Skip to main content

Οι εκδηλώσεις μνήμης του Πολυτεχνείου υπό δρακόντεια μέτρα και με τη σκέψη στην Κύπρο


Οι εκδηλώσεις για τα 42 χρόνια από την αντιδικτατορική εξέγερση στο Πολυτεχνείο Αθηνών στις 17 Νοεμβρίου 1973, ολοκληρώθηκαν με την καθιερωμένη κάθε χρόνο τέτοια μέρα πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία στην ελληνική πρωτεύουσα, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας λόγω των πρόσφατων τρομοκρατικών κτυπημάτων στο Παρίσι και αλλού.

Η επιλογή της συγκεκριμένης πρεσβείας ως τόπο κατάληξης της πορείας, έγινε στα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης από την Εθνική Φοιτητική Ένωσης Ελλάδος (ΕΦΕΕ) εις ένδειξη διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι, όπως έγραφαν τότε και οι προκηρύξεις της, οι Αμερικανοί θεωρούνταν πρωταίτιοι της «απριλιανής επανάστασης» του 1967 με την οποία εγκαθιδρύθηκε στη χώρα στρατιωτική δικτατορία.

Η πρώτη πορεία έγινε το 1974 με τη Δημοκρατία στα πρώτα της βήματα στην Ελλάδα, αλλά υπό την βαριά σκιά της τουρκικής εισβολής στη Κύπρο, για την οποία όπως θυμίζουν έκτοτε οι διαδηλωτές σε κάθε επέτειο του Πολυτεχνείου, ο ελληνικός λαός δεν ξεχνά ότι βαριά ευθύνη έφερε τόσο η χούντα των Αθηνών όσο και οι ξένες δυνάμεις που την μεθόδευσαν ή και επέτρεψαν.

Έτσι και σήμερα, παρόντες στις εκδηλώσεις της 42ης επετείου εκείνου του ξεσηκωμού των φοιτητών, ήταν και οργανώσεις των Κυπρίων φοιτητών που σπουδάζουν στην Ελλάδα, αλλά και τα ομογενειακά σωματεία.

Με τον ξεσηκωμό των φοιτητών στο Πολυτεχνείο του ’73, αλλά και με άλλες πράξεις αντίστασης, όπως η κατάληψη της Νομικής Σχολής λίγο νωρίτερα, με την απόπειρα δολοφονίας του Παπαδόπουλου από τον Παναγούλη το 1968, και ίσως την εμβληματικότερη πράξη της αυτοπυρπόλησης του φοιτητή Κώστα Γεωργάκη το 1970 στην πλατεία Ματεότι της Γένοβας, άνοιξε ο δρόμος για τη μεταπολίτευση, δυστυχώς όμως με βαρύ τίμημα τη τραγωδία της Κύπρου, είπε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την τιμητική εκδήλωση σήμερα στη Βουλή των Ελλήνων.

«Η 17η Νοέμβρη δεν είναι μία ακόμα επέτειος στο εθνικό εορτολόγιο. Είναι ημέρα έμπνευσης, αναστοχασμού και προβληματισμού για κάθε δημοκρατικό πολίτη της χώρας. Είναι ένα σημείο διάρρηξης στο χρονικό συνεχές του αυταρχισμού, του καταναγκασμού και της ένοχης σιωπής. Μια στιγμή που αποδεικνύει ότι ο πόθος για ελευθερία, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη είναι ή μπορεί να γίνει ισχυρότερος από το φόβο της καταστολής ή ακόμα και από το φόβο του θανάτου.

Η εξέγερση του πολυτεχνείου δείχνει ότι μπορεί να υπάρχουν αξίες για τις οποίες μπορεί κάποιος να δώσει ακόμη και την ίδια του τη ζωή. Αυτή είναι η απόλυτη στιγμή της ηθικής εξύψωσης του ανθρώπου. Η απόλυτη στιγμή ελευθερίας», τόνισε ο Πρωθυπουργός, ο οποίος νωρίτερα είχε μεταβεί ο ίδιος στο Πολυτεχνείο για να αποτίσει φόρος τιμής.

Εκεί, επικράτησε ένταση όταν ομάδα πολιτών αντέδρασε αρχικώς στην απόφαση κλιμακίου Υπουργών και βουλευτών της κυβέρνησης να εμφανιστεί στο χώρο για να τιμήσει τα θύματα της 17ης Νοεμβρίου 1973.

Στεφάνι στη μνήμη των πεσόντων κατέθεσε, εν μέσω της μικροέντασης, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος στη συνέχεια αναχώρησε χωρίς δηλώσεις.

Ομάδες περιφρούρησης προσπάθησαν να ηρεμήσουν τα πνεύματα, ενώ ακούστηκαν αρνητικά συνθήματα εναντίον της κυβέρνησης.

«Δεν θα επιτρέψουμε να μιλούν στο όνομα του λαού και των αγώνων του δήθεν αντιεξουσιαστές που ελέω μιας εξουσιοδότησης που δεν τους έδωσε κανείς, θεωρούν ότι μπορούν να έχουν εξουσίες ζωής και θανάτου», ανάφερε στην ομιλία του ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι «αυτόν τον αγώνα όμως δεν θα επιτρέψουμε και να τον προσβάλλουν, να τον λοιδορήσουν, να τον αμφισβητήσουν και οι ακροδεξιοί νοσταλγοί της χούντας, είτε βρίσκονται στη Χρυσή Αυγή είτε αλλού».

Ο Πρωθυπουργός, ο οποίος είναι και απόφοιτος της σχολής Πολιτικών Μηχανικών του Πολυτεχνείου, αναφέρθηκε στα τωρινά, και τόνισε ότι η κυβέρνησή του «είναι αποφασισμένη να βάλει μια τάξη σε αυτή τη χώρα»

«Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να αποκαταστήσουμε τη νομιμότητα, τη διαφάνεια και την κοινωνική δικαιοσύνη σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής. Στην οικονομία, στην αγορά εργασίας, στο κράτος, στα μέσα ενημέρωσης στη δικαιοσύνη», πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης στο Παρίσι τήρησε η Βουλή των Ελλήνων, στο πλαίσιο της Ειδικής Συνεδρίασης της Ολομέλειας, αφιερωμένης στην ημέρα μνήμης και τιμής για την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης, ανοίγοντας την Ειδική Συνεδρίαση, ανέφερε:

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πριν από δύο εβδομάδες στη Βουλή των Ελλήνων απευθύνθηκε ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. Πριν από λίγες μέρες, την Παρασκευή το βράδυ, υπήρξε το γνωστό αποτρόπαιο τρομοκρατικό χτύπημα. Η Κυβέρνηση, όλη η πολιτειακή ηγεσία της χώρας και όλα τα κόμματα εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους, την καταδίκη και, βεβαίως, την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση στον γαλλικό λαό. Αυτά τα χτυπήματα, αυτή η βαρβαρότητα –που είχε προηγηθεί και στο Λίβανο και σε άλλες χώρες, γεγονός που δεν πρέπει να ξεχνάμε- είναι στο επίκεντρο της προσοχής σήμερα, για την ανάπτυξη ενός μαζικού διεθνούς φιλειρηνικού κινήματος. Θα παρακαλούσα, η Βουλή των Ελλήνων, επειδή είναι στην πρώτη της συνεδρίαση μετά το συμβάν, να αποτίσει φόρο τιμής με ένα λεπτό σιωπής».

Επίσης, κατά την πορεία τους προς την αμερικανική πρεσβεία, οι συμμετέχοντες σταμάτησαν έξω από το κτίριο της γαλλικής πρεσβείας στην αρχή της Βασιλίσσης Σοφίας, στάθηκαν εκεί σιωπηλοί για λίγη ώρα, μερικοί άναψαν κεράκια, άλλοι εναπόθεσαν λίγα λουλούδια, και συνέχισαν.

Στο δικό του μήνυμα για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ανέφερε ότι παραμένει πάντα επίκαιρη αλλά υπό τις τρέχουσες συνθήκες εκπέμπει νέους εθνικώς κρίσιμους συμβολισμούς, διδάσκει ότι ο αγώνας για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας πρέπει να είναι αδιάλειπτος και αμείωτος.
Ιδίως υπό την σημερινή διεθνή συγκυρία, λόγω της οποίας οι κίνδυνοι για τον Άνθρωπο, εμφανείς και υποδόριοι, παίρνουν διαστάσεις άκρως διαβρωτικής υπονόμευσης της αξίας του και της ακώλυτης άσκησης θεμελιωδών δικαιωμάτων του, κατέληξε.


Αναζήτηση