Νέα NAVTEX από Τουρκία για έρευνες «Ορούτς Ρέις» νοτίως του Καστελόριζου

Νέα NAVTEX από Τουρκία για έρευνες «Ορούτς Ρέις» νοτίως του Καστελόριζου

Νέα NAVTEX εξέδωσε χθες το βράδυ η Τουρκία για έρευνες του «Ορούτς Ρέις» νοτίως του Καστελόριζου, όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τη νέα NAVTEX η αποστολή του «Ορούτς Ρέις» ξεκινά σήμερα 12 Οκτωβρίου και θα συνεχιστεί μέχρι τις 22 Οκτωβρίου. Θα συνοδεύεται από τα πλοία του τουρκικού ναυτικού «Άταμαν» και «Τζενγκίζ Χαν».

Σύμφωνα με το φιλοκυβερνητικό κανάλι «Α Χαμπέρ», οι εκείνοι που έλεγαν ότι «η Τουρκία απέσυρε το «Ορούτς Ρέις» και σταμάτησε τις σεισμικές έρευνες» αποδείχτηκε για άλλη μια φορά ότι έκαναν λάθος.

Να ανακαλέσει άμεσα τη νέα Navtex καλεί η Ελλάδα την Τουρκία

Να ανακαλέσει άμεσα την νέα Navtex για το Ορουτς Ρεις, καλεί την Τουρκία η Ελλάδα.

Σε ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου εξωτερικών σημειώνεται ότι η νέα παράνομη τουρκική Navtex για παράνομες έρευνες νοτίως του Καστελόριζου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σε απόσταση μόλις 6,5 ν.μ. από ελληνικές ακτές, συνιστά μείζονα κλιμάκωση και ευθεία απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή.

«Μόλις λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, κατά την οποία η τουρκική πλευρά δεσμεύτηκε να προτείνει ημερομηνία για τις διερευνητικές επαφές, καταδεικνύεται και πάλι η αναξιοπιστία της όπως και το γεγονός ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί ειλικρινά το διάλογο. Εμμένει σε επιθετικές και έκνομες τακτικές παρελθόντων αιώνων, επιβεβαιώνοντας περίτρανα το ρόλο της ως του κατεξοχήν παράγοντα αστάθειας και παραβατικότητας στην περιοχή. Από τη Λιβύη ως το Αιγαίο και την Κύπρο, τη Συρία, το Ιράκ και πλέον και το Ναγκόρνο Καραμπάχ» σημειώνεται.

Παράλληλα, το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών σημειώνει ότι η Τουρκία αγνοει συστηματικά το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τους κανόνες καλής γειτονίας. Δυναμιτίζει κάθε προσπάθεια διαλόγου, περιφρονώντας τις προτροπές της Διεθνούς Κοινότητας. Αδιαφορεί προκλητικά στις παροτρύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για συμμόρφωση προς τη διεθνή νομιμότητα, ως αυτονόητη προϋπόθεση κάθε βήματος προόδου στις ευρωτουρκικές σχέσεις.

«Καλούμε την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την απόφασή της.Να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της δια των οποίων υπονομεύει συστηματικά την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή» τονίζει η Αθήνα.

Τελος, σημειώνεται οτι Ελλάδα, ως σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, δεν εκβιάζεται και υπογραμμίζεται ότι θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, συμβάλλοντας παράλληλα στην εδραίωση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας.

Με αντι-navtex απαντά η Ελλάδα στη navtex για το «Ορουτς Ρέις»

Με αντι-navtex απάντησε η Ελλάδα στη navtex που εξέδωσε η Τουρκία για έρευνες του «Ορουτς Ρέις».

Συγκεκριμένα, ο σταθμός του Ηρακλείου Κρήτης της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε αντι-Navtex στην οποία αναφέρεται ότι η τουρκική Navtex είναι «παράνομη» και αφορά «σε μη εγκεκριμένη δραστηριότητα», που «επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα».

Επίσης, τονίζεται ότι ο σταθμός του Ηρακλείου έχει τη δικαιοδοσία για την έκδοση μηνυμάτων στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή.

Πηγή: ΚΥΠΕ
Αναζήτηση