Skip to main content

Στις 9 Ιουλίου θα ανακοινωθεί η απόφαση για την έκρηξη στο Μαρί


dikastirioΣτις 9 Ιουλίου θα εκδοθεί από το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Κύπρου που συνεδριάζει στη Λάρνακα η απόφαση κατά πόσον οι έξι κατηγορούμενοι για τη φονική έκρηξη που σημειώθηκε στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί στις 11 Ιουλίου 2011, είναι ένοχοι ή αθώοι.

Αυτό αποφάνθηκε σήμερα ο Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου Τεύκρος Οικονόμου μετά τις απαντητικές αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης των έξι κατηγορουμένων και της Κατηγορούσας Αρχής.

Σήμερα πραγματοποιήθηκαν οι απαντητικές αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης των έξι κατηγορουμένων και της Κατηγορούσας Αρχής.

Ο Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου Τεύκρος Οικονόμου ευχαρίστησε όλους, Κατηγορούσα Αρχή και συνηγόρους υπεράσπισης για τη δουλειά που έκαναν και για το κλίμα που επικράτησε κατά τη διάρκεια της πολύμηνης ακροαματικής διαδικασίας.

Ανακοίνωσε επίσης ότι η απόφαση για την υπόθεση θα εκδοθεί στις 9 Ιουλίου στις 09.00 το πρωί.

Στην απαντητική του αγόρευση ο Ευστάθιος Ευσταθίου συνήγορος υπεράσπισης των Κώστα Παπακώστα, Ανδρέα Νικολάου και Χαράλαμπου Χαραλάμπους απάντησε σε σημεία της Κατηγορούσας Αρχής που αφορούν τους πελάτες του. Ο κ. Ευσταθίου εστίασε την προσοχή του στις γνώσεις τους για τον κίνδυνο έκρηξης των εμπορευματοκιβωτίων που ουσιαστικά τεκμηριώνει την παράλειψη καθήκοντος, λαμβάνοντας υπόψη ότι ήξεραν μεν τι υπήρχε στα εμπορευματοκιβώτια αλλά δεν ενημέρωσαν τους Πυροσβέστες της ΕΜΑΚ.

Κατέθεσε επίσης τη θέση ότι ο Συνταγματάρχης Γιώργος Γεωργιάδης επιβεβαίωνε ότι δεν υπήρχε κίνδυνος και ότι «διασκέδαζε» κάθε σκέψη για έκρηξη κάνοντας λόγο για εκτόνωση αερίων. Αναφερόμενος στον 2ο κατηγορούμενο πρώην ΥΠΑΜ Κώστα Παπακώστα ο συνήγορος υπεράσπισης κατέθεσε τη θέση του ότι έδωσε οδηγίες για να μετακινηθεί το διογκωμένο εμπορευματοκιβώτιο, σε αντίθεση με τη θέση της Κατηγορούσας Αρχής.

Ο κ. Ευσταθίου ισχυρίστηκε ότι ο Συνταγματάρχης Γιώργος Γεωργιάδης  είναι «αναξιόπιστος μάρτυρας» και διερωτήθηκε «εάν δεν είναι αυτός αναξιόπιστος μάρτυρας τότε ποιος είναι»;                                                      

Ο Γιώργος Γεωργίου συνήγορος υπεράσπισης των Μάρκου Κυπριανού και Σάββα Αργυρού έδωσε στο Δικαστήριο απαντητικό υπόμνημα 37 σελίδων στο οποίο απαντά σε 43 σημεία της αγόρευσης της Κατηγορούσας Αρχής.

Μεταξύ άλλων ο κ. Γεωργίου είπε ότι η θέση  της Κατηγορούσας Αρχής «για κυρίαρχο ρόλο του Υπουργού Εξωτερικών στο θέμα του φορτίου του πλοίου ήταν ανεδαφική» αφού όπως εξήγησε γνώριζαν στο Υπουργείο Άμυνας ότι για την τύχη του φορτίου (πχ. εκποίηση) χρειάζονταν «το πράσινο φως» από τη Νομική Υπηρεσία και έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ανέφερε επίσης ότι στη σύσκεψη της 6/8/2009 όπου συζητήθηκε το θέμα του φορτίου του πλοίου ο πελάτης του, Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού δεν παρέστη και τις αποφάσεις τις πήραν οι διάφοροι παρευρισκόμενοι μεταξύ των οποίων οι Γενικοί Διευθυντές του ΥΠΕΞ, του ΥΠΑΜ, του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας και η Διευθύντρια Τελωνείων, οι οποίοι και δεν είναι κατηγορούμενοι. 

Οσον αφορά το Σάββα Αργυρού ο συνήγορος υπεράσπισης είπε ότι είναι φανερό πως ο Αρχηγός ΓΕΕΦ «θέλει να συνεχίσει να χειρίζεται το θέμα με τον Συνταγματάρχη Γιώργο Γεωργιάδη και τον Υπουργό, κρατώντας μακριά τον Υπαρχηγό». Ταυτόχρονα διερωτήθηκε κατά πόσον «είναι παράλειψη του Υπαρχηγού του ΓΕΕΦ που, επιδεικτικά θα έλεγα, τον αγνόησε ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ όταν έτυχε ενημέρωσης από τον Συνταγματάρχη Γεωργιάδη να ενεργήσει, όταν ο εμπνευστής της ιδέας για κόκκινο συναγερμό και εκκένωσης της βάσης στο Μαρί δεν εισηγείται κάτι τέτοιο στους κατ’ εξοχήν αρμόδιους»;

Ο Θανάσης Κορφιώτης, συνήγορος υπεράσπισης του Διοικητή της ΕΜΑΚ Ανδρέα Λοϊζίδη ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο πελάτης του δεν είχε την πολυτέλεια ή την ευχέρεια να δώσει πληροφόρηση για τα εμπορευματοκιβώτια στον Αρχιλοχία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέα Παπαδόπουλο εκ του μακρόθεν.

Ανέφερε επίσης ότι είναι απλοϊκή η λογική της Κατηγορούσας Αρχής όταν λέει ότι οι ανώτεροι μπορούσαν να δώσουν οδηγίες στους Πυροσβέστες εκ του μακρόθεν. Κατέθεσε ακόμα τη θέση ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν μπορεί να διατάξει την εκκένωση ούτε στρατοπέδου, ούτε καν ιδιωτικής κατοικίας αφού όπως είπε «αυτή η θέση δεν στηρίζεται σε καμία νομοθετική διάταξη».

Ο κ. Κορφιώτης είπε τέλος ότι η Κατηγορούσα Αρχή δεν τοποθετήθηκε καθόλου στη θέση της υπεράσπισης ότι ο πελάτης του, Ανδρέας Λοϊζίδης επέφερε το θάνατο 13 ανθρώπων.

Η Κατηγορούσα Αρχή στη μακροσκελέστατη ανταπάντησή της έκανε λόγο για υπαίτια αμέλεια των έξι κατηγορουμένων. Απευθυνόμενη μάλιστα στο Κακουργιοδικείο εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα δει με πολλή προσοχή όσα έχουν κατατεθεί μέχρι σήμερα για το θέμα και θα βρουν ενόχους τους έξι κατηγορουμένους.

Υπενθυμίζεται ότι οι έξι κατηγορούμενοι για την έκρηξη στο Μαρί είναι οι τέως Υπουργοί Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού και Άμυνας Κώστας Παπακώστας, ο τέως Υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς Σάββας Αργυρού, ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέας Νικολάου και οι τελούντες σε διαθεσιμότητα Υποδιευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χαράλαμπος  Χαραλάμπους και Διοικητής της ΕΜΑΚ Αντρέας Λοϊζίδης.

Σημειώνεται ότι από τη φονική έκρηξη στο Μαρί έχασαν τη ζωή τους ο  Πλοίαρχος Ιωαννίδης Ανδρέας, Διοικητής Ναυτικού/ ΓΕΕΦ, ο Αντιπλοίαρχος Λάμπρου Λάμπρος, Διοικητής της Ναυτικής Βάσης, ο Αρχικελευστής Κλεάνθους Κλεάνθης, Υπαξιωματικός στη Διοίκηση της Ναυτικής Βάσης, ο  ΕΠΥ Κελευστής Ηρακλέους Μιχάλης, Υπαξιωματικός στη Διοίκηση της Ναυτικής Βάσης, οι  Ναύτες Χριστοφόρου Μιλτιάδης, Χριστοφόρου Χριστάκης και Αντώνης Χαραλάμπους της Διοίκησης Ναυτικής Βάσης, ο Αρχιλοχίας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας  Παπαδόπουλος Ανδρέας, ο Αρχιπυροσβέστης Γιακουμής Γιώργος και οι Πυροσβέστες Κρόκος Βασίλης, Ταντής Σπύρος, Θεοφίλου Παναγιώτης και Αδάμου Αδάμος.


Αναζήτηση