Συνάντηση Μητσοτάκη-Σχοινά για το θέμα της Μόριας

Συνάντηση Μητσοτάκη-Σχοινά για το θέμα της Μόριας

Τη θέση ότι η διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος δεν μπορεί να βαραίνει αποκλειστικά της χώρες πρώτης υποδοχής, επανέλαβε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη σημερινή του συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τόσο τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανταπόκρισή του στο πρόβλημα που έχει ανακύψει στη Μόρια, όσο και όλα τα κράτη-μέλη που προσφέρθηκαν να συνδράμουν στην αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί.

«Όμως, είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι αυτή η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν μπορεί να εξαντλείται μόνο στη διαχείριση μιας κρίσης. Το έχετε πει και εσείς πολλές φορές, η Ευρώπη δεν μπορεί να αποτύχει δεύτερη φορά στην αντιμετώπιση αυτού του μεγάλου, εξαιρετικά σύνθετου ζητήματος, το οποίο αποτελεί μια πρόκληση για ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικογένεια», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε την ελπίδα να αφυπνιστούν συνειδήσεις, ώστε να γίνει αντιληπτό ότι  «η διαχείριση του προβλήματος αυτού δεν μπορεί να γίνεται μόνο από τις χώρες πρώτης υποδοχής, από τις χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης και ότι χρειαζόμαστε μια νέα φιλόδοξη, καινούργια πολιτική για τη μετανάστευση και το άσυλο».

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα αναμένει με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τις προτάσεις της Επιτροπής που υπολογίζεται να δοθούν στη δημοσιότητα εντός του επόμενου μήνα.

Επισημαίνοντας ότι χρειάζεται ριζική αλλαγή στον τρόπο διαχείρισης των δομών φιλοξενίας, ο κ. Μητοστάκης προανήγγειλε ότι η νέα δομή που θα δημιουργηθεί στη Λέσβο θα έχει διαφορετικό πρότυπο λειτουργίας και διοίκησης.

«[Θ]α συζητήσουμε τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή συμμετοχή σε αυτήν την προσπάθεια, ώστε να είναι σαφές και σε επιχειρησιακό, αλλά και σε συμβολικό επίπεδο ότι αυτή η μεγάλη προσπάθεια της πρώτης υποδοχής, της ταυτοποίησης, της διαδικασίας, της γρήγορης διαδικασίας χορήγησης ασύλου, δεν γίνεται μόνο από τα κράτη-μέλη, δεν γίνεται μόνο από την Ελλάδα, αλλά γίνεται και με πολύ πιο ενεργή ευρωπαϊκή συμμετοχή», σημείωσε.

Παράλληλα τόνισε ότι απαιτείται μια συγκεκριμένη ευρωπαϊκή λύση, η οποία «θα συμπεριλαμβάνει πολλές πτυχές του προβλήματος, από την πιο αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, μέχρι την κοινή πολιτική ασύλου, μέχρι μία ευρωπαϊκή πολιτική επιστροφών».

Από την πλευρά του, ο κ. Σχοινάς σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζονται οι άμεσες ανάγκες της σίτισης και της στέγασης των προσφύγων, ενώ παράλληλα και σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπής εξετάζει τους σχεδιασμούς του μέλλοντος.

«Μια μεσοπρόθεσμη προοπτική για μία νέα δομή που θα λειτουργεί με νέα πρότυπα, με καλύτερες εγκαταστάσεις, έτσι ώστε να βεβαιωθούμε πια ότι η Μόρια είναι παρελθόν», επισήμανε ο κ. Σχοινάς.

Παράλληλα σημείωσε ότι σε συνεργασία με τη γερμανική προεδρία και όλες τις κυβερνήσεις χαράσσεται «η νέα ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση και το άσυλο η οποία θα αποφεύγει τα λάθη του 2016».

Συνάντηση Σακελλαροπούλου-Σχοινά για τη Μόρια

Συνάντηση με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου είχε σήμερα ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, με αντικείμενο την χθεσινή επίσκεψή του στη Λέσβο και τις προσπάθειες της Επιτροπής για τη διαχείριση της κατάστασης στη Μόρια.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας επεσήμανε ότι η τραγωδία της Μόριας κατέδειξε ότι «η κατάσταση εκεί είχε αφεθεί για πάρα πολύ καιρό από όλους».

«Το είδα και στην συνομιλία που είχα χθες με τον Πρόεδρο Στάινμαϊερ και τις δηλώσεις που έγιναν από τους Γερμανούς που έχουν τώρα την προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και την Επίτροπο για το ζήτημα της Μετανάστευσης. Η Ελλάδα σήκωσε ένα πολύ μεγάλο βάρος, πολύ μεγαλύτερο από ό,τι της αναλογούσε και ιδίως κάποια συγκεκριμένα νησιά. Η Λέσβος είναι το πιο ακραίο παράδειγμα», επισήμανε η κ. Σακελλαροπούλου.

Όπως σημείωσε η ίδια, έχει έρθει η ώρα όλες οι πλευρές να αναλάβουν ευθύνες στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής αυτής κρίσης. «Ευτυχώς είδα αμέσως την κίνηση που έγινε για τα ασυνόδευτα παιδιά κι αυτό πρέπει να επιταθεί γιατί το πιο τραγικό κομμάτι αυτής της ιστορίας είναι οι ανήλικοι και οι ευάλωτες ομάδες», υπογράμμισε η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ευχαρίστησε «την Ελληνική Δημοκρατία για τις τιτάνιες προσπάθειες που καταβλήθηκαν αυτές τις τελευταίες μέρες για να αντιμετωπιστεί η τραγωδία, που δεν την περιμέναμε, που ήταν μεγάλη σε έκταση, αλλά χάρη στην ανταπόκριση των Αρχών αποφεύχθηκαν τουλάχιστον τα χειρότερα».

Παράλληλα, σημείωσε ότι «η Επιτροπή στηρίζει με μεγάλους, ανθρώπινους και υλικούς, πόρους την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών σίτισης και στέγασης αυτών που έμειναν από τη μια ημέρα στην άλλη χωρίς τίποτε. Και παράλληλα σχεδιάζουμε και τις μεσοπρόθεσμες λύσεις».

Όπως εκτίμησε ο ίδιος, η οριστική λύση σε προβλήματα αντίστοιχα με αυτά που έχουν ανακύψει στη Μόρια είναι «μόνο μια νέα, συνεκτική, ολιστική ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση και το άσυλο».

«Είμαστε έτοιμοι στις 30 Σεπτεμβρίου να παρουσιάσουμε τις προτάσεις μας για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου κι αυτή την φορά ελπίζω να τα καταφέρουμε, γιατί όπως είπα και χθες, η Μόρια θα είναι εδώ να μας θυμίζει όλα όσα πρέπει να αλλάξουμε στην Ευρώπη», κατέληξε ο κ. Σχοινάς.

Πορεία προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια

Σε έκρυθμη κατάσταση παραμένει η Λέσβος, καθώς παρατείνεται η αδυναμία εξεύρεσης λύσης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που έμειναν άστεγοι, μετά τη φωτιά στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας.

Το μεσημέρι της Παρασκευής περίπου 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες, με πορεία που πραγματοποίησαν στην περιοχή, ζητούν να φύγουν άμεσα από το νησί.

Κατά τη διάρκεια της πορείας, επικράτησε ένταση, καθώς απέναντι από τους μετανάστες παρατάχθηκαν δυνάμεις των ΜΑΤ. Όπως μεταδίδουν τοπικά Μέσα, οι μετανάστες φωνάζουν προς τους αστυνομικούς «Θέλουμε να φύγουμε, αφήστε μας ελεύθερους».

Δεν έχει βρεθεί ακόμα λύση για τη στέγαση των προσφύγων στη Μόρια

Συνεχίζεται το δράμα των προσφύγων στη Μόρια, καθώς δεν έχει ακόμα εξευρεθεί λύση για τη στέγασή τους, μετά την πυρκαγιά που κατέστρεψε το Κέντρο Υποδοχής και Ταύτισης.

Τις τελευταίες δύο νύχτες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες διανυκτερεύουν στους δρόμους γύρω από τον καταυλισμό, ενώ η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να κάμψει τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας για τη δημιουργία νέου καταυλισμού.

Στην περιοχή του Καρά Τεπέ, μεταφέρονται από το πρωί με ελικόπτερα χιλιάδες σκηνές προκειμένου να στηθεί ένας πρόχειρος καταυλισμός φιλοξενίας ενώ έχουν ήδη μεταφερθεί στην ηπειρωτική χώρα τα ασυνόδευτα ανήλικα.

Την ίδια ώρα, ενισχύθηκαν σήμερα οι αστυνομικές δυνάμεις στη Λέσβο, καθώς στο νησί έφτασε ένα καράβι με κλούβες ΜΑΤ, θωρακισμένα οχήματα ρίψης νερού «Αίας» και περιπολικά. Όλα τα μέσα αποβιβάστηκαν σήμερα το πρωί στο λιμάνι της Μυτιλήνης και κατευθύνθηκαν στο Καρά Τεπέ καθώς οι κάτοικοι αντιδρούν στη δημιουργία του πρόχειρου καταυλισμού.

Παράλληλα, φτάνει σήμερα στην Ελλάδα ανθρωπιστική βοήθεια της ελβετικής κυβέρνησης βάρους 1,2 τόνων προκειμένου να διανεμηθεί στους πρόσφυγες της Μόριας.

Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου της Ελλάδας, το αεροσκάφος θα προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας γύρω στις 5 μ.μ. και τη βοήθεια θα παραλάβουν ο αναπληρωτής υπουργός, Γιώργος Κουμουτσάκος, και ο Ελβετός πρέσβης στην Ελλάδα.

Πηγή: ΚΥΠΕ
Αναζήτηση