ σύνολο μέτρων που δίνουν προτεραιότητα στις ΜμΕ και συμβάλλουν στην εξεύρεση νέων πηγών χρηματοδότησης.

Συμπλήρωσε παράλληλα ότι η «Small Business Act» ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις να σεβαστούν πλήρως τις προθεσμίες πληρωμών, ενώ υπενθύμισε σχετική οδηγία της Κομισιόν, που θέτει συγκεκριμένο χρονικό όριο 30 ημερών, για διευθέτηση των πληρωμών, είτε από επιχειρήσεις σε επιχειρήσεις είτε από το δημόσιο τομέα προς επιχειρήσεις.

Όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να έχουν μεταφέρει την εν λόγω οδηγία στο εθνικό τους Δίκαιο έως τα μέσα Μαρτίου 2013, είπε.

Αναφερόμενος σε παραδείγματα από την ΕΕ, ο Υπεύθυνος Τύπου της Κομισιόν στην Κύπρο είπε ότι σε έκθεσή του 2008, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρει ότι οι γυναίκες αποτελούν τη μεγαλύτερη ομάδα που υποεκπροσωπείται από άποψη συμμετοχής στις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, μόνο το 15% από τις 4,7 εκατ. επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου διευθύνονται κυρίως από γυναίκες.

Προστίθεται ότι αν οι γυναίκες δημιουργούσαν επιχειρήσεις στο ίδιο ποσοστό με τους άνδρες θα υπήρχαν 150.000 επιπλέον νέες επιχειρήσεις κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αναφέρθηκε τέλος στο παράδειγμα της Σουηδίας, όπου σύμφωνα με στοιχεία του 2008, περισσότερες από 131.000 επιχειρήσεις διοικούνται από γυναίκες, με συνολικό κύκλο εργασιών 35 δις ευρώ. Οι επιχειρήσεις αυτές έχουν περίπου 358.000 απασχολούμενους με συνολικές αποδοχές πάνω από 6 δις ευρώ, κατέληξε ο κ. Μεταξάς.

Η Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Γυναικών Επιχειρηματιών Επαγγελματιών (ΚΟΓΕΕ) Αλεξάνδρα Γαλανού ανέφερε ότι οι ΜμΕ επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της κυπριακής οικονομίας, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει αισθητή ανάπτυξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε η κ. Γαλανού, η γυναικεία επιχειρηματικότητα αυξήθηκε από το 25% το 2005 στο 29% το 2010, προσθέτοντας ότι πρόκειται για μια αρκετά αισιόδοξη εικόνα, που όμως αλλάζει λόγω των νέων οικονομικών δεδομένων.

Είπε τέλος ότι η ΚΟΓΕΕ είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη στήριξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας, και πρόσθεσε ότι η Ομοσπονδία στηρίζει μέσα από προγράμματα τις γυναίκες επιχειρηματίες να στήσουν τις επιχειρήσεις τους.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Γραφείο του Ευρωκοινοβουλίου στην Κύπρο, την ΟΕΒ, το ΚΕΒΕ, την ΚΟΓΕΕ, το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας, το Υπουργείο Εμπορίου και την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο.


ΑναζήτησηCopyright © 2010 -

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ

ISSN 1986-213X (print) - ISSN 1986-2148 (online)

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή, απόδοση του περιεχομένου (κειμένου ή φωτογραφίας) με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφηση ή άλλο, χωρίς τη γραπτή έγκριση ή άδεια της "Φωνής".