Το Oruc Reis βρίσκεται 35 ναυτικά μίλια νοτίως του Καστελλορίζου

Το Oruc Reis βρίσκεται 35 ναυτικά μίλια νοτίως του Καστελλορίζου

Εντός της περιοχής που η Ελλάδα θεωρεί δική της υφαλοκρηπίδα βρίσκεται εδώ και λίγη ώρα το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis.

Συγκεκριμένα, το τουρκικό ερευνητικό, συνοδεία μαχητικών πλοίων βρίσκεται περί τα 35 ναυτικά μίλια νότια του Καστελλόριζου, με ανοιχτό, πλέον τον πομπό του.

Σημειώνεται, πάντως ότι αργά το βράδυ της Δευτέρας, η Τουρκία εξέδωσε νέα Navtex με στόχο να «ακυρώσει» την ελληνική, που είχε έρθει ως απάντηση της πρώτης τουρκικής.

Στην ελληνική Κυβέρνηση επικρατεί προβληματισμός για τη νέα τουρκική κλιμάκωση ενώ Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Δένδιας θα έχουν, σήμερα, συναντήσεις με τον Γερμανό Υπουργό Εξωτερικών, Χάικο Μάας.

Από την πλευρά του ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος επέστρεψε εσπευσμένα από την Πορτογαλία ενώ οι ένοπλες δυνάμεις παρακολουθούν με προσοχή την κατάσταση που διαμορφώνεται.

Όσο το Οruc Reis είναι στην περιοχή η Ελλάδα δεν πάει σε διερευνητικές, λέει ο Σ. Πέτσας

Τη θέση ότι όσο το Oruc Reis βρίσκεται στην περιοχή η Ελλάδα δεν πρόκειται να πάει σε διερευνητικές με την Τουρκία, εξέφρασε ο Έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο Στέλιος Πέτσας ξεκαθάρισε ότι «όσο υπάρχει το Oruc Reis στην περιοχή δεν πρόκειται να πάμε σε διερευνητικές επαφές με την Τουρκία».

Παράλληλα, ο Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι η Ελλάδα θα ζητήσει να συζητηθεί στην Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή το ζήτημα της Τουρκίας, καθώς, όπως είπε, δεν αποδεικνύει συνέπεια και συνεχεία στις πράξεις της.

Τέλος, ο Έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος, επανέλαβε ότι το πλαίσιο των διερευνητικών επαφών είναι ξεκάθαρο και άφορα μόνο τις θαλάσσιες ζώνες. «Θέλουμε να διευθετηθούν οι διαφορές μας και το αποδείξαμε με τις συμφωνίες που προχωρήσαμε με την Αίγυπτο και την Ιταλία», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ
Αναζήτηση