Ο Έλληνας Πρωθυπουργός παρουσίασε το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός παρουσίασε το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και ΑνθεκτικότηταςΤο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας παρουσίασε, σήμερα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πρόκειται για έναν οδικό χάρτη με 170 έργα, επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις, ο οποίος στηρίζεται σε 4 πυλώνες: Την ψηφιακή μετάβαση του Κράτους και της Οικονομίας, την αύξηση της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής, την πράσινη Οικονομία, και την εκτίναξη της παραγωγικής δραστηριότητας.

«Πρόκειται για ένα σχέδιο που καλύπτει όλη την Ελλάδα, αφορά κάθε Έλληνα και Ελληνίδα, και το οποίο φιλοδοξεί να δημιουργήσει 200.000 θέσεις εργασίας αλλά και να αυξήσει το ΑΕΠ κατά 7 μονάδες την επόμενη 6ετία», σημείωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «αλλάζει ουσιαστικά το υπόδειγμα της ελληνικής οικονομίας, μετατρέποντάς την σε ανταγωνιστική και εξωστρεφή, με ψηφιακό και αποτελεσματικό κράτος».

«Εξάλλου, στον τομέα αυτόν έχουμε ήδη να επιδείξουμε ένα πολύ σημαντικό έργο. Με ένα φορολογικό σύστημα το οποίο θα πρέπει να είναι φιλικό προς την ανάπτυξη. Με σημαντικά έργα πνοής σε όλη την Ελλάδα τα οποία έχουν όμως ταυτόχρονα και κοινωνικό πρόσημο και πάντα με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Γι’ αυτό και η ονομασία του σχεδίου παραπέμπει και αυτή στην επανάσταση που έρχεται από το αύριο: «Ελλάδα 2.0». Είναι η νέα εκδοχή της χώρας στη νέα εποχή που έρχεται», τόνισε, ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Συνεχίζοντας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε σε μερικές από τις δράσεις του σχεδίου, χαρακτηρίζοντάς τις εμβληματικές όσο και συμβολικές, τονίζοντας ότι έχουν ένα βαθύ αποτύπωμα στην οικονομία και στην κοινωνία. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στα εξής μεγάλα έργα υποδομής:

Ο βόρειος οδικός άξονας της Κρήτης που θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει από το Εθνικό Ταμείο Ανάκαμψης.
Ο άξονας Ε65 στα Τρίκαλα που θα συνδέει τη νότια και την κεντρική Ελλάδα με την Εγνατία Οδό.
Σημαντικά έργα που αφορούν την αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου.
Ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα.
Δράσεις που αφορούν στην προστασία της μοναδικής μας βιοποικιλότητας.

Στον τομέα της υγείας αναφέρθηκε στη ριζική ανακαίνιση και τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού των νοσοκομείων, προγράμματα για την κατ’ οίκον περίθαλψη -όπως ο θεσμός του προσωπικού βοηθού.

Στο κεφάλαιο του πολιτισμού σημείωσε ενδεικτικά τη δημιουργία μουσείου ενάλιων αρχαιοτήτων στον Πειραιά και την περαιτέρω ανάδειξη των μνημείων της Ακρόπολης.

Τις δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού θα υπηρετήσει ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα που θα αφορά συνολικά την αναβάθμιση των κέντρων επαγγελματικής κατάρτισης και την επέκταση της δια βίου μάθησης.

Πηγή: ΚΥΠΕ


Αναζήτηση