Skip to main content
Τελεσίγραφο απευθύνει το ελληνικό ΥΠΕΞ στον πρέσβη της Λιβύης για τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης

Τελεσίγραφο απευθύνει το ελληνικό ΥΠΕΞ στον πρέσβη της Λιβύης για τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης


Τελεσίγραφο απευθύνει το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών στον πρέσβη της Λιβύης στην Αθήνα, προκειμένου να παρουσιάσει άμεσα το περιεχόμενο του μνημονίου συνεννόησης που υπεγράφη μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας αναφορικά με τον προσδιορισμό θαλάσσιων ζωνών στη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στον πρέσβη της Λιβύης δόθηκε περιθώριο έως την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου να κάνει γνωστό στην ελληνική πλευρά το περιεχόμενο του μνημονίου κατανόησης που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη, σε διαφορετική περίπτωση η Ελλάδα δύναται να λάβει απόφαση απέλασής του.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το ζήτημα συνεννόησης μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης επί θεμάτων θαλασσίων ζωνών, μολονότι δεν αποτελεί έκπληξη για την ελληνική πλευρά, έχει οδηγήσει σε άμεση κινητοποίηση της ελληνικής διπλωματίας.

Όπως σημειώνεται, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το ζήτημα τόσο στον Ιταλό Πρωθυπουργό κατά τη συνάντησή τους στη Ρώμη στις 26 Νοεμβρίου, όσο και κατά τη σημερινή τηλεφωνική του συνομιλία με τον Πρόεδρο τη Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Επιπλέον, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κάλεσε στις 27 Νοεμβρίου τον Τούρκο Πρέσβη στην Αθήνα, προκειμένου να ζητήσει εξηγήσεις για το εν λόγω μνημόνιο κατανόησης. Παράλληλα, ο κ. Δένδιας επικοινώνησε για το συγκεκριμένο ζήτημα με τους ομολόγους του της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, και της Αιγύπτου, Νίκο Σαμέχ Ελ-Σούκρι, ενώ η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στην ΕΕ ενημέρωσε άμεσα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις εξελίξεις και έθεσε το ζήτημα στο πλαίσιο του Coreper.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, την επόμενη εβδομάδα, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών θα πραγματοποιήσει σειρά επαφών με ομολόγους του χωρών της περιοχής, στους οποίους αναμένεται να θέσει το ζήτημα, στο περιθώριο συναντήσεων του ΝΑΤΟ όσο και του ΟΑΣΕ. Τέλος, στην Αθήνα πρόκειται να προσκληθεί ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Λιβύης, ο οποίος πρόσκειται στον Στρατηγό Χαφτάρ.

Πηγή: ΚΥΠΕ


Αναζήτηση