Λιτότητα ή ανάπτυξη, το δίλημμα που κυριάρχησε στο 3ο Οικονομικό Φόρουμ


Το δίλημμα λιτότητα ή πολιτική τόνωσης της ανάπτυξης, αλλά και το τι δέον γενέσθαι για την επίλυση της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης επικράτησαν σήμερα κατά τις συζητήσεις του 3ου Οικονομικού Φόρουμ της Λεμεσού.

Στο φόρουμ, υπό την προεδρία του πρώην Υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας Γιώργου Παπακωνσταντίνου, διοργανώθηκε από το In Business και την IMH, υπό την αιγίδα της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, στην παρουσία εκατοντάδων επιχειρηματιών, Ευρωπαίων αξιωματούχων, πρώην Κοινοτικών Επιτρόπων καθώς και οικονομολόγων εγνωσμένου κύρους.

Οι ομιλητές ανέλυσαν την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς και την κρίση χρέους που μαστίζει την ΕΕ και ιδιαίτερα τις χώρες της Ευρωζώνης και συζήτησαν το επίκαιρο δίλημμα «Λιτότητα ή ανάπτυξη». Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν επίσης οι τρόποι μείωσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και της ανεργίας, τρόποι ανακεφαλαιοποίησης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, οι δράσεις που είναι αναγκαίες για την ανάκτηση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη αλλά και το κρίσιμο ζήτημα της δημιουργίας θέσεων εργασίας στην Ευρώπη γενικότερα.

Τους συμμετέχοντες καλωσόρισε ο Δήμαρχος Λεμεσού, Ανδρέας Χρίστου, ο οποίος σημείωσε πως το γεγονός ότι το Φόρουμ λαμβάνει χώρα στη Λεμεσό υπογραμμίζει το ρόλο της πόλης ως ενός σημαντικού ναυτιλιακού και επιχειρηματικού κέντρου στην ανατολική Μεσόγειο.

Χαρακτηρίζοντας τη Λεμεσό ως την «ατμομηχανή της κυπριακής οικονομίας», ο κ. Χρίστου κάλεσε τους συμμετέχοντες από το εξωτερικό να χρησιμοποιήσουν αυτή τους την επίσκεψη για να αναλογιστούν τις ταχείες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες συνδέονται με την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της  Κύπρου, του Ισραήλ, του Λιβάνου και της Αιγύπτου. Σημείωσε ότι τα αποτελέσματα της ερευνητικής γεώτρησης στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ δίδουν ουσιαστικές ενδείξεις ότι η Κύπρος θα εξελιχθεί σε μια υποσχόμενη νέα βιομηχανία.

«Σας καλώ να αναλογιστείτε αυτές τις εξελίξεις και να αποφασίσετε πώς εσείς ή οι πελάτες σας θα μπορέσουν να αποτελέσουν μέρος αυτής της ενδιαφέρουσας νέας βιομηχανίας για την Κύπρο», είπε.

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λεμεσού Φιλ Ανδρέου ανέλυσε κάποια από τα κύρια ζητήματα που εμποδίζουν τη λήψη σωστών μέτρων στην ΕΕ. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στο θέμα της αλληλεγγύης, υποστηρίζοντας ότι τα ισχυρά κράτη-μέλη δεν πρέπει να πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να διατηρήσουν την ισχύ τους και την ανάπτυξη των οικονομιών τους, ενώ οι καταναλωτές των ασθενέστερων κρατών οδηγούνται στη στέρηση.

Δεύτερη παρατήρηση του κ. Ανδρέου ήταν η ανάγκη για ένα πιο ολοκληρωμένο πλαίσιο οικονομικής πολιτικής. Μια πιο ισχυρή νομισματική ένωση είναι σημαντική για τη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών στα ασθενέστερα κράτη-μέλη, είπε.

Όπως πρόσθεσε, ένα πλαίσιο ενοποιημένης οικονομικής πολιτικής είναι αναγκαία, αλλά αυτή δεν πρέπει να συνδυαστεί με τις περιφερειακές προσπάθειες ανάπτυξης.

Η παρούσα περίοδος είναι σημαντική καθώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα οικονομικά προβλήματα και να επιδιώξουμε βιώσιμες λύσεις, είπε, προσθέτοντας ότι αν το ύψος του χρέους ανέβει πάνω από τα βιώσιμα επίπεδα, τότε όλοι θα υποφέρουμε.

Ο πρώην ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας και πρώην Υπουργός Εργασίας, Λόρδος Μάικλ Χάουαρντ αναφέρθηκε στην παρούσα ασταθή κατάσταση στην παγκόσμια πολιτική, η οποία θα μπορούσε να έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.

Ειδικότερα, ανέφερε ότι ο ίδιος πίστευε ότι το Ευρώ ήταν μια «λανθασμένη έννοια» και υπενθύμισε ότι ίδιος αντιτίθετο σθεναρά την ένταξη της Βρετανίας στην ευρωζώνη. «Θα μπορούσε να πετύχει αν όλες οι χώρες υιοθετούσαν το ενιαίο νόμισμα με πρόθεση να καταστούν ένα ενιαίο κράτος. Θα πετύχαινε αν όλες οι χώρες είχαν παρόμοιες οικονομίες, αλλά, όπως όλοι γνωρίζουμε, καμιά από αυτές τις προϋποθέσεις εκπληρώθηκαν και επιπρόσθετα οι διαφορές μεταξύ των οικονομιών των κρατών που υιοθέτησαν το ευρώ έχουν κατ’ ακρίβεια αυξηθεί μετά την υιοθέτηση του κοινού νομίσματος», είπε.

Λέγοντας ότι η ένταξη στη ζώνη του ευρώ στερεί από τα κράτη-μέλη το σημαντικό στοιχείο της διαχείρισης των οικονομιών τους, ο Λόρδος Χάουαρντ υποστήριξε ότι η καλύτερη λύση θα ήταν «μια συντεταγμένη διάλυση της ευρωζώνης».

«Αυτό θα ελευθερώσει κάθε κράτος-μέλος για να λάβει τα σωστά μέτρα ώστε να αντιμετωπίσει τις συνθήκες της οικονομίας του. Για κάποιες χώρες τα μέτρα θα περιλαμβάνουν υποτίμηση του νομίσματός τους, για άλλες, όπως τη Γερμανία υπερτίμηση του νομίσματος», είπε, προσθέτοντας όμως ότι ο ίδιος γνωρίζει ότι δεν θα υπάρξει μια συντεταγμένη διάλυση της ευρωζώνης, καθώς οι πολιτικές επιπτώσεις δεν είναι αποδεκτές στην πλειοψηφία της ευρωπαϊκής πολιτικής ελίτ.

Κατά τον ίδιο, η χειρότερη εξέλιξη θα ήταν μια άτακτη διάλυση της ευρωζώνης, κάτι που θα προκαλούσε μια μετατόπιση της παγκόσμιας οικονομίας και θα είχε καταστροφικές συνέπειες.

«Η Ευρώπη θα κάνει αυτό που κάνει καλύτερα. Θα προχωρήσει, αλλά αυτό θα έχει κόστος σε σχέση με τη μείωση της ανάπτυξης. Άραγε αυτό θα περιλάβει την έξοδο της Ελλάδας ή της Κύπρου από την Ευρωζώνη; Ίσως όχι καθώς αν η Ελλάδα φύγει, οι αγορές θα επικεντρωθούν στη συνέχεια στην Πορτογαλία ή την Ισπανία και αυτό είναι ένα ρίσκο το οποίο οι Ευρωπαίοι πολιτικοί δεν θέλουν να αναλάβουν», είπε.

Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής είπε από την πλευρά του ότι οι χώρες με μεγάλα ελλείμματα και μεγάλο δημόσιο χρέος δεν μπορούν να δημιουργήσουν ούτε θέσεις εργασίας ούτε ανάπτυξη. Το δημόσιο χρέος υπερκαλύπτει τον ιδιωτικό τομέα, υπό την έννοια ότι ο δημόσιος τομέας αντλεί όλη τη ρευστότητα, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για αύξηση των φόρων και των επιτοκίων και ως εκ τούτου καταστρέφει την επενδυτική εμπιστοσύνη των καταναλωτών, πρόσθεσε.

Σημείωσε παράλληλα ότι υπάρχουν φόροι που δεν παρακωλύουν την ανάπτυξη, όπως και περικοπές στα κρατικά έξοδα τα οποία είναι πιο αποτελεσματικά από τη μείωση της επενδυτικής πολιτικής της Κυβέρνησης.

Ο κ. Σαρρής τόνισε ότι η ΕΕ έχει αποδεχθεί την ιδέα ότι μια τραπεζική ένωση θα είναι πολύ βοηθητική εάν υλοποιηθεί σωστά, αυξάνοντας την αλληλεγγύη και βοηθώντας χώρες που έχουν μεγάλα ελλείμματα.

Αναφέρθηκε στις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες, τη Γερμανία, την Αυστρία, την Ελβετία, την Ολλανδία, τη Σουηδία και τη Δανία, οι οποίες ανακοίνωσαν δημοσιονομικά πλεονάσματα πέραν του ενός τρισεκατομμυρίου ευρώ, λέγοντας ότι «οι χώρες αυτές πρέπει να συμμετέχουν στην προσαρμογή.»

«Η λιτότητα θα πετύχει αν η παγκόσμια αναϊσσορόπηση προέλθει κυρίως από τη λιτότητα, αλλά ταυτόχρονα και μέσω των αυξήσεων στους μισθούς και των κρατικών εξόδων στις πλεονασματικές χώρες. Οι πλεονασματικές χώρες θα έχουν τη δική τους συμβολή, όπως και οι ελλειμματικές χώρες θα πρέπει κάνουν το δικό τους κομμάτι», είπε.

Η Πολωνή πρώην Κοινοτική Επίτροπος και νυν Ευρωβουλευτής, Ντανούτα Χούμπνερ, είπε ότι η Ευρώπη διέπραξε πολλά λάθη όπως η αποτυχία της αποσύνδεσης του οικονομικής κρίσης από τον τραπεζικό τομέα, αλλά και η καθυστερημένη αντίδραση της ΕΕ στην κρίση.

Αυτό που πρέπει να γίνει, σημείωσε, είναι η αξιοποίηση της κοινής αγοράς για να δημιουργηθεί ανάπτυξη. Πρόσθεσε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει με την προσέγγιση της λιτότητας, αλλά με την αναγνώριση των μέτρων που πρέπει να ληφθούν για να δημιουργήσουν ανάπτυξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Είπε επίσης ότι το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για την περίοδο 2014-2020 μπορεί να αξιοποιηθεί για την τόνωση της ανάπτυξης.

Τέλος, ο πρώην Υπουργός Οικονομικών και πρώην Διοικητής της πορτογαλικής Κεντρικής Τράπεζας Μιγκέλ Μπελέζα σημείωσε ότι η λιτότητα φέρνει αποτελέσματα ενόσω είναι κατάλληλα αυστηρή, υποδεικνύοντας ταυτόχρονα ότι η έξοδος από την ευρωζώνη θα είναι καταστροφή.

Δήλωσε πάντως πολύ ανήσυχος από την αλματώδη αύξηση του χρέους στην Ευρωζώνη.


ΑναζήτησηCopyright © 2010 -

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ

ISSN 1986-213X (print) - ISSN 1986-2148 (online)

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή, απόδοση του περιεχομένου (κειμένου ή φωτογραφίας) με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφηση ή άλλο, χωρίς τη γραπτή έγκριση ή άδεια της "Φωνής".