Σε εγρήγορση η Αθήνα μέχρι τις 2 Αυγούστου όταν λήγει η τουρκική NAVTEX

Σε εγρήγορση η Αθήνα μέχρι τις 2 Αυγούστου όταν λήγει η τουρκική NAVTEX

Σε επιφυλακή και εγρήγορση παραμένει η Αθήνα, τουλάχιστον μέχρι τις 2 Αυγούστου, όταν και λήγει η NAVTEX της Τουρκίας με την οποία δεσμεύεται περιοχή νοτιοανατολικά του Καστελόριζου για σεισμικές έρευνες.

Το απόγευμα του Σαββάτου υπήρξαν ενδείξεις αποκλιμάκωσης καθώς όπως σημείωναν ελληνικές στρατιωτικές πηγές τα τουρκικά πλοία επέστρεφαν στις βάσεις τους. Ωστόσο, μία ανάρτηση της τουρκικής Πρεσβείας στις ΗΠΑ περιέπλεξε την κατάσταση καθώς έκανε λόγο για σεισμικές έρευνες του «Ορούτς Ρέις» στο Ανατολικό Αιγαίο Λίγες ώρες αργότερα το επίμαχο tweet «κατέβηκε» και έγινε νέα ανάρτηση που ανέφερε ότι το Oruc Reis είχε δηλώσει στις 21 Ιουλίου ότι θα ξεκινήσει τις έρευνες.

Στην Αθήνα εκτιμούν ότι η Άγκυρα επιδιώκει έναν διάλογο χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλα τα ζητήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων τα οποία θεωρεία «ανοικτά». Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι είναι ανοιχτή σε διάλογο αλλά με συγκεκριμένο πλαίσιο και με τερματισμό των τουρκικών ενεργειών οι οποίες δυναμιτίζουν το κλίμα.

Στο μεταξύ, Οι δύο τουρκικές φρεγάτες δεν βρίσκονταν χθες δίπλα στο ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέις στην Αττάλεια, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο DHA. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι το Ορούτς Ρέις εξακολουθούσε να είναι αγκυροβολημένο ανοιχτά της Αττάλειας.

Πηγή: ΚΥΠΕ


Αναζήτηση