• Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Ελλάδα
  • Τσίπρας: Την επόμενη φορά να διαβούμε τη Χάλκη με Ερντογάν
Τσίπρας: Την επόμενη φορά να διαβούμε τη Χάλκη με Ερντογάν

Τσίπρας: Την επόμενη φορά να διαβούμε τη Χάλκη με Ερντογάν

Ελπίζω η επόμενη φορά που θα διαβώ το κατώφλι της Χάλκης να είναι με Ερντογαν για να κηρύξουμε επαναλειτουργία της, δήλωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στη Σχολή της Χάλκης όπου συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο συνοδευόμενος από τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν.

«Θέλω να πιστεύω ότι είμαστε κοντά στη μέρα που θα γεμίσουν με χαμόγελα μαθητών οι αίθουσες σχολής», είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός ενώ ανέφερε ότι παραδέχεται ότι η τουρκική κυβέρνηση έκανε βήματα ιδιαίτερα στο ζήτημα περιουσίας οικουμενικού Πατριαρχείου. «Η σημερινή μέρα δίνει σωστά μηνύματα. Υπάρχουν ζητήματα διαφωνίας τα οποία ωστόσο μπορούν να επιλυθούν», ανέφερε.

Μίλησε για ιστορικά βήματα σήμερα στα μνημεία ελληνισμού τα οποία πλέον είναι παγκόσμια. Όπως είπε, πέρασε δύσκολα η ελληνική κοινότητα αλλά δεν έχασε τις ρίζες της, ενώ εξέφρασε συγκίνηση που βρίσκεται εδώ στο ιστορικό νησί της Χάλκης.

Από την πλευρά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης είπε ότι είναι τιμή για το Φανάρι και τη Χαλκη να φιλοξενεί τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, προσθέτοντας οτι η παρουσία του έχει υψηλό συμβολισμό, όχι επειδή το θέμα επαναλειτουργίας αποτελεί διμερές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αλλά επειδή εμπίπτει στο πλαίσιο ευρωπαϊκού κεκτημένου, των θρησκευτικών δικαιωμάτων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η Ελλάδα ως μέλος ΕΕ κήδεται της τηρήσεως των αξιών και αρχών αυτών, στηρίζοντας την άρση της αδικίας αυτής.

Συνάντηση Τσίπρα με ομογενείς πριν από την αναχώρησή του από Κωνσταντινούπολη

Με συνάντηση με προσωπικότητες των ομογενών της Κωνσταντινούπολης, ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην Τουρκία ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, πριν αναχωρήσει για την Αθήνα.

“Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι από αυτό που έγινε σήμερα στο πολιτιστικό κέντρο του ελληνικού προξενείου στο Σισμανόγλειο”, έλεγαν ομογενείς αμέσως μετά τη συνάντηση τους με τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι συζητήθηκαν τα προβλήματα της ομογένειας. Ο κ.Τσίπρας έθεσε το θέμα των εκλογών των διοικητικών συμβουλίων των ελληνικών βακουφίων στο Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν. Επίσης συζητήθηκε η επιτυχία στην Ίμβρο με το άνοιγμα του σχολείου και της αύξησης των μαθητών. Τόνισαν όλοι οι εκπρόσωποι της ομογένειας ότι οι πρωτοβουλίες σε σχέση με τη Χάλκη τόνωσαν την αυτοπεποίθηση της ομογένειας.

Πριν τη συνάντησή του με τους ομογενείς, ο Έλληνας Πρωθυπουργός συνάντησε και τον Πρόεδρο της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, πρώην Πρωθυπουργό και νυν υποψήφιο του κυβερνώντος κόμματος για τη δημαρχία Κωνσταντινούπολης Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος τον ξενάγησε στα ανάκτορα του Ντολμάμπαχτσε.

“Ο Γιλντιρίμ είναι πολύ στενός συνεργάτης του Ερντογάν και είναι καλό να διατηρείται μια επαφή. Άλλωστε ως πρώην πρωθυπουργός είχε συνεργαστεί με τον κ. Τσίπρα. Παρόλο που η συνάντηση με Γιλντιρίμ δεν ήταν στο πρόγραμμα, ήταν πολύ καλή εξέλιξη”, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Ως ιδιαίτερη σημαντική εξέλιξη σχολιάστηκε και το γεγονός ότι ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν συνόδευσε σήμερα όλη μέρα τον Έλληνα Πρωθυπουργό. “Η παρουσία του Καλίν στην Αγία Σοφία και τη Χάλκη, ήταν σημαντική. Ο Καλίν είναι το δεξί του χέρι (σσ: του Ερντογάν) και ένας άνθρωπος που ως διανοούμενος έχει τοποθετηθεί σε αυτά τα θέματα. Οπότε το γεγονός ότι (ο Τούρκος Πρόεδρος) δεν δίστασε να στείλει τον Καλίν που έχει γνωστές θέσεις, το εκλαμβάνουμε ως θετικό”, ανέφεραν οι ίδιες διπλωματικές πηγές. Σημείωσαν, επίσης, ότι ο Ιμπραχίμ Καλίν αν και έχει γράψει για τη Σχολή, σήμερα ήταν η πρώτη φορά που την επισκέφτηκε και εντυπωσιάστηκε. “Έδωσε ιδιαίτερη σημασία στη βιβλιοθήκη, ενδιαφέρθηκε για τη στήριξη από την ελληνική Βουλή που έχει ξεκινήσει από το 2014 για την ψηφιοποίηση του υλικού της βιβλιοθήκης και έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για αυτό”, ανέφεραν.

Πηγή: ΚΥΠΕ
Αναζήτηση στη "Φ"


| |

Ακολουθήστε τη "Φ" στα social media