• Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Ελλάδα
  • Τρίτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα, ακυρώνονται οι εκδηλώσεις για το καρναβάλι σε όλη τη χώρα
Τρίτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα, ακυρώνονται οι εκδηλώσεις για το καρναβάλι σε όλη τη χώρα

Τρίτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα, ακυρώνονται οι εκδηλώσεις για το καρναβάλι σε όλη τη χώρα

Όπως ανακοινώθηκε σε συνέντευξη Τύπου του Έλληνα Υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια εντοπίστηκε και τρίτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, το τρίτο κρούσμα αφορά γυναίκα, από την Αθήνα, που ταξίδεψε πρόσφατα στην Ιταλία.

Επίσης, οι ελληνικές Αρχές αποφάσισαν το προληπτικό κλείσιμο του σχολείου στη Θεσσαλονίκη, που φοιτά ο ανήλικος φορέας του ιού, για 14 μέρες

Παράλληλα, ανακοινώθηκε η ματαίωση των εκδηλώσεων για το καρναβάλι σε όλη την Ελλάδα

Δεύτερο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα καθώς το παιδί της 38χρονης που βρέθηκε, χθες, θετική στον ιό, βρέθηκε κι αυτό θετικό στον κορωνοϊό.

Σημειώνεται, ότι το παιδί φοιτά σε Δημοτικό Σχολείο της Θεσσαλονίκης, το οποίο λειτούργησε κανονικά τις προηγούμενες μέρες αλλά σήμερα παραμένει κλειστό για προληπτικούς λόγους.

Υπενθυμίζεται ότι η 38χρονη είχε πρόσφατα ταξιδέψει στο Μιλάνο για επαγγελματικούς λόγους.

16:13 Έκτακτα μέτρα ελέγχου των συνόρων, ανακοίνωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός

Τη θέση περί ύπαρξης σύνδεσης ανάμεσα στο μεταναστευτικό ζήτημα και τις ενέργειες της πολιτείας για την αντιμετώπιση της εμφάνισης κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα, εξέφρασε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της σημερινής ομιλίας του στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Κάνοντας λόγο για «μια νέα διάσταση» στο μεταναστευτικό ζήτημα, κατόπιν της εμφάνισης κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι στις μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα «περιλαμβάνονται άνθρωποι από το Ιράν –όπου είχαμε πολλά κρούσματα κορωνοϊού– και πολλοί διερχόμενοι από το Αφγανιστάν. Τα νησιά μας, συνεπώς, τα οποία είναι, ήδη, επιβαρυμένα σε θέματα δημόσιας υγείας πρέπει να προστατευτούν διπλά. Να τα διασφαλίσουμε. Να το πω απλά, να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να αποφύγουμε την εμφάνιση του ιού – ειδικά εκεί».

Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοίνωσε ότι από σήμερα η Ελλάδα επικαλείται τον Κανονισμό 2016/399 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ειδικά την παράγραφο 6, περί ελέγχου για την πρόληψη απειλής κατά της δημόσιας υγείας.

«Τι σημαίνει αυτό στην πράξη: Ότι αναβαθμίζουμε στον ανώτερο βαθμό τον έλεγχο των συνόρων μας για τη μεγαλύτερη δυνατή ανάσχεση. Για το σκοπό αυτό έχω ήδη δώσει εντολές στον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και στον Αρχηγό του Λιμενικού να αυξήσουμε σημαντικά τον αριθμό των σκαφών και τον αριθμό των περιπολιών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Και, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου πάντα, θα αυξήσουμε τους ελέγχους και στη θάλασσα και στην ξηρά. Για την απόφαση αυτή έχω ήδη ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που οφείλει να την αντιμετωπίσει ως ένα μέτρο προστασίας της Υγείας ολόκληρης της Ευρώπης. Το ίδιο θα γίνει και προς την Τουρκία», σημείωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι «ξεκινά και μια διεθνής καμπάνια, στις γλώσσες των εθνικών ομάδων που κατευθύνονται προς Ελλάδα, με την προειδοποίηση ότι η χώρα δεν μπορεί, πλέον, να δέχεται άλλες παράνομες εισόδους. Οι ανακοινώσεις αυτές θα γίνουν στο διαδίκτυο και στις χώρες αφετηρίας των ροών».

Αναφορικά με τη σημερινή συνάντηση που θα έχει με στελέχη της Αυτοδιοίκησης των νησιών Βορειοανατολικού Αιγαίου για το μεταναστευτικό ζήτημα, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι προτίθεται να αναπτύξει τις κυβερνητικές θέσεις για το τρίπτυχο «προστασίας των συνόρων-γρήγορων διαδικασιών ασύλου ή επιστροφών-ελεγχόμενων δομών», επιδιώκοντας παράλληλα διάλογο. «Είμαι έτοιμος να ακούσω –όπως πάντα ήμασταν έτοιμοι να ακούσουμε– κάθε δημιουργική πρόταση. Αισιοδοξώ ότι θα καταλήξουμε σε γόνιμα συμπεράσματα. Να είστε σίγουροι ότι θα ακολουθήσουν πρωτοβουλίες που θα κάνουν την παρόξυνση ενός προβλήματος, ευκαιρία για καλύτερη αντιμετώπισή του», ανέφερε σχετικά.

Σχετικά με το ζήτημα των επεισοδίων που σημειώθηκαν χθες στη Λέσβο και τη Χίο, μεταξύ κατοίκων και αστυνομικών δυνάμεων, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «[Θ]έλω να εκφράσω τη λύπη μου για τις εικόνες που είδαμε όλοι. Οι αστυνομικοί είναι κρατικοί λειτουργοί που φορούν το εθνόσημο και είναι παιδιά της διπλανής πόρτας. Και είναι άνανδρο να τους χτυπούν – και μάλιστα ενώ κοιμούνται. Και άνανδρο να τραυματίζονται από κάποιους που εκμεταλλεύονται τις εντολές για αυτοσυγκράτηση. Έχουν γίνει σοβαρές καταγγελίες, οφείλουμε να τις διερευνήσουμε».

«Όσοι μετείχαν σε αυτά τα επεισόδια και στους προπηλακισμούς θα εντοπιστούν και θα λογοδοτήσουν», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παράλληλα, εξέφρασε την κατανόησή του για τις δυσκολίες με τις οποίες είναι αντιμέτωπες οι κοινωνίες των νησιών, κάνοντας λόγο για ανάγκη απομόνωσης των «ακραίων στοιχείων».

«Καταλαβαίνω απόλυτα τι συμβαίνει στα νησιά. Είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε πάνω απ’ όλα τις δυσκολίες των νησιωτών. Καλούνται όμως κι αυτοί να περιφρουρήσουν οι ίδιοι την ειρήνη στον τόπο τους. Να απομονώσουν όλα τα ακραία στοιχεία, ακροδεξιούς, ακροαριστερούς, ύποπτες ΜΚΟ, τοπικούς συμφεροντολόγους. Όλοι αυτοί κερδοσκοπούν πάνω σε ένα εθνικό πρόβλημα. Και με τυφλά και βίαια συνθήματα θέλουν να επαναλανσάρουν αδιέξοδες συμπεριφορές –τις έχουμε ξαναδεί– συμπεριφορές “πλατείας”, συμπεριφορές “αγανακτισμένων”. Πρέπει, λοιπόν, οι ίδιοι οι κάτοικοι να δείξουν ψυχραιμία και υπευθυνότητα», σημείωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Ακινητοποιημένο για απολύμανση αεροσκάφος της Ryanair στη Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της βελγικής γαλλόφωνης εφημερίδας La Libre Belgique, ένα αεροπλάνο της ιρλανδικής εταιρείας Ryanair βρίσκεται ακινητοποιημένο επί του παρόντος στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με δύο εσωτερικά έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή της η La Libre το αεροσκάφος ακινητοποιείται επί του παρόντος για "απολύμανση" και "βαθιά πλύση" του μετά από "μια πρώτη επιβεβαιωμένη περίπτωση κορωνοϊού".

Είναι άγνωστο αυτή τη στιγμή ποιοι ήταν οι προηγούμενοι προορισμοί αυτού του μολυσμένου αεροσκάφους.

Μία από τις πηγές της Libre αναφέρει την Ισπανία, χωρίς να μπορεί αυτό να την επιβεβαιωθεί. Η ίδια Ryanair δεν σχολίασε τις πληροφορίες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Αναζήτηση