Αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων η υπογραφή της πενταετούς Συμφωνίας, λέει ο Κ. Μητσοτάκης

Αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων η υπογραφή της πενταετούς Συμφωνίας, λέει ο Κ. Μητσοτάκης


Την υπογραφή της νέας πενταετούς Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών, χαιρέτισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι συνιστά ποσοτική και ποιοτική αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η νέα συμφωνία η οποία υπεγράφη από τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν, σήμερα, στη Ουάσιγκτον, αποτελεί ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή.

«Στο εξής, οι ΗΠΑ ενισχύουν το στρατηγικό τους αποτύπωμα στην Ελλάδα σε περιοχές κρίσιμης σημασίας, σε μία ακτίνα από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη. Και μάλιστα σε μία περίοδο αναπροσαρμογής των διεθνών ενδιαφερόντων τους. Αναπτύσσουν, επίσης, τις αμυντικές επενδύσεις τους σε υφιστάμενες εγκαταστάσεις. Ενώ δεσμεύονται για την από κοινού αντιμετώπιση απειλών ή προκλήσεων εναντίον της πατρίδας μας», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης για το περιεχόμενο της συμφωνίας.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη συμφωνία ως «επιτυχία της χώρας, της κυβέρνησης και του Υπουργού Εξωτερικών», υπογραμμίζοντας ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι η συμφωνία «θα συνοδεύεται και από επιστολή του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών, του κ. Blinken, με την οποία οι ΗΠΑ διακηρύσσουν την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας, της ακεραιότητας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».

«Μετά την Στρατηγική Εταιρική Σχέση αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής με την Γαλλία, η χώρα μας προσθέτει, έτσι, έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των διμερών συμμαχιών της. Θωρακίζοντας τα εθνικά της συμφέροντα και τον δυναμικό γεωπολιτικό της ρόλο. Ενισχύοντας την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα, αλλά και τους διατλαντικούς δεσμούς. Αλλά και υπογράφοντας συμφωνίες που εκπέμπουν μηνύματα ειρήνης και σταθερότητας», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Τη σημασία της επιστολής Μπλίνκεν για την Ελλάδα υπογραμμίζουν διπλωματικές πηγές

Τη σημασία της επιστολής του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, η οποία συνοδεύει την υπογραφή της νέας πενταετούς Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ, υπογραμμίζουν ελληνικές διπλωματικές πηγές.

Σύμφωνα με τις συγκεκριμένες πηγές, στην επιστολή του ο κ. Μπλίνκεν αναγνωρίζει τον ρόλο της Ελλάδας ως «περιφερειακού ηγέτη» και «πυλώνα σταθερότητας».

Τη σημασία της επιστολής του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, η οποία συνοδεύει την υπογραφή της νέας πενταετούς Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ, υπογραμμίζουν ελληνικές διπλωματικές πηγές.

Σύμφωνα με τις συγκεκριμένες πηγές, στην επιστολή του ο κ. Μπλίνκεν αναγνωρίζει τον ρόλο της Ελλάδας ως «περιφερειακού ηγέτη» και «πυλώνα σταθερότητας».

Οι διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι με αυτή τη διατύπωση οι ΗΠΑ υποδηλώνουν ότι «επιθυμούν η χώρα μας να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην περιοχή, τόσο με την προώθηση της Ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, όσο και ως παράγων σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής».

Ακόμα, οι διπλωματικές στέκονται στη δέσμευση των ΗΠΑ για την αμοιβαία προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας από απειλές ή ένοπλη επίθεση.

«Η σχετική αναφορά, η οποία περιλαμβάνεται επίσης στην Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, επαναλαμβάνεται, αυτή τη φορά σε μονομερές πολιτικό κείμενο που δεσμεύει αποκλειστικά τις ΗΠΑ, υποδηλώνοντας έτσι την δέσμευση της χώρας αυτής για την προστασία της Ελλάδας έναντι κάθε είδους εξωτερικής απειλής», αναφέρουν οι διπλωματικές πηγές.

Ακόμα, υπογραμμίζουν ότι η επιστολή κάνει ρητή αναφορά στη δυνατότητα ανάπτυξης αμερικανικών δυνάμεων σε ελληνικά νησιά πέραν της Κρήτης.

«Με τον τρόπο αυτό, οι ΗΠΑ επιβεβαιώνουν de facto την άσκηση πλήρους κυριαρχίας της Ελλάδας στα νησιά της και βεβαίως την δυνατότητα στρατιωτικοποίησης τους», υποστηρίζουν.

«Για πρώτη φορά, οι ΗΠΑ, στην επιστολή Blinken, κάνουν ρητή αναφορά στην ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας, καθώς και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στη βάση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Η αναφορά σε κυριαρχικά δικαιώματα αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό νέο στοιχείο, καθώς οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν και ζητούν τον πλήρη σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, καθώς και στην Υφαλοκρηπίδα της. Επίσης, αν και οι ΗΠΑ δεν έχουν υπογράψει την UNCLOS, υπογραμμίζουν ότι το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας αποτελεί μέρος του εθιμικού δικαίου, είναι δεσμευτικό για όλες τις χώρες και διέπει την οριοθέτηση των ζωνών αυτών», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Τέλος, υπογραμμίζουν την αναφορά που γίνεται στην επιστολή «στην κοινή αφοσίωση Ελλάδας και ΗΠΑ στις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κοινωνικής προόδου, την οποία αντικατοπτρίζει η ανανεωμένη MDCA».

Δέσμευση Μπλίνκεν – Δένδια για ενίσχυση των διμερών σχέσεων

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας τόνισαν την Πέμπτη τη δέσμευσή τους για περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων ΗΠΑ-Ελλάδας, μεταξύ άλλων μέσω του Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας και της διαδικασίας 3+1 με την Κύπρο και το Ισραήλ, και τη στενή συνεργασία στον τομέα της άμυνας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είχε σήμερα συνάντηση στην Ουάσιγκτον με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας και έπειτα, προοσερχόμενοι στην αίθουσα Βενιαμίν Φραγκλίνου, υπέγραψαν σε ειδική τελετή την πενταετή ανανέωση της αμοιβαίας αμυντικής συμφωνίας.

Ο Υπουργός Μπλίνκεν και ο Υπουργός Εξωτερικών Δένδιας τόνισαν τη δέσμευσή τους για περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων ΗΠΑ-Ελλάδας, μεταξύ άλλων μέσω του Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας και της διαδικασίας 3+1 με την Κύπρο και το Ισραήλ, και τη στενή συνεργασία στον τομέα της άμυνας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο κ. Μπλίνκεν χαιρέτισε τη σταθερή ηγεσία της Ελλάδας στην προώθηση της διατλαντικής και ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των Δυτικών Βαλκανίων.

Οι δυο Υπουργοί επιβεβαίωσαν την ιστορική σημασία της ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. Ο Γραμματέας εξέφρασε την υποστήριξή του για τις διερευνητικές συνομιλίες που διεξάγονται μεταξύ των Συμμάχων του ΝΑΤΟ Ελλάδας και Τουρκίας και συνεχάρη την Ελλάδα με αφορμή τους εορτασμούς των διακοσίων ετών από την Επανάσταση για την Ανεξαρτησία της Ελλάδας.

Η Ελλάδα εκτιμά τη θέση των ΗΠΑ ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα πρέπει να γίνονται σεβαστά, λέει ο Δένδιας

Ο Υπουργός της Ελλάδος Νίκος Δένδιας δήλωσε σήμερα ότι η Ελλάδα εκτιμά ιδιαίτερα τη σταθερή πεποίθησή της Αμερικής ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα πρέπει να γίνονται σεβαστά σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και ελπίζει ότι όλες οι χώρες του κόσμου θα υιοθετήσουν αυτήν την αρχή.

Σε δηλώσεις του πριν την υπογραφή της ανανέωσης της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας - ΗΠΑ, στην Ουάσινγκτον και απευθυνόμενος στον Αμερικανό Υπουργό ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι η στρατηγική, εταιρική σχέση Ελλάδας Αμερικής έχει φτάσει σε πρωτοφανές επίπεδο ενισχύοντας τη συνεργασία σε πολλούς τομείς και ότι η αναθεώρηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας είναι συμβολικά και ουσιαστικά, το θεμέλιο της μακροπρόθεσμης συνεργασίας των δυο χωρών.

Ο κ. Δένδιας τόνισε ότι η Αμερική επενδύει σε στρατηγικές τοποθεσίες της Ελλάδας όπου με τη μεταναστευτική κρίση και τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, πέρυσι, απέκτησαν μεγαλύτερη σημασία. Οι ΗΠΑ, καθώς και η Ελλάδα, είναι σταθερά αποφασισμένες να διαφυλάσσουν και να προστατεύουν αμοιβαία την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα κάθε χώρας. Ενάντια σε ενέργειες που απειλούν την ειρήνη, συμπεριλαμβανομένης της ένοπλης επίθεσης ή της απειλής αυτής.

Μίλησε ακόμη για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπου η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια casus belli πραγματικότητα αν ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και ότι η χώρα δεσμεύεται να επιλύει τις διαφορές της μέσω διπλωματίας και σύμφωνα πάντα με το Διεθνές Δίκαιο. Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας ανέφερε επίσης ότι τα τελευταία δύο χρόνια, η Ελλάδα έχει συνάψει συμφωνίες για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών με την Ιταλία και την Αίγυπτο και υπήρξε συμφωνία με την Αλβανία να αναβάλει αυτό το ζήτημα το Διεθνές Δικαστήριο.

Η Ελλάδα εκτιμά ιδιαίτερα τη σταθερή πεποίθησή της Αμερικής ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα πρέπει να γίνονται σεβαστά σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και ελπίζει ότι όλες οι χώρες του κόσμου θα υιοθετήσουν αυτήν την αρχή. Η Ελλάδα είναι έτοιμη και πρόθυμη για συνεργασία σε αυτή τη βάση και έχει ήδη δημιουργήσει στρατηγικούς δεσμούς με κοινούς εταίρους και συμμάχους, συμπλήρωσε ο κ. Δένδιας.

Αναφέρθηκε επίσης στη συνάντηση του με τον Ισραηλινό ομόλογό του χθες όπως άλλωστε και με τον ομόλογό του από τα Αραβικά Εμιράτα αργότερα σήμερα και είπε πως η Ελλάδα, ως η πρώτη χώρα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που προσχώρησε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει επίσης αυξημένη ευθύνη να διασφαλίσει την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια για την προώθηση της σταθερότητα και αποτροπή ενεργειών άλλων δυνάμεων που προσπαθούν να προκαλέσουν αστάθεια στην περιοχή.

Υπενθύμισε την πρόσφατη συμφωνία ασφάλειας και άμυνας με την Γαλλία και είπε ότι η συμφωνία αυτή θα συμβάλει στην ενίσχυση της άμυνας της χώρας και θα συμβάλει στην ενίσχυση του ευρωπαϊκού πυλώνα του ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει πλήρως αφοσιωμένος Σύμμαχος στο ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα θα προσπαθήσει να ενισχύσει τις σχέσεις μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, καθώς και μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ ως μέρος της συμβολής της στην ενίσχυση του διατλαντικού δεσμού, ο οποίος αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της εξωτερικής της πολιτικής, συμπλήρωσε ο Υπουργός.

Κλείνοντας, ο κ. Δένδιας είπε ότι η Ελλάδα, εντός των ορίων που επιβάλλει το μέγεθός της, θα προσπαθήσει να συμβάλει στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων, όπως η πανδημία και η κλιματική αλλαγή. Έχει ήδη δωρίσει σχεδόν 2 εκατομμύρια εμβόλια και χτίζει γέφυρες με συνεργάτες σε όλο τον κόσμο, κυρίως με την Ινδία και την Αυστραλία. Πιο πρόσφατα με τη Λατινική Αμερική και την Αφρική. Ο κόσμος γίνεται μικρότερος, αλλά οι προκλήσεις μεγαλώνουν μέρα με τη μέρα. Ο μόνος τρόπος για την αντιμετώπισή τους είναι η συνεργασία μέσα από τον σεβασμό των θεμελιωδών αρχών όπως της δημοκρατία και του κοινού σεβασμού του διεθνούς δικαίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ


ΑναζήτησηCopyright © 2010 -

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ

ISSN 1986-213X (print) - ISSN 1986-2148 (online)

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή, απόδοση του περιεχομένου (κειμένου ή φωτογραφίας) με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφηση ή άλλο, χωρίς τη γραπτή έγκριση ή άδεια της "Φωνής".