Ευρωπαϊκή λύση επιθυμούν για το μεταναστευτικό Μέρκελ και Ζεεχόφερ μετά την κατάσταση στη Μόρια

Ευρωπαϊκή λύση επιθυμούν για το μεταναστευτικό Μέρκελ και Ζεεχόφερ μετά την κατάσταση στη Μόρια

Ο ομοσπονδιακός Υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ, προέβη σε ενημέρωση για την τρέχουσα κατάσταση στην Ελλάδα και τις συνέπειες της φωτιάς στη Μόρια, από κοινού με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά.

Στην ομιλία του, ο Ζεεχόφερ αναφέρθηκε σε τρία σημεία που, όπως ανέφεε, είναι τώρα ιδιαίτερα σημαντικά: Πρώτον, πρέπει να προσφερθεί βοήθεια στα άτομα που βρίσκονται στη Μόρια, με την παροχή διαμονής και προμηθειών. Η ελληνική κυβέρνηση έστειλε στη Γερμανία έναν κατάλογο αιτημάτων και οι γερμανικές ανθρωπιστικές οργανώσεις θα προσπαθήσουν τώρα να συγκεντρώσουν ό,τι χρειάζεται», είπε ο Ζεεχόφερ.

Επιπλέον, η Γερμανία και η Γαλλία, μαζί με οκτώ άλλες χώρες της ΕΕ, αποφάσισαν να υποδεχθούν 400 ασυνόδευτους ανηλίκους. Η Γαλλία και η Γερμανία θα υποδεχθούν έκαστη 100 έως 150 στη χώρα. Αυτό το πρώτο βήμα πρέπει να ακολουθηθεί από ένα άλλο στο οποίο θα δοθεί έμφαση στις οικογένειες – αλλά πάντα στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού δικτύου.

Ως τρίτο σημείο, τόνισε τη σημασία μιας ευρωπαϊκής λύσης. «Τελικά πρέπει να υπάρξει ένα κοινό δίκαιο ασύλου», είπε ο ομοσπονδιακός Υπουργός Εσωτερικών. Εν τω μεταξύ, η Κομισιόν σχεδιάζει να παρουσιάσει προτάσεις για κοινή λύση στις 30 Σεπτεμβρίου. Το ζήτημα της μετανάστευσης είναι παγκόσμιο και θα απασχολήσει την Ευρώπη για πολλά ακόμη χρόνια – και απαιτεί μια ευρωπαϊκή και παγκόσμια λύση.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο κέντρο υποδοχής στη Λέσβο, το οποίο είναι πρόθυμη να χρηματοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Υπάρχουν επίσης σκέψεις ότι η Κομισιόν πρέπει να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο στη διαχείριση του νέου κέντρου. Ο Σχοινάς δεν αναφέρθηκε στο χρονοδιάγραμμα δημιουργίας του νέου καταυλισμού. Θα πραγματοποιήσει τώρα τις σχετικές συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως είπε και αυτό πρέπει να γίνει «το συντομότερο δυνατό».

Σύμφωνα με τον Σχοινά, η Κομισιόν σχεδιάζει να παρουσιάσει μια νέα προσπάθεια σχετικά με την κοινή πολιτική προσφύγων της ΕΕ στις 30 Σεπτεμβρίου.

Η πρωτοβουλία περιλαμβάνει τρία στοιχεία. Από τη μία πλευρά, ο στόχος είναι να δοθεί περισσότερη βοήθεια στις αναπτυσσόμενες χώρες ώστε να διασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι δεν θα φεύγουν από την πατρίδα τους. Από την άλλη πλευρά, στόχος είναι η καλύτερη και ‘ισχυρότερη’ προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, με μια νέα ακτοφυλακή και περισσότερο προσωπικό. Τρίτον, επιδιώκεται να επιτευχθεί ένα μόνιμο σύστημα αλληλεγγύης μεταξύ όλων των κρατών της ΕΕ προκειμένου να αντιμετωπίζονται οι προκλήσεις σχετικά με τους αιτούντες άσυλο. Ο Σχοινάς παραδέχθηκε ότι η Κομισιόν απέτυχε το 2016 στην αρχική προσπάθειά της να συμφωνήσει σε μια κοινή πολιτική για τους πρόσφυγες. «Η Μόρια είναι μια πολύ ισχυρή υπενθύμιση για εμάς αναφορικά με το τι πρέπει να αλλάξουμε στην Ευρώπη», είπε, αναφερόμενος στον καμένο καταυλισμό προσφύγων στη Λέσβο.

Ο Γερμανός ΥΠΕΣ εξέφρασε την ελπίδα του ότι «ό,τι λέμε εδώ σήμερα θα εφαρμοστεί το συντομότερο δυνατό». Το κέντρο που σχεδιάζεται για τη Λέσβο θα μπορούσε, σύμφωνα με τον ίδιο, να είναι ένα πρότυπο για αντίστοιχες εγκαταστάσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις «χώρες πρώτης άφιξης» Κύπρο, Μάλτα, Ισπανία και Ιταλία.

Επίσης, οι δήμαρχοι δέκα γερμανικών πόλεων σε επιστολή τους προς τη Mέρκελ και τον Ζεεχόφερ δήλωσαν ότι είναι έτοιμοι να υποδεχθούν πρόσφυγες από τη Μόρια. Η προσφορά τους δεν είναι καινούργια. Οι Δήμοι έχουν εκφράσει την προθυμία τους να υποδεχθούν περισσότερους πρόσφυγες εδώ και δύο χρόνια.

Ωστόσο, οι γερμανικοί Δήμοι και τα ομοσπονδιακά κρατίδια δεν επιτρέπεται να υποδέχονται πρόσφυγες χωρίς την έγκριση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Το ομοσπονδιακό Υπουργείο Εσωτερικών μέχρι στιγμής αρνείται να δέχεται μονομερώς η Γερμανία πρόσφυγες από την Ελλάδα. Οι Μέρκελ και Ζεεχόφερ επιθυμούν μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία.

Πηγή: KYΠΕ
Αναζήτηση