Παραγγελία του Μεγάλου Αλεξάνδρου για τον φίλο του Ηφαιστίωνα ο τύμβος Καστά στην Αμφίπολη


Ο Τύμβος Καστά στην Αμφίπολη ήταν παραγγελία του Μεγάλου Αλεξάνδρου προς τον κορυφαίο αρχιτέκτονα της εποχής του Δεινοκράτη, προκειμένου να γίνει μνημείο προς τιμήν του επιστήθιου φίλου του και στρατηγού, Ηφαιστίωνα, ανακοίνωσε η επικεφαλής αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη και ο αρχιτέκτονας της ανασκαφής, Μιχάλης Λεφαντζής, σε εκδήλωση, που έγινε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στην οποία παρουσιάστηκαν η πορεία των ανασκαφών και τα ευρήματα στον λόφο Καστά την τελευταία διετία.

Η Κ. Περιστέρη στηρίζει την διαπίστωσή της αυτή στο ότι υπάρχουν τρεις επιγραφές που αποτελούν συμβόλαια έργου του ταφικού μνημείου. Οι επιγραφές γράφουν: «παρέλαβον» και έχουν το μονόγραμμα του Ηφαιστίωνα.  «Αυτό δηλώνει ότι πρόκειται για συμβόλαιο κατασκευής έργου και πλούσια εργολαβία» τόνισε. Η αρχαιολόγος και προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών δεν άφησε καμία αμφιβολία, ότι ο τύμβος Καστά είναι έργο της ελληνιστικής εποχής.

Επίσης, αποκάλυψε ότι κατά τη διάρκεια των ανασκαφών βρέθηκαν νομίσματα σε καλή κατάσταση, όπως για παράδειγμα του Αλέξανδρου και του Κασσάνδρου. Ωστόσο σημείωσε ότι τα περισσότερα νομίσματα που βρέθηκαν είναι καμένα ή κατεστραμμένα, καθώς ο τύμβος έχει υποστεί πολυάριθμες λεηλασίες μέχρι τον καιρό των τελευταίων Μακεδόνων.

Η πρώτη αντίδραση από τις αποκαλύψεις της κυρίας Περιστέρη ήλθε από τον συνάδελφό της και καθηγητή αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Φάκλαρη, ο οποίος υποστήριξε ότι ο τύμβος δεν μπορεί να συνδεθεί με τον Ηφαιστίωνα, που δεν είχε ταφεί στην Μακεδονία, ενώ δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ότι Μέγας Αλέξανδρος έδωσε εντολή να χτιστεί αυτό το μνημείο.

Η μεγάλη ανασκαφή της Αμφίπολης άρχισε το 1956 και συνεχίστηκε έως το 1984 υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Δημητρίου Λαζαρίδη, με τη στήριξη της Αρχαιολογικής Εταιρείας και του υπουργείου Πολιτισμού. Συνεχίστηκαν από την αρχαιολόγο Χάιδω Κουκούλη και από το 2009 από την Κατερίνα Περιστέρη. Η ανασκαφή έλαβε παγκόσμια δημοσιότητα το καλοκαίρι του 2014, όταν υποστηρίχθηκε ότι στον τύμβο Καστά μπορεί να βρισκόταν θαμμένος ο Μέγας Αλέξανδρος.

Ο ευγενούς καταγωγής Ηφαιστίων (357 - 324 π.Χ) ήταν παιδικός φίλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου και τον ακολούθησε στην εκστρατεία του στην Ασία. Τραυματίστηκε στην Μάχη των Γαυγαμήλων (331 πΧ), ενώ στην συνέχεια ο Αλέξανδρος του ανέθεσε διάφορες αποστολές. Οι δυο φίλοι παντρεύτηκαν τις κόρες του του Δαρείου, αλλά κατά την διάρκεια μιας επινίκιας γιορτής ο Ηφαιστίων αρρώστησε και μετά από επτά ημέρες πέθανε. Ο Αλέξανδρος ήταν απαρηγόρητος για τον χαμό τού φίλου του και για τρεις ημέρες έμεινε νηστικός, πενθώντας τον. Αμέσως μετά έδωσε εντολή να αναγερθεί στην Βαβυλώνα μεγαλοπρεπέστατο οικοδόμημα στο οποίο τάφηκε ο Ηφαιστίωνας και το οποίο στην συνέχεια παραδόθηκε στις φλόγες παρουσία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο οποίος θα πεθάνει ένα χρόνο αργότερα.


ΑναζήτησηCopyright © 2010 -

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ

ISSN 1986-213X (print) - ISSN 1986-2148 (online)

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή, απόδοση του περιεχομένου (κειμένου ή φωτογραφίας) με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφηση ή άλλο, χωρίς τη γραπτή έγκριση ή άδεια της "Φωνής".