Ο Γενικός Εισαγγελέας δηλώνει ότι παρενέβη να μην εκτελεστεί το ένταλμα κατάσχεσης στο ΥΠΟΙΚ


petros-kliridisΟ Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης σε δηλώσεις του το απόγευμα ανέφερε ότι παρενέβη προς διάφορες κατευθύνσεις στην προσπάθεια του να μην εκτελεστεί από τους επιδότες το πρωί το ένταλμα στο Υπουργείο Οικονομικών για κατάσχεση κινητών εναντίον περιουσίας της Κυβέρνησης. Παρόμοια υπόθεση, όπως είπε, είχε συμβεί πριν λίγες ημέρες.

Ο κ. Κληρίδης εξήγησε ότι ο μόνος λόγος που συγκάλεσε τους δημοσιογράφους στο γραφείο του είναι εξαιτίας των όσων έγιναν έξω από το Υπουργείο Οικονομικών με την προσπάθεια των επιδοτών να εκτελέσουν ένταλμα κατάσχεσης κινητών εναντίον περιουσίας της Κυβέρνησης που εκκρεμεί.

Το εν λόγω ένταλμα κατάσχεσης, σημείωσε, εκδόθηκε σε σχέση με απαλλοτρίωση ιδιωτικής περιουσίας, η οποία έχει κάποιο ιστορικό.

Όπως ανέφερε είχε απαλλοτριωθεί για την ανέγερση σχολείου στην περιοχή Παρισινού με τίμημα 600.000 λίρες, γιατί η απαλλοτρίωση έγινε πριν την είσοδο μας στην ευρωζώνη.

Με προσφυγή την οποία άσκησε ο ιδιοκτήτης της γης ακυρώθηκε η απαλλοτρίωση με αίτημα του ιδιοκτήτη της γης επειδή είχαν περάσει τρία χρόνια χωρίς να χρησιμοποιηθεί.

Ετσι του επιστράφηκε η γη και επέστρεψε κι εκείνος τις 600.000 λίρες, τις οποίες είχε πάρει. Στην συνέχεια απαλλοτριώθηκε και πάλι η γη για τους ίδιους σκοπούς και παρέμενε ο καθορισμός του τιμήματος.

Εκδόθηκε από το δικαστήριο μια απόφαση, είπε ο κ. Κληρίδης, την οποία η Δημοκρατία θεωρούσε και θεωρεί εντελώς λανθασμένη και την εφεσίβαλε. Η έφεση της Δημοκρατίας ακόμη εκκρεμεί.

Ακολούθως η απαλλοτρίωση ανακλήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2012, με άλλα λόγια η Δημοκρατία παράλληλα προς την έφεση που είχε ασκήσει ότι ήταν λανθασμένη η απόφαση του Πρωτόδικου Δικαστηρίου για τα 5 εκ. ευρώ που είχε επιδικάσει ανακάλεσε και την απαλλοτρίωση.

Επομένως κατά την δική μου γνώμη, είπε ο Γενικός Εισαγγελέας, εκείνο το οποίο έπρεπε να κάμει ο ιδιοκτήτης ήταν να προσβάλει την ανάκληση της απαλλοτρίωσης, πράγμα το οποίο δεν γνωρίζω αν έγινε αλλά νομίζω πως δεν έγινε.

Αντί αυτού, συνέχισε, εκδόθηκε το ένταλμα για κατάσχεση κινητών για ένα τίμημα το οποίο η Δημοκρατία εφεσίβαλε και θεωρεί λανθασμένο και για μια απαλλοτρίωση την οποία η Δημοκρατία ανακάλεσε.

Στην συνέχεια, είπε, η Δημοκρατία επέβαλε αίτηση για ακύρωση του διατάγματος κατάσχεσης αφού εκκρεμούσε η έφεση και αφού είχε ανακληθεί η απαλλοτρίωση. Το αίτημα της Δημοκρατίας απερρίφθη και δεν έγινε δεχτό από το Επαρχιακό Δικαστήριο.

Ακολούθως η Δημοκρατία καταχώρησε αίτηση για αναστολή του εντάλματος κατάσχεσης που είναι ορισμένη στις 28 Φεβρουαρίου 2013.

"Δεν βλέπω κανένα λόγο γιατί να προχωρούσαν οι επιδότες - βεβαίως είχαν οδηγίες - στην εκτέλεση του διατάγματος για κατάσχεση, όταν όπως έχω πει αφενός μεν η Δημοκρατία έχει προσβάλει και εκκρεμεί με έφεση η εγκυρότητα του διατάγματος με την οποία επιδικάστηκαν τα 5 εκ. ευρώ στον ιδιοκτήτη της γης και αφετέρου η Δημοκρατία έχει ανακαλέσει αυτή την απαλλοτρίωση", είπε ο κ. Κληρίδης.

"Να καταβάλει η Δημοκρατία 5 εκ. ευρώ για ποιο πράγμα; Για εκείνα που νομίζω εγώ κατά την δική μου άποψη δεν χρωστεί αφού η απαλλοτρίωση έχει ανακληθεί και εκκρεμεί και η έφεση εναντίον της πρωτόδικης απόφασης κατά πόσον έπρεπε να επιδικαστούν 5 εκ. ευρώ; Κι αν η Δημοκρατία καταβάλλει τα 5 εκ. ευρώ και βρεθεί ότι ορθά προσέβαλε την απόφαση και ορθά ανακάλεσε ποιος θα επιστρέψει στην Δημοκρατία τα 5 εκ. ευρώ; Είναι για τους λόγους αυτούς που με δικές μου οδηγίες και με παρέμβαση μου προς διάφορες κατευθύνσεις προσπάθησα να μην εκτελεστεί αυτό το ένταλμα", είπε.

Δεν έχω κανένα ενδοιασμό, σημείωσε ο κ. Κληρίδης, ότι οι νόμιμες ενέργειες με τις οποίες προσπάθησα να μην εκτελεστεί αυτό το ένταλμα ήταν σωστές. Ερωτηθείς τι έχει πράξει είπε πως έχει μιλήσει με την Πρωτοκολλητή.

"Ζήτησα να σταματήσει ενόψει του γεγονότος ότι στις 28 Φεβρουαρίου θα εκδικαστεί αυτό το ένταλμα για το οποίο είχαν γίνει προσπάθειες πριν λίγες μέρες να εκτελεστεί σε βάρος περιουσίας που ανήκει στο Γενικό Λογιστήριο. Είχα ζητήσει να φύγουν γιατί έχουν δύο αιτήματα στο Δικαστήριο", ανέφερε.

Ο κ. Κληρίδης είπε πως "δεν καταλαβαίνω επίσης την επιμονή να εκτελεστεί αυτό το ένταλμα για ένα ποσό που η Δημοκρατία δεν χρωστεί γιατί αφενός εκκρεμεί η έφεση κατά της λανθασμένης κατά την άποψη μου πρωτόδικης απόφασης εν αναμονή τουλάχιστον της έφεσης δεν έπρεπε να γίνουν οποιεσδήποτε προσπάθειες εκτέλεσης του εντάλματος κατάσχεσης κινητών και ιδιαίτερα μετά την ανάκληση από την Δημοκρατία της απαλλοτρίωσης. Αν ο ιδιοκτήτης έχει απαίτηση για αποζημιώσεις για την ζημιά είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα", πρόσθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει ότι το περιστατικό το πρωί στο Υπουργείο Οικονομικών αφορούσε 30 υποθέσεις για ένα ποσό 15 εκ.  ευρώ είπε πως "δεν ξέρω αν είχαν πάει εκεί για άλλα εντάλματα αλλά νομίζω ότι είναι γι αυτή την περίπτωση, για την οποία είχαν πάει και στην Γενική Λογίστρια".

Είπε πως για την συγκεκριμένη περίπτωση της απαλλοτρίωσης, οι επιδότες είχαν πάει και σε άλλα Κυβερνητικά γραφεία. "Ισως διαφέρει το θέμα αν υπήρχαν κι άλλα αλλά αν υπήρχαν έχω την γνώμη ότι στις συνθήκες που βρισκόμαστε έπρεπε να κοινοποιηθεί πρώτα προς τις αρχές της Δημοκρατίας για να δούμε πώς αντιμετωπίζεται κι όχι να πηγαίνουν έξω από τα Κυβερνητικά γραφεία καλώντας γερανούς και δημοσιογράφους", σημείωσε.

Διερωτήθηκε "αν αυτοί που έστειλαν τους επιδότες για εκτέλεση στο Υπουργείο Οικονομικών, γιατί δεν εκτέλεσαν τα εντάλματα εναντίον των δικαστηρίων αφού και η περιουσία των δικαστηρίων είναι κρατική περιουσία".

Ερωτηθεί αν είθισται μέσα στους δρόμους να ανακόπτουν κυβερνητικό όχημα για να το κατάσχουν, ο Γενικός Εισαγγελέας απάντησε: "Δεν έχω δει τις σκηνές αλλά αν έχουν κατεβεί και σταματούσαν οποιονδήποτε αυτοκίνητο είναι θέμα το οποίο μπορούμε να δούμε. Δεν ξέρω ποια ήταν η διαδικασία".


ΑναζήτησηCopyright © 2010 -

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ

ISSN 1986-213X (print) - ISSN 1986-2148 (online)

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή, απόδοση του περιεχομένου (κειμένου ή φωτογραφίας) με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφηση ή άλλο, χωρίς τη γραπτή έγκριση ή άδεια της "Φωνής".