O Standard and Poor's υποβάθμισε την Κύπρο, ενώ βλέπουν αυξημένο κίνδυνο χρεοκοπίας


Standard-PoorsΟ αμερικανικός οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας, Standard and Poor`s (S&P) ανακοίνωσε απόψε ότι υποβάθμισε άμεσα κατά μια βαθμίδα την αξιολόγησή του για το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ πιστεύει ότι οι κίνδυνοι χρεοκοπίας είναι αυξημένοι.

Η εφεξής ισχύουσα αξιολόγηση του ανωτέρω οίκου για το κυπριακό αξιόχρεο, σε μακροπρόθεσμη βάση, είναι "CCC".

"Για κάθε πρόγραμμα δανειακής βοήθειας, υπάρχει ο κίνδυνος να μην είναι δημοφιλές και, άρα, να είναι δύσκολο να εφαρμοστεί στο πλαίσιο μιας οικονομίας σε μακρά και βαθιά αναδίπλωση (...) Κατά συνέπεια, πιστεύουμε ότι οι κίνδυνοι μιας χρεοκοπίας, σε ό,τι αφορά το χρέος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αυτήν την ώρα παρουσιάζονται αυξημένοι", αναφέρει το σχετικό ανακοινωθέν του ίδιου οίκου.Ο οίκος εκτιμά τις ακάθαρτες δανειστικές ανάγκες της κυβέρνησης για το υπόλοιπο του 2013 στο 18% του ΑΕΠ.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφέρεται στην απόρριψη από τη Βουλή του τέλους σταθερότητας επί των καταθέσεων, περιγράφοντάς το ως στοιχείο κλειδί στο οποίο υπολογιζόταν η οικονομική βοήθεια ΕΕ-ΔΝΤ.

«Εν τη απουσία αξιόπιστης εναλλακτικής πηγής κεφαλαίου και δημοσιονομικής χρηματοδότησης, ο κίνδυνος άτακτης χρεοκοπίας αυξάνεται», προστίθεται εξηγώντας την υποβάθμιση.

Αναφέρουν περαιτέρω ότι η υποβάθμιση αντανακλά κυρίως την άποψή τους για τα οξεία προβλήματα στον τραπεζικό τομέα της Κύπρου, σημειώνοντας ότι από τις αρχές του 2012, οι κυπριακές τράπεζες επανειλημμένα υπέστηκαν ζημιές λόγω της απομείωσης των ελληνικών ομολόγων που κατείχαν και λόγω των επισφαλών δανείων στην ελληνική και εγχώρια αγορά.

Ο Οίκος εκτιμά οι δύο μεγαλύτερες κυπριακές εμπορικές τράπεζες θα χρειαστούν και οι δύο μαζί 10  δισεκ. ευρώ.

Στη συνέχεια, οι S&P αναφέρονται στην πρόνοια της συμφωνίας του Γιούρογκρουπ για επιβολή τέλους επί των τραπεζικών καταθέσεων και την απόρριψή του από τη Βουλή για να προσθέσει ότι δεδομένου πως ο τραπεζικός τομέας είναι πέντε φορές το ΑΕΠ, «θεωρούμαι ότι η πιστωτική θέση της Κύπρου είναι συνδεδεμένη με το τραπεζικό σύστημα. Ούτε οι μέτοχοι των τραπεζών ούτε η κυπριακή κυβέρνηση είναι σε θέση από μόνοι τους να ανταποκριθούν στις πιεστικές ανάγκες των τραπεζών για κεφάλαιο».

Ο Οίκος σημειώνει ότι εν τη απουσία ιδιωτικών ή άλλων ενέσεων κεφαλαίου στις κυπριακές τράπεζες, βλέπει λίγα μέσα για ανακεφαλαιοποίηση του συστήματος χωρίς μετατροπή των υποχρεώσεων των τραπεζών, περιλαμβανομένων, των καταθέσεων σε δικαιώματα μετόχων.

Περαιτέρω, ο S&P εκφράζει την πεποίθηση ότι παρά την αρνητική ψήφο της Βουλής το Γιούρογκρουπ είναι αποφασισμένη να φθάσει σε συμφωνία με τις κυπριακές αρχές σε ένα αξιόπιστο πακέτο.

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης του ο Οίκος, αφού αναφέρεται στις υποχρεωτικές τραπεζικές αργίες και τη χρηματοδότηση ELA εκφράζει την άποψη ότι η Κύπρος θα παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης.

Οι S&P τονίζουν ότι ενδεχομένως να μειώσουν και άλλο τη βαθμίδα αξιολόγησης για το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Κύπρου αν δεν καταφέρει η κυβέρνηση να φθάσει σε συμφωνία, και ακόμη και αν φθάσει σε συμφωνία, ενδεχομένως πάλι να μειώσει τη βαθμίδα αν εκτιμήσει ότι η Κυβέρνηση δεν πληροί τους όρους της.

Εξάλλου, οι S&P αναθεωρούν προς τα κάτω την πρόβλεψη τους για το ΑΕΠ το 2013 στο -6%.


ΑναζήτησηCopyright © 2010 -

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ

ISSN 1986-213X (print) - ISSN 1986-2148 (online)

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή, απόδοση του περιεχομένου (κειμένου ή φωτογραφίας) με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφηση ή άλλο, χωρίς τη γραπτή έγκριση ή άδεια της "Φωνής".