Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα έχει αυτοπεποίθηση και βεβαιότητα απέναντι στην Τουρκία

Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα έχει αυτοπεποίθηση και βεβαιότητα απέναντι στην Τουρκία

Με κινήσεις ουσίας και χωρίς να παρασυρθεί σε «πόλεμο δηλώσεων» θα αντιμετωπίσει τις τουρκικές προκλήσεις η ελληνική κυβέρνηση, όπως διαμηνύει.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας σε εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε ότι η Ελλάδα «αντιμετωπίζει τις προκλήσεις των καιρών όχι με ρητορικές εξάρσεις και με κούφιες κορώνες, αλλά με συγκεκριμένες πολιτικές δράσεις οι οποίες στηρίζονται πάντα στο Διεθνές Δίκαιο και στο πλέγμα των συμμαχιών που αργά αλλά μεθοδικά χτίζει η πατρίδα μας». Ο Κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει απόλυτη αυτοπεποίθηση και βεβαιότητα ότι η χώρα θα προστατεύσει με όποιο τρόπο χρειάζεται όλα της τα κυριαρχικά δικαιώματα «Αυτή η σιγουριά και αυτή η αυτοπεποίθηση της εξωτερικής μας πολιτικής να προκαλεί ενίοτε νευρικότητα στην άλλη πλευρά του Αιγαίου», σημείωσε.

Παράλληλα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός διαμήνυσε ότι η πόρτα της Αθήνας είναι ανοιχτή για έναν καλόπιστο και ειλικρινή διάλογο με την Τουρκία, στη βάση του διεθνούς δικαίου, υπογραμμίζοντας ότι η μόνη διαφορά με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και αποκλειστικής οικονομικής ζώνης. «Είναι μια διαφορά την οποία θέλουμε και μπορούμε να τη συζητήσουμε και αν κάποιοι αισθάνονται ότι έχουν το δίκιο με το μέρος τους τότε δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν από το ενδεχόμενο αυτή η μία διαφορά την οποία έχουμε και αναγνωρίζουμε με την Τουρκία να καταλήξει στη Χάγη σε ένα διεθνές δικαστήριο το οποίο θα αποφανθεί για το ποιος τελικά έχει δίκιο και το ποιος έχει άδικο. Όποιος έχει το δίκιο με το μέρος του δεν φοβάται. Αυτός ο οποίος φοβάται και αυτός ο οποίος εκφράζει νευρικότητα είναι αυτός ο οποίος δεν έχει το δίκιο με το μέρος του», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παράλληλα, πηγές της ελληνικής κυβέρνησης υπογραμμίζουν ότι η Ελλάδα δεν θα ακολουθήσει τον Ταγίπ Ερντογάν στους χαρακτηρισμούς αποδίδοντας τη ψύχραιμη στάση της χώρας σε τρεις παράγοντες. Πρώτον, ότι η Ελλάδα έχει το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος της, δεύτερον έχει ισχυρές συμμαχίες και τρίτον ισχυρές αποτρεπτικές ικανότητες.

Επιστολή στήριξης στον Έλληνα Πρωθυπουργό από Πομπέο

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο απέστειλε επιστολή στήριξης στον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με την οποία εκφράζει τη στήριξη της χώρας του στη διατήρηση της ευημερίας, της δημοκρατίας και της ασφάλειας στην Ελλάδα.

Την επιστολή γνωστοποίησε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά την τοποθέτησή του στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, όπου συζητείται η κύρωση της συμφωνίας για τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα.

«Η υπογραφή της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας αποτελεί σημείο καμπής σε μια διευρυμένη σύμπραξη ασφαλείας ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ», σημειώνεται στην επιστολή. Παράλληλα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει ως «εξαιρετική» τη σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας, σημειώνοντας ότι η πρόσφατη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ σηματοδότησε μια «σαφή επαναβεβαίωση των στενών δεσμών και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών».

«Θεωρούμε την Αθήνα σύμμαχο-κλειδί και κρίσιμο παράγοντα στην ανατολική Μεσόγειο καθώς και στα Βαλκάνια», συνεχίζει η επιστολή, τονίζοντας ότι «οι ΗΠΑ θα παραμείνουν δεσμευμένες στη στήριξη της ευημερίας, της ασφάλειας και της Δημοκρατίας της Ελλάδας».

Αναφορικά με τις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ αναφέρει ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά τα γεγονότα, υποστηρίζοντας ότι οι διαφορές θα πρέπει να επιλυθούν με ειρηνικά μέσα. «Δεν χρειαζόμαστε κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή, αλλά μάλλον ειλικρινή διάλογο που οδηγεί σε αποτελέσματα που σέβονται το διεθνές δίκαιο», τονίζει η επιστολή.

Σχολιάζοντας την επιστολή Πομπέο, ο Έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας εκτίμησε ότι πρόκειται για το «επιστέγασμα μιας εξαιρετικής επίσκεψης Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον».

«Η επιστολή που έστειλε ο Μάικ Πομπέο στον Κυριάκο Μητσοτάκη επιβεβαιώνει ότι οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών», σημείωσε ο κ. Πέτσας.

Δεν υπάρχει θέμα κοινών γεωτρήσεων Τουρκίας και Ιταλίας, λέει ο Έλληνας Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

Τη θέση ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες της ελληνικής Κυβέρνησης δεν υπάρχει θέμα κοινών γεωτρήσεων Ιταλίας και Τουρκίας, εξέφρασε ο Έλληνας Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κ. Πέτσας, κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου περί πιθανής αναγνώρισης των κατεχομένων από την Ρωσία, παρέπεμψε στη διάψευσή τους από τη ρωσική Πρεσβεία στη Λευκωσία.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την πιθανότητα προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ο Στέλιος Πέτσας είπε ότι πριν φτάσουμε σε αυτό το σημείο είναι απαραίτητο να γίνουν άλλα βήματα με «πρώτο την άρση των προκλητικών ενεργειών, δεύτερον να υπάρξουν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, να υπάρξουν διερευνητικές διαπραγματεύσεις και μετά η συνυπογραφή συνυποσχετικού».

Πηγή: ΚΥΠΕ
Αναζήτηση