• Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Ελλάδα
  • Ένα βήμα πριν τη συμφωνία για το ονοματολογικό Ελλάδα και πΓΔΜ

Forum Athletic Dept

Ένα βήμα πριν τη συμφωνία για το ονοματολογικό Ελλάδα και πΓΔΜ

Στην τελική ευθεία για την επίτευξη συμφωνίας για το ονοματολογικό βρίσκονται Ελλάδα και πΓΔΜ καθώς σήμερα θα γίνει και η δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των Πρωθυπουργών Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ.

Μετά τη χθεσινή, πρώτη, τηλεφωνική επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών, η οποία έγινε σε καλό κλίμα, δύο συνεντεύξεις επιβεβαίωσαν ότι βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την οριστική συμφωνία. Αρχικά ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η τελική συμφωνία θα οριστικοποιηθεί σήμερα και σημείωσε ότι ακολούθως θα ενημερώσει για το τελικό περιεχόμενο τόσο την πολιτική ηγεσία όσο και τους πολίτες.

Αναφέρθηκε, επίσης, στο ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για την τελική έγκριση ή απόρριψη της συμφωνίας λέγοντας: «Δεν θέλω καν να σκεφτώ τι θα συμβεί εάν απορριφθεί. Πρέπει να κοιτάξουμε προς τα εμπρός και είμαι πεπεισμένος ότι αυτή η ευκαιρία δεν θα χαθεί. Αυτή η ιστορική ευκαιρία προσφέρει μόνο καλές προοπτικές για την πΓΔΜ, ενισχύει την ταυτότητα, και καθιστά την χώρα ισότιμο παράγοντα με όλες τις χώρες και αυτά είναι σπουδαία πράγματα. Πιστεύω ότι οι πολίτες θα το καταλάβουν αυτό».

Παράλληλα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, επιβεβαίωνε ότι σήμερα οι δύο Πρωθυπουργοί θα κλείσουν και τις τελευταίες λεπτομέρειες εκφράζοντας την άποψη ότι η λύση θα λειτουργήσει προς το συμφέρον της Ελλάδας. «Έχουμε πολλά κοινά συμφέροντα με την πΓΔΜ κι αν επιλυθεί το ζήτημα του ονόματος οι δυο χώρες θα γίνουν οι πιο στενοί εταίροι στα Βαλκάνια, ανέφερε.

Αναφορικά με το όνομα, ο Νίκος Κοτζιάς σημείωνε ότι θα είναι ένα εκ των Βόρεια, Άνω και Νέα Μακεδονία υπογραμμίζοντας ότι η τελική επιλογή ανήκει στον Ζόραν Ζάεφ ενώ αναφορικά με το ζήτημα της γλώσσας αποσαφήνισε ότι «θα προσδιορίζεται ότι αυτή η γλώσσα δεν έχει καμία σχέση με την αρχαία ελληνική, δεν διεκδικεί καμία κληρονομιά ή οτιδήποτε που έχει σχέση με την αρχαία Μακεδονία, με την ελληνική Μακεδονία, και ότι είναι μια γλώσσα που ανήκει στις σλαβικές οικογένειες».

Αμέσως μετά το σημερινό τηλεφώνημα, ο Αλέξης Τσίπρας θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και ακολούθως τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ πηγές του Μεγάρου Μαξίμου άφηναν ανοικτό το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί και διάγγελμα του Έλληνα Πρωθυπουργού. Εκτός απροόπτου η συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ θα γίνει στις Πρέσπες το Σαββατοκύριακο.

Η επίτευξη, πάντως, συμφωνίας αναμένεται να δημιουργήσει τριγμούς στο εσωτερικό της ελληνικής κυβέρνησης καθώς οι ΑΝΕΛ έχουν εκφράσει επανειλημμένως την αντίθεσή τους με λύση στην οποία περιλαμβάνεται ο όρος «Μακεδονία» στο όνομα της πΓΔΜ. Ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ έχει ανακοινώσει για σήμερα το πρωί συνέντευξη Τύπου, χωρίς όμως να έχει διευκρινιστεί αν αυτή αφορά τις εξελίξεις γύρω από το ονοματολογικό.

Με ενδιαφέρον, τέλος, αναμένεται και η στάση των υπολοίπων κομμάτων καθώς από τη μία η Νέα Δημοκρατία κατηγορεί την κυβέρνηση για «μυστική διπλωματία» και από την άλλη το Κίνημα Αλλαγής δηλώνει θετικό στην επίτευξη λύσης και περιμένει να δει το τελικό της περιεχόμενο. Ένωση Κεντρώων, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή έχουν δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν τη συμφωνία.

Η συμφωνία για το ονοματολογικό δεν πρόκειται να γίνει δεκτή στην πΓΔΜ, υποστήριξε ο Π. Καμμένος

Την εκτίμηση ότι η συμφωνία για το ονοματολογικό δεν θα γίνει αποδεκτή στην πΓΔΜ εξέφρασε ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Άμυνας και επικεφαλής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου που πραγματοποίησε την Τρίτη 12/06.

Όπως υποστήριξε ο κ. Καμμένος, με βάση την ενημέρωση που έλαβε ο ίδιος από τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά σχετικά με τους όρους της συμφωνίας, εκτιμά ότι δεν υπάρχει περίπτωση αυτή να γίνει δεκτή σε δημοψήφισμα ή από την αντιπολίτευση στην πΓΔΜ.

Παράλληλα, ο επικεφαλής των ΑΝΕΛ εξέφρασε την πάγια θέση του κόμματός του ότι δεν αποδέχεται και δεν θα ψηφίσει συμφωνία που θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία». «Δεν συμφωνούμε και δεν θα ψηφίσουμε καμία συμφωνία που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία. Δεν είναι μια απόφαση που μπαίνει σε διαπραγμάτευση», υποστήριξε ο κ. Καμμένος, χωρίς ωστόσο να θέτει ζήτημα εξόδου του από την κυβέρνηση.

Ο κ. Καμμένος διευκρίνισε ότι βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τον πρωθυπουργό και ξεκαθάρισε ότι οι ΑΝΕΛ δεν θα κάνουν καμία κίνηση αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης, καθώς κάτι τέτοιοι θα υπονόμευε την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. Παρ’ όλα αυτά επανέλαβε με έμφαση ότι ο ίδιος δεν θα ψηφίσει μια συμφωνία που κάνει δεκτή την ένταξη ενός κράτους με τον όρο Μακεδονία σε διεθνείς οργανισμούς.

Απευθυνόμενος προς τα μέλη του κόμματος, ο επικεφαλής των ΑΝΕΛ έθεσε θέμα κομματικής πειθαρχίας ως προς την ψήφιση της συμφωνίας για το ονοματολογικό. «Όποιος σκέφτεται να ψηφίσει να φύγει τώρα», σημείωσε, εκτιμώντας παράλληλα ότι η τελική επίλυση του ονοματολογικού είναι μια χρονοβόρα διαδικασία, η οποία ενδέχεται να διαρκέσει και μέχρι το 2020.

Ανέφερε, ωστόσο, ότι η Ελλάδα έχει να κερδίσει κάτι πολύ σημαντικό, καθώς «στη διεθνή γνώμη δεν είναι η Ελλάδα αυτή που ανακόπτει την πορεία της πΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ», όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Καμμένος σημείωσε, ακόμα, ότι η ελληνική κυβέρνηση κινήθηκε στις διαπραγματεύσεις προς την κατεύθυνση της λύσης, ενώ, κατά τον ίδιο, «εκείνος που αρνείται μέχρι σήμερα είναι η FYROM».

Σε ό,τι αφορά στους όρους της συμφωνίας, ο κ. Καμμένος υποστήριξε ότι είναι αρκετά ισχυροί όσον αφορά τη σλαβική καταγωγή, τη σλαβική γλώσσα, το ζήτημα της ιστορίας της Μακεδονίας και του Μεγάλου Αλεξάνδρου, γεγονός που κατά τον ίδιο αποτελεί θετικό πρόσημο της συγκεκριμένης συμφωνίας. «Τέτοιους όρους που έχει συμπεριλάβει η Ελλάδα στην πρότασή της δεν τους έχω ξαναδεί. Εάν δεν υπήρχε το κομμάτι του όρου Μακεδονία δεν θα δεσμευόμασταν», επισήμανε ο κ. Καμμένος.

Παράλληλα, ο κ. Καμμένος άσκησε κριτική προς την ελληνική αντιπολίτευση, καλώντας τα κόμματα, και ιδιαίτερα τη Νέα Δημοκρατία, να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους σχετικά με το ονοματολογικό.

Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Αναζήτηση στη "Φ"


| |

Ακολουθήστε τη "Φ" στα social media