Skip to main content

Η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει “μαύρο κουτί” για πρόσφυγες προειδοποιεί ο Τσίπρας


Η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει ένα τεράστιο καταφύγιο για δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες που φτάνουν με βάρκες από την Τουρκία καθώς οι γειτονικές χώρες κλείνουν τα σύνορά τους, προειδοποιεί, μέσω δηλώσεών του στους Financial Times, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο ίδιος εξέφρασε τον εκνευρισμό του για τα σχέδια δημιουργίας μιας νέας ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής που μπορεί να αναπτυχθεί στα εξωτερικά σύνορα της χώρας ενάντια στις αντιρρήσεις των εμπλεκόμενων εθνικών κυβερνήσεων.

«Η Ελλάδα κατηγορείται ότι δεν μπορεί να προστατεύσει τα σύνορα της Ευρώπης αλλά αυτοί δεν μας λένε τι περιμένουν από εμάς», δήλωσε στους FT.

«Πρέπει να σώσουμε ανθρώπους που είναι σε κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους. Αν θέλουν να κουβαλήσουμε τα πτώματά τους πρέπει να μας το πουν», προσθέτει.

Μίλησε ενώ η Κομισιόν αποκάλυψε την πρόταση για μια νέα συνοριοφυλακή η οποία αντιμετωπίζεται ως το μέσο για να αντιμετωπιστούν τα ελληνικά σύνορα που έγιναν σημείο εισόδου για εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες που θέλουν να φτάσουν στη Γερμανία και άλλα περισσότερο ευδαιμονούντα κράτη της Ευρώπης.

Η Ελλάδα διστακτικά δέχτηκε 400 αξιωματικούς από την ευρωπαϊκή υπηρεσία συνόρων, την Frontex, ώστε να αστυνομευτούν τα σύνορα με τη ΠΓΔΜ και το θέμα της εθνικής κυριαρχίας είναι βαθύ για τη χώρα που έχασε τον έλεγχο μεγάλου μέρους της οικονομικής πολιτικής ως συνέπεια της διεθνούς διάσωσης.

Το πέρασμα προσφύγων στα νησιά έχει υποχωρήσει ελαφρά, πιθανά λόγω του καιρού, αλλά σε μέσο όρο παραμένει περίπου στα 3.400 άτομα την ημέρα αυτό το μήνα.

Σύμφωνα με έκθεση της ΕΕ για τις προσπάθειες της Τουρκίας να ανακόψει τις ροές, η οποία στάλθηκε στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες την Τετάρτη, οι Βρυξέλλες δεν έχουν πειστεί αν η μείωση πρέπει να αποδοθεί στις προσπάθειες της Αγκυρας μετά τη συμφωνία να λάβει βοήθεια 3 δισ. ευρώ από την Ευρώπη.

Η έκθεση έρχεται πριν από τη συνάντηση ανάμεσα στον τούρκο πρωθυπουργό και ομάδας Πρωθυπουργών της ΕΕ στο περιθώριο της διήμερης Συνόδου Κορυφής. Η συνάντηση που φιλοξενείται στην Αυστρία και περιλαμβάνει τον Αλέξη Τσίπρα και την Αγκελα Μέρκελ αφορά το εθελοντικό πρόγραμμα με το οποίο πρόσφυγες από τη Τουρκία θα μετεγκατασταθούν σε «πρόθυμα» κράτη-μέλη.

Ενώ το Βερολίνο ελπίζει ότι θα καλύψει έως και 500.000 πρόσφυγες είναι πιθανό τελικά να αφορά μόνο 50.000, σύμφωνα με αξιωματούχους που εμπλέκονται στη συζήτηση. Ξεκαθάρισαν επίσης ότι δεν θα προχωρήσουν αν η Τουρκία δεν καταφέρει να μειώσει τον αριθμό όσων έρχονται στην Ευρώπη.

Η Αθήνα είναι όλο και ποιο ανήσυχη ότι θα βρεθεί στη μέση με την Αγκυρα να αποτυγχάνει να ανακόψει τη ροή και τις χώρες στα βόρεια σύνορα να μπλοκάρουν τους πρόσφυγες που πιστεύουν ότι έχουν κίνητρο την οικονομική απελπισία και έτσι δεν μπορούν να κατηγοριοποιηθούν ως «πρόσφυγες πολέμου».

Τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες μόνο πρόσφυγες που προέρχονται από χώρες με πόλεμο, Συρία, Ιρακ και Αφγανιστάν επιτρέπεται να περάσουν τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας στην ΠΓΔΜ και να συνεχίσουν το ταξίδι για τη βόρεια Ευρώπη.

«Η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει ένα μαύρο κουτί [για πρόσφυγες] αν αυτές οι ροές δεν μειωθούν», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Σλοβενία, Κροατία, ΠΓΔΜ πήραν την απόφαση να φιλτράρουν τους ανθρώπους με την εθνικότητα, για παράδειγμα δεν δέχονται αυτούς από τη Βόρεια Αφρική και το Ιραν. Αυτό δεν είναι σωστό», πρόσθεσε.

Επιπρόσθετα στις ανησυχίες της Αθήνας οι Βρυξέλλες πιέζουν την Ελλάδα να επιταχύνει τη δημιουργία των λεγόμενων hot spots, όπου οι αναζητούντες άσυλο μπορεί να κρατηθούν ώσπου να εξεταστεί το αίτημά τους. Ακόμα και ευρωπαίοι αξιωματούχοι παραδέχονται ότι στα hot spots μπορεί να μαζευτούν εκατοντάδες μετανάστες. Η κυβέρνηση της Ολλανδίας η οποία αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ τον Ιανουάριο πιέζει την Αθήνα να δεχτεί την αύξηση της δυναμικότητας σε 100.000.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε μάχη να βρει προσωρινή στέγη για περίπου 4.000 πρόσφυγες, κυρίως από Ιραν, Μαρόκο, Τυνησία και Αλγερία –που τους αρνείται η είσοδος στη ΠΓΔΜ γιατί θεωρούνται οικονομικοί μετανάστες αντί για πρόσφυγες πολέμου. Τώρα αντιμετωπίζουν την απέλαση αν αρνηθούν να φύγουν από την Ελλάδα εθελοντικά.

Περίπου 1.200 άνθρωποι μένουν προσωρινά σε γήπεδα της Αθήνας με πενιχρές εγκαταστάσεις. Κάποιοι μετακινήθηκαν σε ένα νέο κέντρο στο πρώην αεροδρόμιο της Αθήνας. Αλλοι έστησαν σκηνές στην πλατεία Βικτωρίας, ένα δημοφιλές μέρος συγκέντρωσης για πρόσφυγες και μετανάστες που ελληνικές οργανώσεις μοιράζουν φαγητό και ζεστά ρούχα.

Ο Γιάννης Μουζάλας, υπουργός μετανάστευσης, δηλώνει ότι από το Γενάρη η Ελλάδα θα είναι σε θέση να φιλοξενήσει 20.000 πρόσφυγες που περιμένουν μετεγκατάσταση στη Βόρεια Ευρώπη σε νοικιασμένα ξενοδοχεία και κατοικίες που βρίσκονται διασκορπισμένα στην Αθήνα και άλλες πόλεις, χάρη σε ένα πρόγραμμα 80 εκατομμυρίων ευρώ που χρηματοδοτείται από την ΕΕ. Η Ελλάδα προσπαθεί ακόμα να αξιοποιήσει επιπλέον 450 εκατ. ευρώ από την βοήθεια της ΕΕ που είναι αναξιοποίητη εξαιτίας της έλλειψης ανταγωνιστικών προτάσεων. Κατοικίες για έως και 10.000 επιστρέφοντες πρόσφυγες θα προσφερθούν επίσης.

Αλλά ο κος Τσίπρας απορρίπτει την κριτική από τις Βρυξέλλες ότι η Ελλάδα καθυστέρησε να προετοιμαστεί για κατοικίες μεταναστών και προσφύγων για το χειμώνα

«Κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα χωρίς εκπτώσεις στις αξίες μας», δηλώνει. «Είναι σημαντικό να συμπεριφέρεσαι ανθρώπινα».


Αναζήτηση