Πέθανε σε ηλικία 96 ετών ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης ο Μίκης Θεοδωράκης

Πέθανε σε ηλικία 96 ετών ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης ο Μίκης Θεοδωράκης


Θρηνεί σήμερα η Ελλάδα. Ο άνθρωπος που συνδέθηκε με τις σημαντικότερες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της, ο αστείρευτος μουσικοσυνθέτης και ακατάβλητος αγωνιστής, δεν βρίσκεται πια ανάμεσά μας. Ο Μίκης Θεοδωράκης «έφυγε» σε ηλικία 96 ετών για τη συνοικία των αγγέλων αφήνοντας πίσω του ανεκτίμητη παρακαταθήκη.

Ο Μίκης Θεοδωράκης έχει γράψει όλων των ειδών μουσικής, από όπερες, συμφωνική μουσική, μουσική δωματίου, ορατόρια, μπαλέτα και χορωδιακή εκκλησιαστική, έως μουσική για αρχαίο δράμα, θέατρο, κινηματογράφο, έντεχνο λαϊκό τραγούδι και μετασυμφωνικά έργα.

Τριήμερο εθνικό πένθος κήρυξε ο Έλληνας Πρωθυπουργός για την απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη

Τριήμερο εθνικό πένθος στην Ελλάδα κήρυξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τον θάνατο του μεγάλου μουσικοσυνθέτη, Μίκη Θεοδωράκη.

Με δήλωσή του ο Έλληνας Πρωθυπουργός σημειώνει ότι η φωνή του Θεοδωράκη σίγησε και μαζί του σίγησε και ολόκληρος ο Ελληνισμός

«Όπως είχε γραφτεί και για τον Παλαμά, “όλοι είχαμε ξεχάσει πως είναι θνητός”. Όμως, μας αφήνει παρακαταθήκη τα τραγούδια του, την πολιτική του δράση, αλλά και την εθνική του προσφορά σε κρίσιμες στιγμές. Η Ρωμιοσύνη σήμερα κλαίει. Και γι’ αυτό και με απόφαση της κυβέρνησης από σήμερα κηρύσσεται τριήμερο εθνικό πένθος», σημειώνει ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

«Όπως ξέρετε, είχα την τιμή να τον γνωρίζω για πολλά χρόνια και σχετικά πρόσφατα μάλιστα τον είχα επισκεφτεί. Οι συμβουλές του ήταν πάντα πολύτιμες για μένα, κυρίως αυτές που αφορούσαν στην ενότητα του λαού μας και στην υπέρβαση των διαχωριστικών γραμμών», αναφέρει.

«Πιστεύω πως η καλύτερη τιμή προς αυτόν τον παγκόσμιο Έλληνα θα είναι εμείς, με το καθημερινό μας έργο, να κάνουμε πράξη αυτό ακριβώς το μήνυμά του. Ο Μίκης είναι η Ιστορία μας και πρέπει να τη συνεχίσουμε όπως θα ήθελε και εκείνος», καταλήγει ο Κ. Μητσοτάκης.

«Χάσαμε τον οικουμενικό Μίκη Θεοδωράκη», ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με ανάρτηση του στο κοινωνικό δίκτυο Twitter αναφέρεται στον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη αναφέροντας ότι «σήμερα (Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου) χάσαμε τον οικουμενικό Μίκη Θεοδωράκη».

«Τον Μίκη της αντίστασης, τον συνθέτη που εμπνέει τα όνειρα και τους υψηλούς στόχους», προσθέτει. Αναφέροντας ότι «η απώλεια είναι τεράστια για τον ελληνικό πολιτισμό», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμπληρώνει ότι «το έργο του σπουδαίο και αχανές θα παραμένει πάντοτε θεμέλιο πορείας των λαών προς τα εμπρός».

Οδύνη στον ΘΟΚ για το χαμό του Μίκη Θεοδωράκη

Σύσσωμος ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, η Πρόεδρος και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής, το Διοικητικό και Τεχνικό προσωπικό εκφράζουν οδύνη για το χαμό του κορυφαίου μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.

Στη σχετική ανακοίνωση ο ΘΟΚ αναφέρει ότι ο Θεοδωράκης υπήρξε από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες συνθέτες και στιχουργούς με παγκόσμια αναγνώριση για το τεράστιο καλλιτεχνικό του έργο.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι με τον ΘΟΚ συνεργάστηκε στις παραγωγές «Αντιγόνη» (2005) και «Ένας όμηρος» (2008).

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Πηγή: ΚΥΠΕ


Αναζήτηση