Σεισμός 6,3 Ρίχτερ σημειώθηκε νότια της Κρήτης

Σεισμός 6,3 Ρίχτερ σημειώθηκε νότια της Κρήτης


Σεισμική δόνηση 6,3 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 12.24 με επίκεντρο 23 χιλιόμετρα στα νοτιοανατολικά της Ζάκρου στην Κρήτη σύμφωνα με ηλεκτρονική καταγραφή του γεωδυναμικού Ινστιτούτου στην Αθήνα.

Είχε εστιακό βάθος 5 χιλιομέτρων με επίκεντρο στη θάλασσα νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας.

Όπως έγινε γνωστό από το κέντρο της Πυροσβεστικής δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής ζημιές. Ωστόσο με εντολή του αρχηγού αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη όλες οι δυνάμεις στην Κρήτη είναι έτοιμες για να παρέμβουν εάν και όπου χρειαστεί.

Ιδιαίτερα αισθητή σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου και κυρίως σε Κάσο, Κάρπαθο και Ρόδο έγινε η σεισμική δόνηση που σημειώθηκε πριν από λίγη ώρα στην θαλάσσια περιοχή νότια-νοτιοανατολικά της Κρήτης.

Ετοιμότητα για εκδήλωση τσουνάμι στην Κρήτη, σε εφαρμογή το Γενικό Σχέδιο 'ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ'

Σε εφαρμογή τέθηκε άμεσα το Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Αμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών "ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ" της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, με εντολή του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη, λόγω της ισχυρής σεισμικής δόνησης μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε σήμερα στην Κρήτη 23 χιλιόμετρα ανατολικά της Ζάκρου Λασιθίου.

Σύμφωνα με το Υπουργείο, από την πρώτη στιγμή, έχουν ενεργοποιηθεί άμεσα όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού, ενώ η 3η Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) του Πυροσβεστικού Σώματος βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα, το ίδιο και όλες οι δυνάμεις της Περιφέρειας.

Από την Ελληνική Αστυνομία πραγματοποιούνται περιπολίες από επίγεια και εναέρια μέσα για την επιτήρηση στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Κρήτης, ενώ σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα υπάρχει αυξημένη ετοιμότητα στην παραλιακή ζώνη για την πιθανότητα εκδήλωσης τσουνάμι.

Από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες από τις αρμόδιες Αρχές, αναφέρονται μόνο μικρές κατολισθήσεις σε κάποια σημεία του οδικού δικτύου της Σητείας, ενώ έχει καταρρεύσει μέρος της Εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στο χωριό Ξερόκαμπος, χωρίς να σημειωθεί κάποιος τραυματισμός.

Αισθητός και στην Αίγυπτο έγινε ο σεισμός της Κρήτης

Αισθητός και στην Αίγυπτο έγινε ο σημερινός σεισμός στην Κρήτη.

Όπως γράφει η αιγυπτιακή εφημερίδα «Αλ Αχράμ», πολλοί χρήστες μέσων κοινωνικών δικτύων αναφέρθηκαν στον σεισμό.

Η δόνηση έγινε αισθητή στη μεσογειακή πόλη Μάρσα Ματρούχ αλλά και στο Κάιρο και την Γκίζα.

Να σημειωθεί ότι αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ο σημερινός σεισμός της Κρήτης συνέβη την ίδια ημέρα κατά την οποία ακριβώς 29 χρόνια πριν, στις 12 Οκτωβρίου του 1992, ένας άλλος σεισμός 5,6 Ρίχτερ είχε τότε προκαλέσει τον θάνατο σε 541 άτομα και είχε προκαλέσει τον τραυματισμό 6.522 ατόμων, μένοντας στην ιστορία ως ένας από τους μεγαλύτερους σεισμούς στη Χώρα του Νείλου.

Πάντως, μέχρι τώρα δεν έχουν αναφερθεί ζημιές στην Αίγυπτο λόγω του σημερινού σεισμού.

Πηγή: ΚΥΠΕ


Αναζήτηση