Πρωτοποριακή έρευνα του Πανεπιστημίου Κύπρου για τη γνωστική γήρανση


Η μνήμη διατηρείται σε καλά επίπεδα, καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου, ενώ κάποιες αλλαγές παρουσιάζονται μετά τα 65 - 70 και αφορούν, κυρίως, την ικανότητα εκμάθησης καινούργιων πληροφοριών και τη γρήγορη επεξεργασία πληροφοριών, όπως κατέδειξε έρευνα του Πανεπιστημίου Κύπρου για τη γνωστική γήρανση.

Σύμφωνα σημερινή ανακοίνωση, και όπως κατέδειξε η έρευνα, οι αλλαγές αυτές φαίνεται ότι προκαλούνται από αλλοιώσεις στην εγκεφαλική μάζα, στη μείωση στη ταχύτητα μεταφοράς μηνυμάτων λόγω ελάττωσης νευροδιαβιβαστών στις νευρωνικές συνάψεις, μικροσκοπικές αλλοιώσεις όπως εναπόθεση αμυλώδης πλάκας στο εγκεφαλικό παρέγχυμα και αλλαγές στη λειτουργία των μετωπιαίων λοβών.

Η έρευνα διερευνά τις γνωστικές δεξιότητες, τους δείκτες φυσικής υγείας, τους βιολογικούς παράγοντες και την ποιότητα ζωής σε ένα μεγάλο δείγμα 500 Κυπρίων ενηλίκων 65 ετών και άνω και διεξάγεται από το Κέντρο Εφαρμοσμένης Νευροεπιστήμης (ΚΕΝ) και το Εργαστήριο Νευρογνωστικών Ερευνών του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου στο πλαίσιο του προγράμματος με τίτλο «Νευρογνωστική Μελέτη Ενηλίκων».

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Πανεπιστημίου, η έρευνα μελετά γνωστικές δεξιότητες όπως είναι η μνήμη, η συγκέντρωση, η ταχύτητα σκέψης και γλώσσας και η επίδραση της ηλικίας στις παραπάνω δεξιότητες, βιολογικούς παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν τις γνωστικές δεξιότητες όπως καρδιολογικοί δείκτες και γενετικοί παράγοντες, σχέση ποιότητας ζωής, βιολογικών παραγόντων και γνωστικών δεξιοτήτων, κλινική μελέτη αποτελεσματικότητας προγράμματος γνωστικής αποκατάστασης σε υγιείς ενήλικες και σε ενήλικες με νοητική έκπτωση

Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν σε συνεργασία με το Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Στροβόλου και το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής, σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα.

Η έρευνα χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας με συντονίστρια και υπεύθυνη της έρευνας την Καθηγήτρια του Τμήματος Ψυχολογίας Φώφη Κωνσταντινίδου, διευθύντρια του Κέντρου Εφαρμοσμένης Νευροεπιστήμης.

"To 2012 έχει προκηρυχτεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως το έτος της υγιούς γήρανσης. Η επιλογή των θεμάτων που παρουσιάστηκαν στην ημερίδα", αναφέρει η κ. Κωνσταντινίδου, "έγινε με στόχο τη διεύρυνση των γνώσεων για τις γνωστικές δεξιότητες στην ενήλικη ζωή, την απόκτηση γνώσεων για στρατηγικές που βοηθούν τις λειτουργίες της μνήμης, καθώς και πληροφορίες για τους παράγοντες που συντείνουν στην επιτυχημένη τρίτη ηλικία".

"Επιπρόσθετα", συνέχισε η κ. Κωνσταντινίδου, "η έρευνα βοηθά στη δυνατότητα διαχωρισμού μεταξύ των φυσιολογικών αλλαγών που προκύπτουν από την ηλικία και των παθολογικών αλλαγών στη νόηση και στη συμπεριφορά γενικότερα που μπορεί να προκαλούνται λόγω παθολογικής γήρανσης όπως άνοια τύπου Αλτσχάιμερ και την δημιουργία θεωρητικών μοντέλων για τη γήρανση που συνεισφέρουν στη διεθνή βιβλιογραφία".

Οι 500 συμμετέχοντες της  Νευρογνωστικής Μελέτης προέρχονται από το πολυδύναμο κέντρο Στροβόλου, τα αντίστοιχα κέντρα από τους δήμους Λακατάμειας, Αγίου Δομετίου, Λευκωσίας, Λευκάρων, από οργανώσεις όπως την Ένωση Αγωνιστών ΕΟΚΑ, την Ένωσης Συνταξιούχων Κύπρου (ΕΚΥΣΥ, ΠΕΟ), το Παττίχειο Κέντρο Λεμεσού και δημότες από διάφορες κοινότητες της Λευκωσίας, Λάρνακας και Πάφου.

Μέχρι στιγμής το ερευνητικό πρόγραμμα αυτό έχει εργοδοτήσει 12 ερευνητές και ειδικούς επιστήμονες, ενώ στην έρευνα έχουν συμμετέχει άνω των 30 μεταπτυχιακών και προπτυχιακών φοιτητών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Τα αρχικά αποτελέσματα έχουν παρουσιαστεί σε 15 διεθνή συνέδρια και έχουν δημοσιευτεί ως πρακτικά συνεδρίων και επιστημονικών άρθρων σε 6 διεθνή περιοδικά.

Η έρευνα αυτή θα συνεχιστεί στο πλαίσιο των δράσεων του Κέντρου Εφαρμοσμένης Νευροεπιστήμης του Πανεπιστημίου Κύπρου και του καινούργιου ερευνητικού προγράμματος ΣΚΕΨΗ (2012-2014) που χρηματοδοτείται στο πλαίσια της τρίτης δέσμης προγραμμάτων διακρατικής συνεργασίας ΕΛΛΑΔΑ-ΚΥΠΡΟΣ με συντονίστρια την κ. Κωνσταντινίδου. Στο πρόγραμμα ΣΚΕΨΗ θα συμπεριληφθούν ασθενείς με ήπια νοητική έκπτωση και ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με άνοια τύπου Αλτσχάιμερ.


ΑναζήτησηCopyright © 2010 -

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ

ISSN 1986-213X (print) - ISSN 1986-2148 (online)

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή, απόδοση του περιεχομένου (κειμένου ή φωτογραφίας) με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφηση ή άλλο, χωρίς τη γραπτή έγκριση ή άδεια της "Φωνής".