• Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Ελλάδα
  • Πλωτές ομάδες ΕΟΔΥ σε νησιά της Ελλάδας για τη διενέργεια τεστ κορωνοϊού
Πλωτές ομάδες ΕΟΔΥ σε νησιά της Ελλάδας για τη διενέργεια τεστ κορωνοϊού

Πλωτές ομάδες ΕΟΔΥ σε νησιά της Ελλάδας για τη διενέργεια τεστ κορωνοϊού

Στη σύναψη συμφωνίας συνεργασίας με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Σύμπλευση», προχώρησε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), με στόχο τη διενέργεια διαγνωστικών τεστ κορωνοϊού σε κατοίκους μικρών ελληνικών νησιών του Αιγαίου.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «ο ΕΟΔΥ, αξιολογώντας την ιδιαιτερότητα της ελληνικής γεωγραφικής κατανομής και τις δυσκολίες επικοινωνίας με τα δεκάδες ελληνικά νησιά, σύναψε συμφωνία συνεργασίας με τη "Σύμπλευση ΑΜΚΕ" για την πραγματοποίηση τεστ για τον COVID-19 σε μικρά και απομονωμένα νησιά του Αιγαίου».

Όπως αναφέρεται, η συμφωνία συνίσταται στην επέκταση του Προγράμματος Κινητών Ομάδων, στο πλαίσιο της οποίας θα πραγματοποιηθούν δειγματοληψίες σε ευπαθείς ομάδες των μικρών ελληνικών νησιών, σε επικοινωνία με τους Δήμους στους οποίους αυτά υπάγονται.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η «Σύμπλευση», η οποία αποτελεί Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, με σκοπό την υποστήριξη και βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων των ελληνικών ακριτικών νησιών, θα μεταφέρει, με τα φουσκωτά και τα πληρώματά της, τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ από την Αττική σε κάθε νησί, που θα αποφασιστεί, για τη διενέργεια διαγνωστικών τεστ για την ανίχνευση του ιού SARS-CoV-2.

«Οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν από κοινού με τους ιατρούς και τους εθελοντές της “Σύμπλευσης” και πάντα με βάση το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Όλοι οι γιατροί και οι νοσηλευτές που θα μεταβούν στα νησιά θα εξεταστούν πρώτα για COVID-19», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Εν συνεχεία, η «Σύμπλευση» θα μεταφέρει τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ και τα βιολογικά δείγματα που συνελέγησαν και συσκευάστηκαν κατάλληλα, στα συνεργαζόμενα εργαστήρια στην Αττική.

Η πρώτη δράση της ανωτέρω συμφωνίας θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 25 και την Τρίτη 26 Μαΐου, όπου οι πλωτές ομάδες του ΕΟΔΥ θα επισκεφτούν τη Μήλο, την Κίμωλο, τη Φολέγανδρο και τη Σίκινο.

Πηγή: ΚΥΠΕ
Αναζήτηση