• Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Ελλάδα
  • Στο ελληνικό ΥΠΕΞ κλήθηκε ο Τούρκος πρέσβης μετά την υπογραφή συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης
Στο ελληνικό ΥΠΕΞ κλήθηκε ο Τούρκος πρέσβης μετά την υπογραφή συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης

Στο ελληνικό ΥΠΕΞ κλήθηκε ο Τούρκος πρέσβης μετά την υπογραφή συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης

Στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας κλήθηκε ο Τούρκος πρέσβης, αμέσως μετά τη γνωστοποίηση της υπογραφής μνημονίου κατανόησης μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης, αναφορικά με την μεταξύ τους οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών στη Μεσόγειο.

Ειδικότερα, όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κάλεσε τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα, προκειμένου να ζητήσει εξηγήσεις.

Παράλληλα, ο κ. Δένδιας είχε τηλεφωνική επικοινωνία για το συγκεκριμένο ζήτημα με τους ομολόγους του της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, και της Αιγύπτου, Σαμέχ Ελ-Σούκρι.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στην ΕΕ έλαβε οδηγίες να ενημερώσει άμεσα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συγκεκριμένα την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι.

ΥΠΕΞ Ελλάδας: Ενέργεια που θα παραβίαζε το Δίκαιο της Θάλασσας η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης

Ως μια ενέργεια που θα παραβίαζε κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, χαρακτηρίζει το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών το μνημόνιο κατανόησης που φέρονται να υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη για τον μεταξύ τους καθορισμό θαλάσσιων ζωνών.

«Η υπογραφή μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης μνημονίου κατανόησης δεν μπορεί να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών. Μία τέτοια ενέργεια θα παραβίαζε κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και δεν θα παρήγε έννομα αποτελέσματα», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, Αλέξανδρος Γεννηματάς.

«Επιπλέον μία τέτοια ενέργεια δεν θα συμβάδιζε με την αρχή της καλής γειτονίας που θα πρέπει να διέπει τις σχέσεις μεταξύ γειτονικών χωρών», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ
Αναζήτηση