Διατάγματα αναφορικά με τον καθορισμό της τουριστικής περιόδου για τα καταστήματα


lemesos-katastimataΔιατάγματα αναφορικά με τον καθορισμό της τουριστικής περιόδου, των τουριστικών περιοχών/ζωνών, των ωραρίων λειτουργίας και των αργιών των καταστημάτων που εμπίπτουν σε αυτές, εξέδωσε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων,

ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχει το άρθρο 27 των περί της Ρύθμισης της Λειτουργίας Καταστημάτων και των Όρων Απασχόλησης των Υπαλλήλων τους Νόμων του 2006 έως 2011, αφού έλαβε υπόψη και τις εισηγήσεις των προβλεπόμενων από τους Νόμους αυτούς Συμβουλευτικών Επιτροπών.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση «με βάση τα διατάγματα, η περίοδος εφαρμογής του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων στις περιοχές που καθορίζονται ως τουριστικές αρχίζει από τις 23.3.2013, και επεκτείνεται μέχρι και τις 30.11.2013».

Ως αργίες κατά την τουριστική περίοδο καθορίζονται η 1η Μαΐου, η Κυριακή του Πάσχα και η Δευτέρα του Πάσχα.

Στην επαρχία Λεμεσού, σε αντίθεση με τι ίσχυε προηγουμένως, το τουριστικό ωράριο θα εφαρμόζεται και τις Κυριακές καθ’ όλη τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου.

Τα διατάγματα προβλέπουν επίσης διεύρυνση των ωραρίων λειτουργίας των καταστημάτων στις τουριστικές περιοχές.

Συγκεκριμένα, σ’ όλες τις επαρχίες έχει επεκταθεί το ωράριο λειτουργίας της Κυριακής και έτσι τα τουριστικά καταστήματα θα μπορούν να λειτουργούν από τις 9 π.μ. αντί από τις 10 π.μ. 

Στην επαρχία Αμμοχώστου, ικανοποιήθηκε πάγιο αίτημα της επαρχίας για επέκταση σε 4 μήνες της περιόδου εφαρμογής του ωραρίου της Κυριακής μέχρι και τις 11 μ.μ.

Τέλος, στην επαρχία Πάφου το ωράριο λειτουργίας διευρύνθηκε και πλέον τα τουριστικά καταστήματα στις παραλιακές περιοχές (Ζώνη "Α") θα μπορούν να λειτουργούν μέχρι και τις 11 μ.μ. από τη Δευτέρα μέχρι και την Κυριακή.

Οι ρυθμίσεις σε σχέση με τις περιοχές/ζώνες όπου θα εφαρμόζονται τουριστικά ωράρια, διαφοροποιούνται με την προσθήκη σ’ αυτές της Λεωφόρου Μεσόγης στην Πάφο και ως εκ τούτου τα καταστήματα στη περιοχή αυτή (που εντάσσονται στην ζώνη Β) θα μπορούν να λειτουργούν με παρατεταμένο ωράριο από τη Δευτέρα μέχρι και το Σάββατο.

Αναφέρεται ότι οι διατάξεις των διαταγμάτων και η συνεπακόλουθη επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων σε τουριστικές περιοχές/ζώνες, δεν επηρεάζει τους όρους εργοδότησης των υπαλλήλων, όπως αυτοί ρυθμίζονται από το νόμο, τις οικείες συλλογικές συμβάσεις ή/και την πρακτική.

Σύμφωνα με τις διατάξεις των υπ’ αναφορά νόμων, το πλήρες κείμενο των διαταγμάτων δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, καταλήγει η επίσημη ανακοίνωση.


ΑναζήτησηCopyright © 2010 -

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ

ISSN 1986-213X (print) - ISSN 1986-2148 (online)

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή, απόδοση του περιεχομένου (κειμένου ή φωτογραφίας) με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφηση ή άλλο, χωρίς τη γραπτή έγκριση ή άδεια της "Φωνής".