Η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την ΑΟΖ επεκτείνει τη δικαιοδοσία ΕΕ στην περιοχή, είπε ο Ν. Δένδιας

Η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την ΑΟΖ επεκτείνει τη δικαιοδοσία ΕΕ στην περιοχή, είπε ο Ν. Δένδιας

Η συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου δεν επεκτείνει απλώς το εύρος άσκησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά επεκτείνει και τον χώρο εφαρμογής της νομοθεσίας αλλά και της δικαιοδοσίας της ΕΕ στην ίδια θαλάσσια περιοχή, δήλωσε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά τη σημερινή του συνομιλία με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για το Περιβάλλον, τους Ωκεανούς και την Αλιεία Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους.

Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, της συνομιλίας είχε προηγηθεί σχετική επιστολή του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών προς τον Ευρωπαίο Επίτροπο, δια της οποίας ο κ. Δένδιας ενημέρωσε επίσημα τον κ. Σινκεβίτσιους για το πλαίσιο υπογραφής της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου και για τη συνακόλουθη επέκταση του πεδίου εφαρμογής της σχετικής νομοθεσίας και δικαιοδοσίας της ΕΕ στο τμήμα της ελληνικής ΑΟΖ που περιλαμβάνεται στη συμφωνία.

«Η συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή αποτελεί πλέον και ύδατα της ΕΕ στα οποία θα εφαρμόζεται το κοινοτικό δίκαιο στο πλαίσιο και του άρθρου 52 της Συνθήκης της ΕΕ», αναφέρουν οι ελληνικές διπλωματικές πηγές.

Κατά τη σημερινή συνομιλία Δένδια-Σινκεβίτσιους, συζητήθηκε επίσης η προτεραιότητα που αποδίδει η ελληνική κυβέρνηση σε ζητήματα Πράσινης Οικονομίας, περιβαλλοντικής προστασίας και βιωσιμότητας αλιευμάτων.

Ο Νίκος Δένδιας αναμένεται να συναντηθεί με τον Επίτροπο Σινκεβίτσιους προσεχώς, στην Αθήνα ή στις Βρυξέλλες, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Πηγή: ΚΥΠΕ
Αναζήτηση