Αυστηρές και ξεκάθαρες συνέπειες στη Λευκορωσία, ζητά ο Κ. Μητσοτάκης

Αυστηρές και ξεκάθαρες συνέπειες στη Λευκορωσία, ζητά ο Κ. ΜητσοτάκηςΟι Ευρωπαίοι ηγέτες, στη Σύνοδο Κορυφής, «πρέπει να συμφωνήσουν ώστε να υπάρξουν ξεκάθαρες και αυστηρές συνέπειες που δεν θα αφήσουν περιθώρια στη Λευκορωσία να αμφισβητήσει την ενότητα και την αποφασιστικότητά μας», τονίζει ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του στους «Financial Times», αναφερόμενος στη σύλληψη του δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς στο Μινσκ μετά από αναγκαστική προσγείωση της πτήσης της Ryanair στην οποία επέβαινε και η οποία είχε αναχωρήσει από την Αθήνα.

Μιλώντας στη στήλη Europe Express, ενόψει της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, ο Έλληνας Πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι το προηγούμενο η ΕΕ να μην παρουσιάζει ενιαίο μέτωπο σε εξωτερικά ζητήματα δεν πρέπει να επαναληφθεί στην περίπτωση της «απαράδεκτης επιθετικής ενέργειας» από την Λευκορωσία.

«Η αναγκαστική προσγείωση ενός επιβατικού αεροσκάφους με στόχο την παράνομη κράτηση ενός πολιτικού αντιπάλου και δημοσιογράφου είναι απολύτως καταδικαστέα και συνιστά απαράδεκτη επιθετική ενέργεια που δεν μπορεί να γίνει ανεκτή», αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως στην προκειμένη περίπτωση πρέπει να υπάρξουν συνέπειες, καθώς «ως μια Ένωση αρχών δεν μπορούμε να δεχτούμε οτιδήποτε άλλο». «Αρκετά», τονίζει.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρει ως ενδεικτικό παράδειγμα για τη μη επίτευξη ενιαίας στάσης από την ΕΕ στην πρόσφατη κρίση στο Ισραήλ και στη Λωρίδα της Γάζας. «Η αδυναμία μας να υιοθετήσουμε κοινή θέση όσον αφορά τα όσα συνέβησαν πρόσφατα στο Ισραήλ και στη Γάζα -όπου ως Ευρωπαϊκή Ένωση δεν καταφέραμε να παρουσιάσουμε μία ενιαία γραμμή- δεν πρέπει να επαναληφθεί», υπογράμμισε.

Οι κυρώσεις θα είναι σκληρές για τη Λευκορωσία, είπε ο Μ. Βαρβιτσιώτης

Την απόλυτη καταδίκη της Ελλάδας αλλά και την πεποίθηση ότι η Ευρώπη θα προβεί σε σκληρά μέτρα απέναντι στη Λευκορωσία, εξέφρασε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σχολιάζοντας το περιστατικό με τη πτήση από την Αθήνα σε Βίλνιους και την υποχρεωτική προσγείωση του αεροσκάφους στο Μινσκ προκειμένου να συλληφθεί ο δημοσιογράφος, Ρομάν Προτάσεβιτς.

Μιλώντας στο Open και απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το αν η Αθήνα προβληματίζεται από την παρουσία πρακτόρων που φαίνεται να ενήργησαν προκειμένου να οδηγηθεί στη σύλληψη ο Προτάσεβιτς, ο κ. Βαρβιτσιώτης απάντησε: «Μας προβληματίζει το γεγονός ότι όλο αυτό ξεκίνησε από την Αθήνα. Το Υπουργείο Δημοσίας Τάξης πρέπει να κάνει μια πολύ σοβαρή έρευνα σχετικά με το ποιοι είναι αυτοί που δρουν στην Ελλάδα και παρέχουν τέτοιες πληροφορίες. Παρακολουθούσαν την αποστολή της κ. Τιχανόφσκαγια στην Αθήνα και τον δημοσιογράφο».

«Μας προβληματίζει έντονα και όχι μόνο εμάς. Υπάρχει ευρύτερος προβληματισμός. Θα διερευνηθεί. Σήμερα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητηθούν οι σχέσεις ΕΕ – Μινσκ και νομίζω θα οδηγήσει σε πάρα πολύ σκληρά μέτρα απέναντι στην κυβέρνηση της Λευκορωσίας» κατέληξε ο Έλληνας Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών.

Πηγή: ΚΥΠΕ


Αναζήτηση