Απειλούμαστε από γερμανικά όπλα στα χέρια της Τουρκίας, δηλώνει ο Έλληνας ΥΠΕΞ σε συνέντευξη στη Welt

Απειλούμαστε από γερμανικά όπλα στα χέρια της Τουρκίας, δηλώνει ο Έλληνας ΥΠΕΞ σε συνέντευξη στη Welt

Η Ελλάδα απειλείται από τα γερμανικά όπλα στα χέρια της Τουρκίας, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξη που φιλοξενεί η κυριακάτικη έκδοση της γερμανικής εφημερίδας Welt, ενώ ζητεί από το Βερολίνο να σταματήσει την παράδοση έξι υποβρυχίων στην Άγκυρα.

Στη συνέντευξη, με τίτλο «ΥΠΕΞ της Ελλάδας: "Απειλούμαστε από γερμανικά όπλα στα χέρια της Τουρκίας"», ο κ. Δένδιας μιλά για την απειλή πολέμου στη Μεσόγειο, τις προκλήσεις της Κυβέρνησης Eρντογάν και τον κίνδυνο που διατρέχει η Ελλάδα από τα γερμανικά όπλα.

Όπως αναφέρει ο κ. Δένδιας, «η Τουρκία παραβιάζει και πάλι το Διεθνές Δίκαιο, καθώς το Oruç Reis προετοιμάζει την πραγματοποίηση γεωτρήσεων σε μια περιοχή, η οποία δεν έχει επιδικασθεί στην Τουρκία από καμία διεθνή συμφωνία. Φυσικά, και οι Τούρκοι έχουν δικαιώματα, ακριβώς όπως και εμείς. Όμως λέμε ότι το ακριβές πεδίο εφαρμογής αυτών των δικαιωμάτων θα πρέπει να καθοριστεί βάσει του Διεθνούς Δικαίου. Εάν κατόπιν η Τουρκία θελήσει να εκμεταλλευτεί τους φυσικούς πόρους στις επιδικασθείσες θαλάσσιες ζώνες, θα είναι ελεύθερη να το κάνει».

Αλλά επειδή η Τουρκία δεν έχει υπογράψει την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, αρνείται να εφαρμόσουν οι δικαστές στην Χάγη το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, συνεχίζει ο Υπουργός. «Αντ’ αυτού, η Άγκυρα επιχειρεί να λύσει το πρόβλημα με την βία», λέει.

«Δυστυχώς, η ήπια προσέγγιση της Γερμανίας έναντι της Τουρκίας απέτυχε», λέει ο κ. Δένδιας. «Δεν με ευχαριστεί να χρησιμοποιώ αυτή την λέξη όταν πρόκειται για την Γερμανία, αλλά δυστυχώς η πολιτική του Βερολίνου έναντι της Άγκυρας μπορεί να περιγραφεί ως "Κατευνασμός"» λέει. Προσθέτει ότι οι Γερμανοί επεχείρησαν να κατευνάσουν τους Τούρκους και αυτό δεν πέτυχε, αυτό το δείχνει ξεκάθαρα ο απόπλους του «Oruc Reis». «Γι’ αυτό και προτείναμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να καταστήσει σαφές στην Τουρκία ότι οι παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου θα έχουν συνέπειες. Δηλαδή, κυρώσεις σε βάρος της τουρκικής οικονομίας».

Αλλά ο Νίκος Δένδιας έχει και ένα συγκεκριμένο αίτημα προς το Βερολίνο. «Η Ελλάδα απειλείται από τα γερμανικά όπλα στα χέρια της Τουρκίας», δηλώνει ο Υπουργός Εξωτερικών. Λέει ότι η Γερμανία κατασκευάζει πολύ καλά όπλα, ενώ τα υποβρύχια τύπου 214 συγκαταλέγονται στα καλύτερα επιθετικά υποβρύχια στον κόσμο. «Το γνωρίζουμε πολύ καλά, καθώς και εμείς διαθέτουμε τέσσερα τέτοια υποβρύχια», λέει ο Δένδιας. «Αυτά τα υποβρύχια μας δίνουν στρατηγικό πλεονέκτημα στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Αλλά η Άγκυρα έχει παραγγείλει επίσης έξι από αυτά τα υποβρύχια. Εάν η Γερμανία τα παραδώσει, η Τουρκία θα έχει και πάλι προβάδισμα έναντι ημών», συμπληρώνει.

Γι’ αυτό και λέει ότι «η Γερμανία θα πρέπει να σταματήσει την παράδοση αυτών των υποβρυχίων στην Τουρκία». Θα μπορούσε ίσως κανείς να ρωτήσει, γιατί η Ελλάδα άξιζε αυτό το πλεονέκτημα περισσότερο απ’ ό,τι η Τουρκία. Αυτό μπορεί ο Δένδιας να το εξηγήσει: «Επειδή δεν είμαστε οι επιτιθέμενοι εδώ. Δεν απειλούμε με πόλεμο. Δεν θέλουμε τίποτα από την Τουρκία. Και είμαστε κράτος-μέλος της ΕΕ. Γι’ αυτό και λέμε στους Γερμανούς φίλους μας: Μην δώσετε στην Τουρκία κάτι με το οποίο θα είναι σε θέση να αποσταθεροποιήσει ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο. Κάτι με το οποίο θα μπορεί να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στην ΕΕ και τη Γερμανία». Η Τουρκία θα πρέπει να πάρει αυτά τα όπλα μόνο εάν αρχίσει και πάλι να συμμορφώνεται με το Διεθνές Δίκαιο, αναφέρει, εάν όμως η Άγκυρα συνεχίσει τις προκλήσεις της, θα χρειαστεί και ένα ολοκληρωμένο εμπάργκο όπλων.

«Δεν έχουμε τίποτα εναντίον της Τουρκίας», ξεκαθαρίζει ο κ. Δένδιας. Έλληνες και Τούρκοι μοιάζουν σε τόσα πολλά. «Μας αρέσει ακόμα και το ίδιο είδος φαγητού. Θα μας άρεσε πολύ να ζούμε ως γείτονες μιας σύγχρονης, οικονομικά επιτυχημένης, κοσμοπολίτικης Τουρκίας. Αλλά όχι στο πλευρό ενός ριζοσπαστικού-ισλαμικού κράτους που θέλει να ανατρέψει όλη την περιοχή». Είναι γνωστό, λέει ο ΥΠΕΞ, ότι η Κυβέρνηση Ερντογάν προωθεί την υπερσυντηρητική Μουσουλμανική Αδελφότητα στη Μέση Ανατολή. Στην Ευρώπη προσπαθεί να εισαγάγει μια ισλαμική παιδεία, η οποία είναι σαφώς πιο κοντά στο φονταμενταλιστικό Ισλάμ. «Ίσως ένα μέρος των Γερμανών πολιτικών ασυνείδητα φοβάται ότι η Κυβέρνηση Eρντογάν μπορεί να χρησιμοποιήσει ως όπλο την μετανάστευση», σκέπτεται ο ΥΠΕΞ. Ο Ερντογάν το επιχείρησε αυτό τον Μάρτιο του 2020, όταν ώθησε πολλούς μετανάστες προς τα ελληνικά σύνορα. «Αλλά αυτή η προσπάθεια απέτυχε, γιατί όχι μόνον η Ελλάδα προστάτεψε καλά τα σύνορα, αλλά και πολλά άλλα κράτη της ΕΕ απέστειλαν δυνάμεις».

Ο κ. Δένδιας λέει ότι ανησυχεί για την απόσυρση των ΗΠΑ από την περιοχή της Μεσογείου. Δηλώνει πως Αμερική είναι σημαντικός εταίρος και σημαντικός παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή. «Στην πραγματικότητα, θα χρειαζόμασταν περισσότερη αμερικανική παρουσία. Και περισσότερη ευρωπαϊκή παρουσία» προσθέτει.

Η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν -επισημαίνει ο ΥΠΕΞ- ανέλαβε καθήκοντα λέγοντας ότι η Επιτροπή της θα είναι μια γεωπολιτική Επιτροπή. «Αν όμως η Ευρώπη θέλει να είναι γεωπολιτικός παίκτης, θα πρέπει να είναι και δραστήρια. Και τότε θα πρέπει να δραστηριοποιηθεί». Αλλά, αν για παράδειγμα η Τουρκία παραβιάζει τα χωρικά ύδατα της Κύπρου, η ΕΕ δεν κάνει τίποτα, επισημαίνει.

«Η παρουσία και μόνο ευρωπαϊκών πολεμικών πλοίων θα έδειχνε ξεκάθαρα ότι: Είμαστε εδώ». Δεν θα χρειαζόταν καν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα πλοία τα όπλα τους, λέει ο Δένδιας. «Η ΕΕ αποτελεί ένα εξαιρετικό εγχείρημα της ανθρωπότητας, το οποίο ίσως χρειάζεται ακόμα αιώνες να εξελιχθεί. Πρέπει να το προστατέψουμε. Και μάλιστα, όχι μόνο με κανόνες από τις Βρυξέλλες», καταλήγει.

Τις συνθήκες μιας μελλοντικής συνάντησης συζήτησαν τηλεφωνικά Δένδιας-Τσαβούσογλου

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν σήμερα, Κυριακή 8 Νοεμβρίου, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με ανάρτηση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter, κατά τη συνομιλία τους οι δύο Υπουργοί συζήτησαν τις συνθήκες που θα τους επέτρεπαν να συναντηθούν ξανά στο προσεχές μέλλον.

H Eλλάδα έτοιμη για διάλογο εφόσον σταματήσουν οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, είπε ο Δένδιας σε Τσαβούσογλου

Τη θέση της Ελλάδας ότι παραμένει έτοιμη για διάλογο ανά πάσα στιγμή, υπό την προϋπόθεση να σταματήσουν οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, επανέλαβε, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο πλευρών πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών. Σημειώνεται ότι η τελευταία τηλεφωνική επαφή που είχαν οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών ήταν αμέσως μετά τον φονικό σεισμό που έπληξε τις δύο χώρες σε Σάμο και Σμύρνη.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα με ανάρτησή του στο Twitter, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών σημείωσε ότι κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν τις προϋποθέσεις που θα καθιστούσαν εφικτή μια συνάντησή τους στο προσεχές μέλλον.

Πηγή: ΚΥΠΕ
Αναζήτηση