• Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Ελλάδα
  • Τσίπρας: Η πΓΔΜ μετονομάζεται σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας»

Forum Athletic Dept

Τσίπρας: Η πΓΔΜ μετονομάζεται σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας»

«Δημοκρατία της Severna Makedonija» (Σεβέρνα Μακεντόνιγια), δηλαδή στην ελληνική γλώσσα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», είναι η ονομασία που συμφωνήθηκε ανάμεσα στην Ελλάδα και την πΓΔΜ για την επίλυση του ονοματολογικού, όπως ανακοίνωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό.

Όπως διευκρίνισε ο ίδιος, η αλλαγή του ονόματος θα υλοποιηθεί τόσο σε ό,τι αφορά τις διεθνείς και διμερείς σχέσεις της πΓΔΜ, όσο και στο εσωτερικό της χώρας. Με αυτή την έννοια, η ονομασία θα ισχύει έναντι όλων (erga omnes) τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό, γεγονός που συνεπάγεται ότι η πΓΔΜ θα προβεί σε αναθεώρηση του Συντάγματός της.

Παράλληλα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός σημείωσε ότι με βάση τις προβλέψεις της συγκεκριμένης συμφωνίας «οι 140 χώρες που σήμερα αναγνωρίζουν τους γείτονες μας ως Μακεδονία, θα τους αναγνωρίζουν εφεξής με το όνομα “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”», γεγονός, που σύμφωνα με τον ίδιο, επιφέρει έναν σαφή διαχωρισμό ανάμεσα στην ελληνική Μακεδονία και τη γείτονα χώρα, θέτοντας και ένα οριστικό τέλος στον αλυτρωτισμό της σημερινής Συνταγματικής της ονομασίας.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός περιέγραψε ως σημείο κρίσιμης ιστορικής βαρύτητας την πρόβλεψη της συμφωνίας ότι οι πολίτες της γείτονος «δεν έχουν και δεν μπορούν να διεκδικήσουν στο μέλλον καμία σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό της Μακεδονίας».

«Ο όρος Μακεδόνας της ελληνικής ιστορικής κληρονομιάς, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, διαχωρίζεται ρητά και κατηγορηματικά από τον όρο “Μακεδόνας”, όπως τον χρησιμοποιούν και στη βάση του οποίου αυτοπροσδιορίζονται οι πολίτες της γειτονικής μας χώρας», σημείωσε επί του συγκεκριμένου ζητήματος ο κ. Τσίπρας.

Όπως διευκρίνισε, η συμφωνία αναγνωρίζει τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ από το 1977 για την καταγραφή της γλώσσας των πολιτών της πΓΔΜ ως μακεδονικής γλώσσας, με την πρόσθετη, όμως, και σαφή διατύπωση ότι αυτή ανήκει στην οικογένεια των νοτιοσλαβικών γλωσσών, γεγονός που, όπως ρητά αναγνωρίζεται, τη διαχωρίζει απολύτως από την ελληνομακεδονική γλωσσική κληρονομιά και τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.

Ως προς την υπηκοότητα που θα αναγράφεται στα ταξιδιωτικά έγγραφα των πολιτών της πΓΔΜ, η συμφωνία προβλέπει την ένδειξη «Μακεδόνας/Πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας», έναντι του «Μακεδόνας» που αναγράφεται σήμερα. Επιπλέον, η Ελλάδα θα αναγνωρίζει την υπηκοότητα των γειτόνων πολιτών ως «πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Ως προς το κρίσιμο ζήτημα της Συνταγματικής Αναθεώρησης, στην οποία καλείται να προβεί η γειτονική χώρα και η οποία αποτελεί προϋπόθεση κύρωσης της συμφωνίας από την ελληνική πλευρά, η συμφωνία προβλέπει απάλειψη των αναφορών του Συντάγματος της πΓΔΜ σε μακεδονική μειονότητα και στην ανάγκη προστασίας της, αντικατάσταση του άρθρου περί προστασίας των συνόρων με απάλειψη των προβληματικών σημερινών αναφορών, και τέλος αφαίρεση οποιασδήποτε, έστω και έμμεσης, ιστορικής-αλυτρωτικής αναφοράς από το προοίμιο του Συντάγματός τους.

Όπως εξήγησε ο κ. Τσίπρας, το σαφές χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκε μεταξύ του ιδίου και του κ. Ζάεφ προβλέπει καταρχάς την υπογραφή της συμφωνίας από τους Υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, η οποία εν συνεχεία θα πρέπει να κυρωθεί από τη Βουλή της πΓΔΜ.

Στη συνέχεια, η Ελλάδα θα υποστηρίξει απόφαση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της γείτονος με την ΕΕ στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενώ ταυτόχρονα θα υποστηρίξει την αποστολή πρόσκλησης ένταξής της από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Ο κ. Τσίπρας διευκρίνισε ότι και οι δύο προσκλήσεις θα τελούν υπό την αίρεση της επιτυχούς ολοκλήρωσης της Συνταγματικής Αναθεώρησης, που κατοχυρώνει τη χρήση του ονόματος έναντι όλων. «Εφόσον η Συνταγματική Αναθεώρηση δεν ευδοκιμήσει, τότε αυτοδικαίως ακυρώνεται η πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και δεν εκκινούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Εν συνεχεία, και εφόσον τηρηθεί η προϋπόθεση της Συνταγματικής Αναθεώρησης, η Ελλάδα θα κυρώσει τη συμφωνία στη Βουλή των Ελλήνων, καθώς και το Πρωτόκολλο ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ.

Επισημαίνοντας ότι η συμφωνία διασφαλίζει πλήρως και απόλυτα τα συμφέροντα της Ελλάδας, διατηρώντας το σχετικό διαπραγματευτικό πλεονέκτημά της, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «μια μεγάλη διπλωματική νίκη, αλλά και μια μεγάλη ιστορική ευκαιρία». Αναφερόμενος στην ιστορία της χρόνιας διαφοράς της Ελλάδας με την πΓΔΜ για το ονοματολογικό, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η ελληνική Κυβέρνηση υπερασπίστηκε στο ακέραιο όλες τις κόκκινες γραμμές των εθνικών θέσεων, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία 20 χρόνια.

«Κλείνει οριστικά μια διένεξη που υπονόμευσε τον κοινό βηματισμό και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή», τόνισε ο κ. Τσίπρας, υποστηρίζοντας ότι με τη συγκεκριμένη συμφωνία η Ελλάδα εδραιώνεται ως «ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια και ως πραγματικός πυλώνας σταθερότητας σε μια βαθιά πληγωμένη περιοχή».

«Παίρνουμε πίσω το Μακεδονία και την ιστορία μας», λένε πηγές της ελληνικής κυβέρνησης

«Με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και τη συμφωνία με την πΓΔΜ, η Ελλάδα παίρνει πίσω την ιστορία της, την ιστορία της αρχαίας Μακεδονίας, την οποία είχαν καπηλευθεί παλαιότερες κυβερνήσεις της γείτονος». Αυτό σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας το περιεχόμενο της συμφωνίας για το ονοματολογικό.

Η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι η επίλυση ενός προβλήματος που ταλάνιζε την ελληνική διπλωματία και την ελληνική κοινωνία για περισσότερα από 25 χρόνια θα προωθήσει τη σταθερότητα και τη συνεργασία και θα αναδείξει τον ρόλο της Αθήνας ως έναν ευρωπαϊκό πυλώνα ειρήνης, ασφάλειας και ανάπτυξης στα Βαλκάνια. Παράλληλα, κυβερνητικοί παράγοντες σημειώνουν ότι το ονοματολογικό επιλύεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την Ελλάδα, καθώς διασφαλίζονται όλες οι επίσημες εθνικές θέσεις.

Ιδιαίτερα υπογραμμίζουν το ότι η συμφωνία περιλαμβάνει σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για χρήση erga omnes. Ειδικά για το τελευταίο σημειώνουν ότι πρόκειται για μεγάλη διπλωματική επιτυχία, καθώς δεν είχε γίνει στο παρελθόν αποδεκτό ούτε ως βάση συζήτησης.

Παράλληλα, σημειώνουν ότι το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», που θα αναγνωρίζεται στην Ελλάδα ως «Severna Makedonja», βάζει τέλος στον αλυτρωτισμό που ενείχε η ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας», το οποίο αποτελούσε τη συνταγματική ονομασία της και με το οποίο είχε ήδη αναγνωριστεί από περισσότερα από 140 κράτη σε διμερές επίπεδο, μεταξύ των οποίων τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα.

Επιπλέον, υπογραμμίζουν ότι η Αθήνα πέτυχε να διασφαλίσει τη συνταγματική αναθεώρηση της πΓΔΜ έτσι ώστε να διασφαλιστεί και η χρήση έναντι όλων του ονόματος αλλά και η απάλειψη αλυτρωτικών στοιχείων που περιέχονται στο σημερινό Σύνταγμα. Για παράδειγμα, α) αντικαθιστούν το άρθρο για τη στήριξη της ομογένειάς τους, με πιστή αντιγραφή του αντίστοιχου κεφαλαίου στο Ελληνικό Σύνταγμα. Στο πλαίσιο αυτό αφαιρούνται οι αναφορές σε προστασία ‘’μακεδονικών μειονοτήτων’’ σε γειτονικές χώρες β) αντικαθίσταται το άρθρο για την προστασία των συνόρων απαλείφοντας οποιεσδήποτε προβληματικές αναφορές, γ) αφαιρούνται οποιεσδήποτε ακόμα και έμμεσες ιστορικές αναφορές σε αλυτρωτικές βλέψεις στο προοίμιο του Συντάγματος.

Η ελληνική κυβέρνηση σημειώνει, επίσης, ότι το νέο όνομα διαχωρίζει απόλυτα την εν λόγω χώρα από την ελληνική Μακεδονία και τις τρεις περιφέρειές της (Ανατολική, Κεντρική, Δυτική).

Αναφορικά με την ιθαγένεια/υπηκοότητα της Βόρειας Μακεδονίας σημειώνεται ότι αυτή θα είναι Macedonian/citizen of the Republic of North Macedonia και ο συγκεκριμένος ενιαίος όρος αντικαθιστά το σκέτο «Macedonian» που αναγράφεται σήμερα στα ταξιδιωτικά έγγραφα. Η Ελλάδα θα αναγνωρίζει την ιθαγένεια/υπηκοότητα ως «πολίτες της Severna Makedonja». Σημειώνεται, δε, ότι είναι διαφορετικός ο όρος «ιθαγένεια/υπηκοότητα» (nationality) από τον όρο εθνότητα (ethnicity). Συνεπώς, η συμφωνία δεν αναγνωρίζει εθνότητα/έθνος, αλλά το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού των πολιτών της πΓΔΜ.

«Με τη συμφωνία αυτή παίρνουμε πίσω την ιστορία μας, τα σύμβολα και την παράδοσή μας. αφού στη συμφωνία η γειτονική χώρα αποδέχεται ρητά το διαχωρισμό μεταξύ των Ελλήνων Μακεδόνων, του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού τους, τη γλώσσα τους και την περιοχή στην οποία διαβιούν από τη μία, και του λαού της εν λόγω χώρας με τη δική του ιστορία, γλωσσικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά από την άλλη», καταλήγουν ελληνικές κυβερνητικές πηγές.

Έχει επιτευχθεί μια ιστορική συμφωνία με την Ελλάδα, λέει ο Ζόραν Ζάεφ

Έχει επιτευχθεί μια ιστορική συμφωνία με την Ελλάδα και έχει επιτευχθεί λύση στην 25χρονη διαμάχη με την Ελλάδα, δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ σε συνέντευξη τύπου στην οποία πλαισιώνονταν από όλα τα μέλη της κυβέρνησής του.

"Έρχεται μια καλύτερη εποχή για την χώρα. Έχουμε την ευκαιρία και πρέπει να την χρησιμοποιήσουμε γενναία και τολμηρά. Τολμήσαμε επειδή δεν θέλαμε ήττες. Επιλέξαμε το μέλλον. Έχουμε μια ιστορική, αιώνια λύση. Με την επίλυση της διαμάχης με την Ελλάδα, οικοδομούμε μια φιλία που δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερη. Δημιουργούμε μια ευρωπαϊκή προοπτική, και επιλύουμε μια διαμάχη 25 ετών και απομακρύνουμε τη χώρα από την απομόνωση ", δήλωσε ο κ. Ζάεφ.

Η συμφωνία, συμπλήρωσε ο κ. Ζάεφ, "επιβεβαιώνει και ενισχύει μια για πάντα την μακεδονική εθνική και πολιτιστική ταυτότητα, τη μακεδονική γλώσσα και τη μακεδονική εθνικότητα . Εξασφαλίζει την ασφάλεια της χώρας και παρέχει ένα ασφαλές μέλλον στους πολίτες της Δημοκρατίας" . Αυτή είναι η σωστή λύση αλλά τον τελικό λόγο θα τον έχουν οι πολίτες σε δημοψήφισμα το φθινόπωρο, είπε.

Δεν είναι μια πραγματική λύση, αλλά μια "συνθηκολόγηση", δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE Κρίστιαν Μίτσκοσκι και υπογράμμισε ότι το κόμμα του δεν σκοπεύει να υποστηρίξει την αλλαγή του Συντάγματος για να αλλάξει το όνομα,

Ο Μάθιου Νίμιτς χαιρετίζει τις αναγγελίες των Πρωθυπουργών Ελλάδας και πΓΔΜ

Με γραπτή δήλωση, ο ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ του για τη διαφορά Ελλάδας πΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς, χαιρετίζει θερμά την αναγγελία των πρωθυπουργών των δύο χωρών Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ σχετικά με την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο θέμα του ονόματος και συγχαίρει τα μέρη «για την επιτυχή ολοκλήρωση των συνομιλιών και την επίλυση της μεταξύ τους διαφοράς».

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αυτή η συμφωνία θα οδηγήσει σε μια περίοδο ενισχυμένων σχέσεων μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών και ιδιαίτερα μεταξύ των λαών τους. Στο πλαίσιο αυτό, με ενθαρρύνει η αφοσίωση και των δύο κυβερνήσεων για την επίτευξη αμοιβαίων οφελών για όλους τους πολίτες τους μέσω της δημιουργίας μιας στρατηγικής εταιρικής σχέσης, ως βάσης για εντατική συνεργασία σε όλους τους τομείς», αναφέρει στη δήλωσή του ο διεθνής μεσολαβητής.

Αναφερόμενος στον δικό του ρόλο για περισσότερα από 20 χρόνια, είπε πως ήταν τιμή του να είναι διαμεσολαβητής μεταξύ των δύο μερών και απέτισε φόρο τιμής στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για την ακλόνητη υποστήριξη και το βαθύ του ενδιαφέρον, καθώς σε άλλους συναδέλφους του στον ΟΗΕ για την πολύτιμη συμβολή τους στη διαδικασία. Αναφέρθηκε επίσης και στον αείμνηστο προκάτοχό του Σάιρους Βανς «του οποίου το σημαντικό έργο στα Βαλκάνια είχε διαρκή συμβολή στην ειρήνη στην περιοχή αυτή».

Καταλήγοντας, ο Μάθιου Νίμιτς συγχαίρει ιδιαίτερα τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών.

«Πάνω απ 'όλα, θέλω να συγχαρώ και να επιδοκιμάσω τους δύο υπουργούς Εξωτερικών Ντιμιτρόφ και Κοτζιά, οι οποίοι έχουν επιδείξει ηγεσία, όραμα και αποφασιστικότητα στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και ποτέ δεν παραιτήθηκαν των προσπαθειών τους να επιτύχουν μια αμοιβαία επωφελή λύση για τις χώρες τους, αλλά επίσης και για την ευρύτερη περιοχή».

Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Αναζήτηση στη "Φ"


| |

Ακολουθήστε τη "Φ" στα social media