Ο Fitch υποβάθμισε σε "Default" τη Λαϊκή και σε "Restricted Default" την Τράπεζα Κύπρου


fitchΣε υποβάθμιση των μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων IDRs της Λαϊκής Τράπεζας στην τελευταία βαθμίδα αξιολόγησης "D", δηλαδή σε Default, και των IDRs της Τράπεζας Κύπρου σε "RD", δηλαδή Restricted Default, από "B", αντίστοιχα,

προχώρησε ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings, μετά τη συμφωνία του Eurogroup με τις κυπριακές αρχές για παραχώρηση στην Κύπρο οικονομικής βοήθειας ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με τον οίκο, η διαφορά στην αξιολόγηση των δύο τραπεζών έγκειται στο γεγονός ότι η Τράπεζα Κύπρου συνεχίζει τις εργασίες της στην Κύπρο, ενώ η Λαϊκή Τράπεζα θα διασπαστεί σε "καλή" και "κακή" τράπεζα.

Επίσης, ο Fitch διατήρησε σε αρνητικό ορίζοντα για πιθανή υποβάθμιση την αξιολόγηση της Ελληνικής Τράπεζας. Ειδικότερα, ο οίκος διατήρησε την αξιολόγηση των μακροπροθέσμων IDR και SRF της Ελληνικής Τράπεζας σε "Β" και των SR στη βαθμίδα "4", καθώς δεν έχουν επιβληθεί απώλειες στους ανασφάλιστους καταθέτες μέχρι σήμερα, ενώ η Τράπεζα συνεχίζει να λαμβάνει ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ως αποτέλεσμα της δήλωσης του Eurogroup.

Ο οίκος Fitch αφού αναφέρεται στις αποφάσεις που λήφθηκαν στο Eurogroup για τις δύο τράπεζες, αναφέρει ότι αναμένει τόσο την ανάκληση της τραπεζικής άδειας της Λαϊκής Τράπεζας όσο και την επιβολή σημαντικών ζημιών από τις "κακές τραπεζικές υποχρεώσεις".

Σε σχέση με την Τράπεζα Κύπρου, ο διεθνής οίκος αναμένει την επιβολή σημαντικών ζημιών στους ανασφάλιστους καταθέτες της Τράπεζας Κύπρου καθώς η τράπεζα δεν θα έχει πρόσβαση σε κρατική ενίσχυση σύμφωνα με το πακέτο διάσωσης ύψους 10 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά την πώληση του ελληνικού δικτύου καταστημάτων της Ελληνικής Τράπεζας, που θα έχει αποτέλεσμα μια ενδεχόμενη μείωση των ριψοκίνδυνων στοιχείων ενεργητικού, ο οίκος Fitch σημειώνει ότι αυτές οι εξελίξεις μπορούν να στηρίξουν την κεφαλαιακή θέση της τράπεζας, ενώ οι καταθέτες μπορεί να είναι κάπως πιο πρόθυμοι να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση της τράπεζας, ως αποτέλεσμα του γεγονότος ότι η Ελληνική Τράπεζα δεν περιλαμβάνεται μέχρι σήμερα σε οποιαδήποτε μέτρα εξυγίανσης.


ΑναζήτησηCopyright © 2010 -

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ

ISSN 1986-213X (print) - ISSN 1986-2148 (online)

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή, απόδοση του περιεχομένου (κειμένου ή φωτογραφίας) με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφηση ή άλλο, χωρίς τη γραπτή έγκριση ή άδεια της "Φωνής".