• Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Ελλάδα
  • Ανακοινώθηκε η σύνθεση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου στην Ελλάδα
Ανακοινώθηκε η σύνθεση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου στην Ελλάδα

Ανακοινώθηκε η σύνθεση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου στην Ελλάδα

Ανακοινώθηκε το απόγευμα η σύνθεση της νέας ελληνικής κυβέρνησης. Τα μέλη του νέου Υπουργικού Συμβουλίου ανακοίνωσε ο νέος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Συγκεκριμένα, Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναλαμβάνει ο Παναγιώτης Πικραμμένος. Νέος Υπουργός Οικονομικών είναι ο Χρήστος Σταϊκούρας, με Υφυπουργό αρμόδιο για τη Φορολογική Πολιτική και τη Δημόσια Περιουσία τον Απόστολο Βεσυρόπουλο και Υφυπουργό για τη Δημοσιονομική Πολιτική τον Θεόδωρο Σκυλακάκη και Υφυπουργό Αρμόδιο για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα τον Γεώργιο Ζαββό.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων αναλαμβάνει ο Άδωνις Γεωργιάδης, με Υφυπουργό αρμόδιο για τις ιδιωτικές επενδύσεις και τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα τον Γιάννη Τσακίρη, Υφυπουργό αρμόδιο για την Έρευνα και την Τεχνολογία τον Χρήστο Δήμα και Υφυπουργό αρμόδιο για τη Βιομηχανία και το Εμπόριο τον Νίκο Παπαθανάση.

Υπουργός Εξωτερικών αναλαμβάνει ο Νίκος Δένδιας, με Αναπληρωτή Υπουργό για Ευρωπαϊκά Θέματα τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, Υφυπουργό για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια τον Κώστα Φραγκογιάννη και Υφυπουργό αρμόδιο για τον απόδημο Ελληνισμό τον Αντώνη Διαματάρη.

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανατίθεται στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με Αναπληρωτή Υπουργό αρμόδιο για τη Μεταναστευτική Πολιτική τον Γιώργο Κουμουτσάκο και Υφυπουργό αρμόδιο για την Αντεγκληματική Πολιτική τον Λευτέρη Οικονόμου.

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανατίθεται στον Νίκο Παναγιωτόπουλο με Υφυπουργό τον Αλκιβιάδη Στεφανή, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων αναλαμβάνει η Νίκη Κεραμέως με Υφυπουργό αρμόδια για θέματα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τη Σοφία Ζαχαράκη και Υφυπουργό Αρμόδιο για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης τον Βασίλη Διγαλάκη.

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναλαμβάνει ο Γιάννης Βρούτσης, με Υφυπουργό αρμόδιο για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης τον Παναγιώτη Μηταράκη και Υφυπουργό αρμόδια για θέματα πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης τη Δόμνα Μιχαηλίδου.

Το Υπουργείο Υγείας αναλαμβάνει ο Βασίλης Κικίλιας, με Υφυπουργό τον Βασίλη Κοντοζαμάνη, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο Κωστής Χατζηδάκης, με Υφυπουργό αρμόδιος για θέματα Ενέργειας και Φυσικών Πόρων τον Γεράσιμο Θωμά και Υφυπουργό αρμόδιο για θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος τον Δημήτρη Οικονόμου.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανατίθεται στη Λίνα Μενδώνη, με Υφυπουργό αρμόδιο για θέματα Αθλητισμού τον Λεύτερη Αυγενάκη.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης αναλαμβάνει ο Κώστας Τσιάρας, με Υφυπουργό τον Δημήτρη Κράνη.

Υπουργός Εσωτερικών αναλαμβάνει ο Παναγιώτη Θεοδωρικάκος, με Υφυπουργό αρμόδιο για θέματα Αυτοδιοίκησης και Εκλογών τον Θεόδωρο Λιβάνιο και Υφυπουργό αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας Θράκης τον Θεόδωρο Καραόγλου.

Στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Υπουργός Επικράτειας και Ψηφιακής διακυβέρνησης θα είναι ο Κυριάκος Πιερρακάκης, με Υφυπουργό για θέματα Απλούστευσης Διαδικασιών τον Γεώργιο Γεωργαντά και Υφυπουργό για θέματα ψηφιακής στρατηγικής τον Γρήγορη Ζαρειφόπουλο.

Στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών Υπουργός θα είναι ο Κώστας Αχιλλέα Καραμανλής και Υφυπουργός αρμόδιος για Θέματα Μεταφορών ο Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αναλαμβάνει ο Γιάννης Πλακιωτάκης.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναλαμβάνει ο Μάκης Βορίδης, με Υφυπουργό αρμόδιο για την Κοινή Αγροτική Πολίτικη τον Κώστας Σκρέκα και Υφυπουργό αρμόδια για την Αλιευτική Πολιτική τη Φωτεινή Αραμπατζή.

Το Υπουργείο Τουρισμού αναλαμβάνει ο Χάρης Θεοχάρης, με Υφυπουργό τον Μάνο Κονσόλα. Υπουργός Επικράτειας αναλαμβάνει ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Υφυπουργός πάρα τω πρωθυπουργώ αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου θα είναι ο Άκης Σκέρτσος.

Υφυπουργός πάρα τω πρωθυπουργώ αρμόδιος για θέματα επικοινωνίας και ενημέρωσης και κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι ο Στέλιος Πέτσας.

Η Νέα Δημοκρατία θα προτείνει για πρόεδρο της Βουλής τον βουλευτή Ιωαννίνων Κωνσταντίνο Τασούλα.

Η ορκωμοσία των μελών του νέου Υπουργικού Συμβουλίου θα γίνει αύριο στο Προεδρικό Μέγαρο.

Νέος Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας ο Νίκος Δένδιας

Το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Εξωτερικών αναλαμβάνει ο Νίκος Δένδιας, σύμφωνα με την ανακοίνωση της σύνθεσης του Υπουργικού Συμβουλίου της νέας ελληνικής κυβέρνησης.

Ο κ. Δένδιας είναι δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και βουλευτής Νοτίου Τομέα Β’ Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία.

Κατά το παρελθόν, έχει διατελέσει Υπουργός Δικαιοσύνης (2009) στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, καθώς και Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη (2012-2014), Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας (2014) και Υπουργός Εθνικής Άμυνας (2014-2015), επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά.

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα τις 7 Οκτωβρίου 1959 και η καταγωγή του είναι από τους Παξούς. Φοίτησε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ συγχρόνως εργαζόταν στην Βιομηχανία «Γ. Σαράντης ΑΒΕΕ».

Αποφοίτησε τον Ιούνιο του 1983 με Άριστα και τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους έγινε δεκτός στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, όπου παρακολούθησε μαθήματα Ναυτικού και Ασφαλιστικού Δικαίου στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο Λονδίνου (UCL) και Εγκληματολογίας στην Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου (LSE).

Το 1984 πήρε μεταπτυχιακό τίτλο (Master of Laws - LL.M.) από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Το 1985 κατατάχθηκε στο Στρατό, όπου υπηρέτησε ως έφεδρος αξιωματικός στο πεζικό.

Ο Νίκος Δένδιας έγινε μέλος της Οργάνωσης Νέων Νέας Δημοκρατίας (ΟΝΝΕΔ) το 1978. Τον ίδιο χρόνο εντάχθηκε στην Κεντρική Διοίκηση της ΟΝΝΕΔ και ορίσθηκε κατ` αρχήν στην Γραμματεία Ιδεολογικού, υπό τον Κώστα Καραμανλή.

Υπήρξε συνδικαλιστής της Φοιτητικής Παράταξης της Νέας Δημοκρατίας (ΔΑΠ-ΝΔΦΚ) στο Πανεπιστήμιο, και εκλέχθηκε μετά τον Κώστα Καραμανλή στο Διοικητικό Συμβούλιο της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών για δύο περιόδους.

Το 1980 εκλέχτηκε στην Κεντρική Γραμματεία Φοιτητικού της ΟΝΝΕΔ. Υπήρξε μέλος της συντακτικής επιτροπής και υπεύθυνος διεθνών θεμάτων της εφημερίδας της ΟΝΝΕΔ, της Δημοκρατικής Πρωτοπορίας από το 1979 ως το 1981. Παρακολούθησε το 1980 ειδικό σεμινάριο ανωτέρων κομματικών στελεχών οργανωμένο από το Ίδρυμα Άντεναουερ και το Κέντρο Πολιτικής Έρευνας και Επιμόρφωσης, με διευθυντή τον Γιάννη Λούλη.

Το 2000 ήταν υποψήφιος βουλευτής με την Νέα Δημοκρατία. Το Νοέμβριο του 2002 τοποθετήθηκε στην ομάδα κοινοβουλευτικού ελέγχου με αντικείμενο τον τουρισμό.

Τον Μάρτιο του 2004 εξελέγη για πρώτη φορά Βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία. Από τον Απρίλιο του 2006 είναι μέλος του Κέντρου Πολιτικής Έρευνας και Επιμόρφωσης. Έχει διατελέσει πρόεδρος της ομάδας φιλίας Ελλάδας - Κουβέιτ της βουλής των Ελλήνων.

Τον Σεπτέμβριο του 2007 επανεξελέγη βουλευτής στη μοναδική έδρα που κέρδισε στην Κέρκυρα η Νέα Δημοκρατία. Τον Μάιο του 2008 ορίστηκε αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας. Διετέλεσε από το 2004 μέλος της κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και Αντιπρόεδρος της Υποεπιτροπής Μετανάστευσης Λαθρομετανάστευσης και Προσφύγων από το 2007.

Διετέλεσε Yπουργός Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας από τον Ιανουάριο του 2009 έως τις εθνικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009. Τον Οκτώβριο του 2009 επανεξελέγη για τρίτη φορά βουλευτής στη μοναδική έδρα που κέρδισε στην Κέρκυρα η Νέα Δημοκρατία. Τον Δεκέμβριο του 2009 ανέλαβε Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη με απόφαση του Προέδρου του κόμματος Αντώνη Σαμαρά. Στις 28 Ιανουαρίου 2010, κατά τη σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο, εξελέγη πρόεδρος της Υποεπιτροπής Μετανάστευσης.

Τον Δεκέμβριο του 2010 ορίσθηκε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας. Μετά τις εκλογές της 17 Ιουνίου 2012 που ανέδειξαν πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά, ο Νίκος Δένδιας ανέλαβε υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη. Στις 10 Ιουνίου 2014 ανέλαβε Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας ενώ στις 3 Νοεμβρίου 2014 ανέλαβε υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Στις εθνικές εκλογές του Ιανουαρίου 2015 εξελέγη πρώτος σε σταυρούς βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην εκλογική περιφέρεια της Β΄ Αθήνας, ενώ επανεξελέγη τον Σεπτέμβριο του 2015.

Στις 13 Ιανουαρίου 2016, με απόφαση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, ορίστηκε πρώτος Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

Ως βουλευτής συμμετέχει στις επιτροπές: Αναθεώρησης του Συντάγματος, Παραγωγής και Εμπορίου, Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, Προστασίας Περιβάλλοντος.

Είναι παντρεμένος με την Δάφνη Λάλα και έχει δύο γιους.

Πηγή: ΚΥΠΕ
Αναζήτηση στη "Φ"


| |

Ακολουθήστε τη "Φ" στα social media