Μείωση κυπριακού ΑΕΠ κατά 10% αναμένει Γερμανός οικονομολόγος


kypros-mnimonioΤο ΑΕΠ της Κύπρου ενδέχεται να μειωθεί κατά 10% στα επόμενα δύο με τρία χρόνια, εκτιμά ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commetzbank Γεργκ Κρέμερ, προσθέτοντας παράλληλα ότι είναι ικανοποιημένος από τη συμφωνία για την Κύπρο.

Θεωρεί απίθανο η Κύπρος να χρειαστεί και άλλη βοήθεια, συμπληρώνει όμως ότι δεν το αποκλείει τελείως.

Σε δηλώσεις του στην Deutsche Welle, ο κ. Κρέμερ είπε ότι «ο οικονομικός τομέας της Κύπρου είναι υπερδιογκωμένος», προσθέτοντας ότι «με τις ριζικές αλλαγές στις δύο μεγαλύτερες τράπεζες ο τομέας επανέρχεται σε ένα πλαίσιο και αυτό σημαίνει δυστυχώς ότι θα χαθούν μαζικά θέσεις εργασίας».

Εννοείται, συνέχισε, «ότι η κυπριακή οικονομία δεν θα καταρρεύσει, όπως θα συνέβαινε αν δεν είχε επιτευχθεί συμφωνία στις Βρυξέλλες. Και μόνο όμως με την απώλεια θέσεων εργασίας στον οικονομικό και τραπεζικό τομέα, η κυπριακή οικονομία θα συρρικνωθεί σημαντικά».

«Αυτό μπορεί να σημαίνει για τα επόμενα δύο με τρία χρόνια ακόμα και συνολική συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 10%» είπε.

Παράλληλα, ο επικεφαλής οικονομολόγος της δεύτερης σε μέγεθος γερμανικής τράπεζας, κάνοντας έναν απολογισμό για την συμφωνία για την Κύπρο ανέφερε ότι είναι θετικό ότι η Λευκωσία κατέληξε σε συμφωνία με τους εταίρους «αποτρέποντας έτσι μια χρεοκοπία και την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, που θα οδηγούσε σε έξοδο από το ευρώ».

Συμπλήρωσε ότι είναι επίσης θετικό ότι οι καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ εξαιρούνται από μια έκτακτη εισφορά, καθώς και το ότι οι εταίροι δεν υποχώρησαν. «Κάθε άλλη επιλογή θα εξασθενούσε τις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις στις χώρες της περιφέρειας, που βρίσκονται ούτως ή άλλως πλέον σε άμυνα» δήλωσε στη DW.

Με δεδομένες τις κοινωνικές επιπτώσεις με τις οποίες θα βρεθεί από εδώ και στο εξής αντιμέτωπη η χώρα, ο Γερκ Κρέμερ δηλώνει ότι «θα δούμε αν το πακέτο βοήθειας που λαμβάνει η Κύπρος τώρα θα είναι αρκετό».

«Προς το παρόν το θεωρώ μάλλον απίθανο η Κύπρος να χρειαστεί και άλλη βοήθεια διότι οι Κύπριοι συμβάλλουν σημαντικά στη διάσωση των τραπεζών, όπου και ελλοχεύουν οι περισσότεροι κίνδυνοι. Δεν το πιστεύω, αλλά δεν μπορώ να το αποκλείσω εντελώς», λέει.


ΑναζήτησηCopyright © 2010 -

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ

ISSN 1986-213X (print) - ISSN 1986-2148 (online)

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή, απόδοση του περιεχομένου (κειμένου ή φωτογραφίας) με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφηση ή άλλο, χωρίς τη γραπτή έγκριση ή άδεια της "Φωνής".