Η Παλαιστίνη παραμένει δεσμευμένη από το Διεθνές Δίκαιο για ζητήματα ΑΟΖ, λέει ο Πρέσβης της στην Ελλάδα

Η Παλαιστίνη παραμένει δεσμευμένη από το Διεθνές Δίκαιο για ζητήματα ΑΟΖ, λέει ο Πρέσβης της στην Ελλάδα

Σε δήλωση με την οποία σημειώνει ότι Παλαιστίνη παραμένει δεσμευμένη στις διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου και της Συνθήκης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας σε ότι αφορά το θέμα των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών, προχώρησε ο πρέσβης του Κράτους της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, Μαρβάν Τουμπασί.

«Η θέση μας σε οποιοδήποτε ζήτημα αφορά στα ύδατα της Ανατολικής Μεσογείου και στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες (ΑΟΖ) εκεί, περιορίζεται στη δέσμευσή μας στις διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου και της Συνθήκης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο των Θαλασσών στις οποίες είμαστε μέλη, καθώς και τα δικαιώματα που μας παρέχει αυτή η συνθήκη. Η Παλαιστίνη είναι ένθερμος υποστηρικτής της τήρησης του διεθνούς δικαίου, ως εκ τούτου, δεν θα συνάπταμε καμία συμφωνία ή διακανονισμό χωρίς να στηριζόμαστε σε αυτήν την αρχή. Ομοίως, η Παλαιστίνη αναμένει από όλες τις χώρες να σεβαστούν τα Παλαιστινιακά δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων των χωρικών υδάτων της και της ΑΟΖ», σημειώνει ο κ. Τουμπασί.

Παράλληλα, τονίζει ότι οποιεσδήποτε επίσημες θέσεις αφορούν στα ελληνικά και παλαιστινιακά θέματα εκφράζονται μόνο από τον Πρέσβη του Κράτους της Παλαιστίνης στην Αθήνα και το Παλαιστινιακό Υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι την Δευτέρα, δημοσιεύματα ανέφεραν ότι ο Παλαιστίνιος πρέσβης στην Άγκυρα μίλησε σε τουρκικά ΜΜΕ για τη πρόθεση της Παλαιστίνης να συνεργαστεί σε όλα τα επίπεδα με την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένου και του ενεργειακού στην ανατολική Μεσόγειο.

Πηγή: ΚΥΠΕ
Αναζήτηση