Η Τουρκία αρνήθηκε προσωρινά να δώσει άδεια υπερπτήσης στο ελληνικό κυβερνητικό αεροσκάφος

Η Τουρκία αρνήθηκε προσωρινά να δώσει άδεια υπερπτήσης στο ελληνικό κυβερνητικό αεροσκάφος


Η Τουρκία αρνήθηκε προσωρινά να δώσει χορηγήσει άδεια υπερπτήσης στο κυβερνητικό σκάφος που μετέφερε τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια από το Ιράκ στην Ελλάδα.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, οι κυβερνήτες είχαν λάβει κανονικά τις προβλεπόμενες άδειες από τις τουρκικές Αρχές, ωστόσο την ώρα που το αεροσκάφος πλησίαζε στα σύνορα αρνήθηκαν να εγκρίνουν την άδεια υπερπτήσης.

Ως εκ τούτου, το ελληνικό αεροσκάφος αναγκάστηκε να κάνει κύκλους πάνω από την περιοχή για περίπου 20 λεπτά μέχρι να γίνουν έντονες επικοινωνίες με τις τουρκικές Αρχές και τελικά να δοθούν οι σχετικές άδειες.

Εξηγήσεις από την Τουρκία ζητά η Ελλάδα για το περιστατικό με το αεροσκάφος Δένδια

Εξηγήσεις ζητά η Αθήνα από την Τουρκία για το περιστατικό με το αεροσκάφος που μετέφερε τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια από το Ιράκ στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας έδωσε εντολή στην Πρεσβεία στην Άγκυρα να προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας προς το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών για το χθεσινό περιστατικό.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία δεν έδωσε αρχικά άδεια υπερπτήσης στο κυβερνητικό αεροσκάφος που μετέφερε την ελληνική διπλωματική αποστολή, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να κάνει κύκλους για 20 λεπτά πάνω από την περιοχή.

Η ενέργεια με το αεροσκάφος που μετέφερε τον Νίκο Δένδια εκθέτει την Τουρκία, σημειώνει το ελληνικό ΥΠΕΞ

Η ενέργεια με το αεροσκάφος που μετέφερε τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Δένδια, εκθέτει την Τουρκία, σημειώνει το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την υπέρπτηση του κυβερνητικού αεροσκάφους που μετέφερε τον κ. Δένδια, ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Βασίλης Κοΐνης, ανέφερε ότι παρά το γεγονός ότι έγιναν από ελληνικής πλευράς όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου το κυβερνητικό αεροσκάφος που μετέφερε τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, να διέλθει του εναέριου χώρου της Τουρκίας, για ακόμη μια φορά οι τουρκικές Αρχές προέβησαν σε μια προκλητική ενέργεια, απολύτως περιττή.

«Μια ενέργεια που δεν εκθέτει παρά μόνον την ίδια την Τουρκία. Η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα έχει ήδη προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες διπλωματικές ενέργειες, ζητώντας από τις τουρκικές αρχές ανάλογα απαράδεκτα περιστατικά να μην επαναληφθούν», κατέληξε ο κ. Κοϊνης.

Πηγή: ΚΥΠΕ


Αναζήτηση