Τζ. Πάιατ: To Καστελόριζο έχει υφαλοκρηπίδα και δικαιώματα ΑΟΖ όπως κάθε περιοχή στην ηπειρωτική χώρα

Τζ. Πάιατ: To Καστελόριζο έχει υφαλοκρηπίδα και δικαιώματα ΑΟΖ όπως κάθε περιοχή στην ηπειρωτική χώρα

Τη θέση ότι όλα τα νησιά, συμπεριλαμβανομένου του Καστελόριζου, έχουν ακριβώς την ίδια υφαλοκρηπίδα και δικαιώματα ΑΟΖ, όπως κάθε περιοχή στην ηπειρωτική χώρα, υποστήριξε ο Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στο περιθώριο εκδήλωσης στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για την υποδοχή και προώθηση δυνάμεων της 101ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας των ΗΠΑ στο πλαίσιο της ΝΑΤΟϊκής άσκησης «Atlantic Resolve», επίκεντρο της οποίας είναι η Ρουμανία, ο κ. Πάιατ σημείωσε στο ΑΠΕ ότι ο όρος «αμφισβητούμενα ύδατα» αναφέρεται απλώς σε περιοχές όπου περισσότερες από μία χώρες προβάλλουν θαλάσσιες διεκδικήσεις.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες γενικά δεν παίρνουν θέση σε διαφορές θαλάσσιων συνόρων άλλων κρατών, αλλά ως ζήτημα μιας μακροπρόθεσμης πολιτικής ενθαρρύνουμε τα κράτη να επιλύουν τις διαφορές τους ειρηνικά και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Έχω επίσης επισημάνει πολλές φορές και θα το επαναλάβω και σήμερα, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες τηρούν τις αρχές του διεθνούς ναυτικού δικαίου, βάσει των οποίων τα νησιά, συμπεριλαμβανομένου του Καστελόριζου, έχουν ακριβώς την ίδια υφαλοκρηπίδα και δικαιώματα ΑΟΖ όπως και κάθε περιοχή στην ηπειρωτική χώρα», τόνισε ο Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο κ. Πάιατ επισήμανε ότι η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αποτελεί έναν «πολύπλοκο στρατηγικό χώρο», στον οποίο η αξιοποίηση των πόρων θα πρέπει να γίνει «σε πνεύμα συνεργασίας που παρέχει τη βάση για μια διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και αμοιβαία οικονομική ευημερία».

«Μονομερείς προκλητικές ενέργειες αντιτίθενται σε αυτόν τον στόχο», επισήμανε ο κ. Πάιατ, τονίζοντας ότι το μήνυμα της Ουάσιγκτον και της Ευρώπης προς την Τουρκία είναι να παύσει επιχειρήσεις «που αυξάνουν την ένταση στην περιοχή, όπως σχέδια έρευνας για φυσικούς πόρους σε περιοχές, στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος αξιώνουν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο».

Αμερικανός ΥΦΕΞ: Ανησυχούμε για τουρκικές προκλητικές ενέργειες

Την πρόσφατη δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, για την τουρκική NAVTEX, επιβεβαίωσε ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών, Φίλιπ Ρίκερ, απαντώντας σε ερώτηση του ανταποκριτή του καναλιού OPEN, Μιχάλη Ιγνατίου. Ο κ. Ρίκερ που ξεκίνησε σήμερα τριήμερη επίσκεψη στις Βρυξέλλες, μιλούσε στους δημοσιογράφους μέσω τηλεδιάσκεψης και δεν παρέλειψε να μνημονεύσει και τις σημερινές δηλώσεις Πάιατ από την Αλεξανδρούπολη, όπου τόνισε πως οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν ότι και το Καστελόριζο έχει υφαλοκρηπίδα.

«Όπως ακούσατε, οι ΗΠΑ είναι βαθιά ανήσυχες για τα ανακοινωθέντα σχέδια της Τουρκίας να ερευνήσει για φυσικούς πόρους σε περιοχές όπου Ελλάδα και Κύπρος διεκδικούν (assert) δικαιοδοσία. Ανησυχούμε για ενέργειες που είναι προκλητικές και αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή», είπε ο Φίλιπ Ρίκερ.

Ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο είναι κάτι που θα έπρεπε να προωθήσει τη συνεργασία, που θα μπορούσε να παράσχει τα θεμέλια για βιώσιμη ενέργεια, ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή.

«Ξέρετε, όπως εγώ, ότι αυτός είναι ένας πολύπλοκος στρατηγικός χώρος. Θέλουμε οι φίλοι και οι σύμμαχοί μας στην περιοχή - απλώς σας θυμίζω ότι η Τουρκία, η Ελλάδα και οι ΗΠΑ είναι όλοι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ - να προσεγγίσουμε αυτά τα ζητήματα με πνεύμα συνεργασίας», πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός επίσημος επανέλαβε το μήνυμα που έδωσε προηγουμένως η αμερικανική κυβέρνηση, μέσω εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καθώς κι αλλού στην Ευρώπη, προτρέποντας τις τουρκικές αρχές να μην πραγματοποιήσουν επιχειρήσεις που αυξάνουν τις εντάσεις.
«Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε αυτό το μήνυμα. Ίσως είδατε σήμερα τα σχόλια του πρέσβη Πάιατ στην Αλεξανδρούπολη. Διατηρούμε επαφή και με τις δύο πρεσβείες μας στην Αθήνα και την Άγκυρα, παρακολουθώντας στενά την κατάσταση», ολοκλήρωσε ο Φίλιπ Ρίκερ.

Πριν επιστρέψει το Σάββατο στις ΗΠΑ, ο κ. Ρίκερ θα έχει επαφές με Ευρωπαίους ομολόγους του με στόχο την προώθηση των διατλαντικών σχέσεων.

Πηγή: ΚΥΠΕ
Αναζήτηση