Skip to main content
Αναστολή λειτουργίας όλων των εκκλησιών, ανακοίνωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός

Αναστολή λειτουργίας όλων των εκκλησιών, ανακοίνωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός


Την αναστολή της λειτουργίας όλων των χώρων θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας, ανακοίνωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως αναφέρεται σε μήνυμα που ανάρτησε ο Έλληνας Πρωθυπουργός στο Twitter, «με απόφαση της κυβέρνησης αναστέλλονται οι λειτουργίες σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας. Εκκλησίες παραμένουν ανοικτές μόνο για ατομική προσευχή. Η προστασία της δημόσιας υγείας επιβάλλει ξεκάθαρες αποφάσεις».

Σχετικά με τη συγκεκριμένη απόφαση, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως διευκρίνισε ότι μοναδικές εξαιρέσεις στην ανωτέρω απόφαση αποτελούν η τέλεση κηδειών και ταφικών εκδηλώσεων, καθώς και η ατομική προσευχή. Όπως υπογράμμισε, ωστόσο, και στις παραπάνω περιπτώσεις θα πρέπει να τηρούνται τα αυστηρά μέτρα προστασίας, που εξειδικεύονται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Υπουργείου Υγείας.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, το βράδυ της Δευτέρας, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε οι Εκκλησίες να μείνουν ανοικτές μόνο για κατ’ ιδίαν προσευχή, καθώς και να ανασταλούν γάμοι, βαπτίσεις και η τέλεση των καθημερινών Ιερών Ακολουθιών. Ωστόσο, η απόφαση της Ιεράς Συνόδου εμπεριείχε εξαιρέσεις τόσο στην περίπτωση της τέλεσης των παραπάνω μυστηρίων για περιπτώσεις «ανάγκης», όσο και αναφορικά με τη Θεία Λειτουργία, για την οποία αποφασίστηκε η «λιτή τέλεσή» της.

Η ελληνική κυβέρνηση, κρίνοντας ότι η απόφαση της Ιεράς Συνόδου δεν είναι αρκούντως ευθυγραμμισμένη με τις υγειονομικές κατευθύνσεις που επιτάσσει η παρούσα κατάσταση, αποφάσισε την πλήρη αναστολή της λειτουργίας όλων των χώρων θρησκευτικής λατρείας.

Τη συγκεκριμένη απόφαση χαιρέτισε η αξιωματική αντιπολίτευση, κάνοντας λόγο για «αυτονόητη» απόφαση, η οποία ελήφθη «με μεγάλη καθυστέρηση». Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, σημείωσε ότι «έπρεπε να περάσουν δέκα μέρες, να συνωστιστούν και να μεταλάβουν στις εκκλησίες χιλιάδες πιστοί, να βρεθεί η χώρα στη δίνη της πανδημίας για να πράξει ο πρωθυπουργός το αυτονόητο».

Από την πλευρά του, το Κίνημα Αλλαγής, χαρακτήρισε «σωστή την απόφαση της κυβέρνησης για την Εκκλησία», καθώς, όπως επισήμανε, «δεν είναι ώρα για μισόλογα και μισές αποφάσεις, που δεν αναιρούν τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία».

Πηγή: ΚΥΠΕ


Αναζήτηση