Επιταχύνουμε τις έρευνες για εξόρυξη φυσικού αερίου, εξήγγειλε ο Έλληνας Πρωθυπουργός

Επιταχύνουμε τις έρευνες για εξόρυξη φυσικού αερίου, εξήγγειλε ο Έλληνας Πρωθυπουργός


Την επιτάχυνση των ερευνών για την εξόρυξη φυσικού αερίου, εξήγγειλε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντηση της οποίας προήδρευσε την Τρίτη στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ).

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για προκαταρκτικές μελέτες που δημιουργούν αισιοδοξία ως προς την ύπαρξη σημαντικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου, ωστόσο τόνισε ότι πρόκειται προς το παρόν για ενδείξεις, οι οποίες δεν δημιουργούν βεβαιότητες.

«Ανακοινώνουμε σήμερα την επιτάχυνση των ερευνών για την εξόρυξη φυσικού αερίου που γνωρίζουμε ότι η χώρα μας είναι πιθανό –το τονίζω, δεν είμαστε βέβαιοι– είναι πιθανό να διαθέτει σε σημαντικές ποσότητες με βάση τις προκαταρκτικές μελέτες, τόσο στον ηπειρωτικό όσο και στον θαλάσσιο χώρο», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Όπως συμπλήρωσε, «όταν μιλάμε για έρευνες στον τομέα του φυσικού αερίου, των υδρογονανθράκων κανείς δεν μπορεί ποτέ να είναι βέβαιος για το αποτέλεσμα». «Έχουμε ενδείξεις –θα το ξαναπώ– ενδείξεις που μας κάνουν συγκρατημένα αισιόδοξους. Οφείλουμε όμως ως χώρα να γνωρίζουμε με βεβαιότητα εάν υπάρχουν αποθέματα φυσικού αερίου, τα οποία είναι οικονομικά εκμεταλλεύσιμα», προσέθεσε ο ίδιος.

Οι έρευνες αναμένεται να εστιαστούν σε έξι περιοχές: μία στην Περιφέρεια Ηπείρου και οι υπόλοιπες σε θαλάσσιες περιοχές στο Ιόνιο και δυτικά-νότια της Κρήτης.

Αναφορικά με τα χρονοδιαγράμματα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός επισήμανε ότι «πρέπει μέχρι το τέλος του 2023 να γνωρίζουμε εάν έχουμε εκμεταλλεύσιμες ποσότητες φυσικού αερίου, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στη συνέχεια στην εκμετάλλευσή τους».

Τόνισε ότι τα σχέδια των ερευνών θα αναβαθμιστούν «σε έργα εθνικής σημασίας προκειμένου να μην επαναληφθούν αναίτιες καθυστερήσεις», καθώς και ότι θα αναβαθμιστεί η ΕΔΕΥ.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αναδείξει «δομικές ενεργειακές αδυναμίες» της Ευρώπης, με συνέπειες για όλους τους ευρωπαίους πολίτες, όμως παράλληλα έχει αλλάξει τα δεδομένα στην αγορά του φυσικού αερίου και στο σκέλος της παραγωγής.

«[Τ]α σχέδια απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο, αλλά και η σημασία που γνωρίζουμε ότι θα παίζει το φυσικό αέριο για τα επόμενα χρόνια, για τις επόμενες δεκαετίες ως καύσιμο μετάβασης, ουσιαστικά μάς υποχρεώνει να επαναπροσδιορίσουμε τη στρατηγική μας», εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι η επιτάχυνση των ερευνών για κοιτάσματα υδρογονανθράκων δεν θα επηρεάσει τους στόχους για τον πράσινο μετασχηματισμό της οικονομίας.

«Η εντολή μου για την επιτάχυνση των ερευνών για φυσικό αέριο δεν υπονομεύει σε καμία περίπτωση τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης να ηγηθεί της πράσινης μετάβασης. Ο σκοπός μας είναι πολύ απλός: εφόσον έχουμε αξιοποιήσιμες ποσότητες φυσικού αερίου να υποκαταστήσουμε τις εισαγωγές φυσικού αερίου από εθνικό πλούτο», ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας αναφέρθηκε σε τρία βήματα στα οποία θα προβεί η Κυβέρνηση για την επιτάχυνση των ερευνών: Πρώτον, στη σύσταση μιας νέας task force η οποία θα παρακολουθεί από κοντά την εξέλιξη των ερευνών. Δεύτερον, την προώθηση των αναγκαίων νομοθετικών παρεμβάσεων και τρίτον την κοινοποίηση εκ μέρους της Κυβέρνησης μιας επιστολής στους παραχωρησιούχους από τη ΕΔΕΥ, που θα τους ανακοινώνει τις αποφάσεις της Κυβέρνησής και θα ζητεί να καταθέσουν τις προθέσεις τους άμεσα.

Πηγή: ΚΥΠΕ


ΑναζήτησηCopyright © 2010 -

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ

ISSN 1986-213X (print) - ISSN 1986-2148 (online)

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή, απόδοση του περιεχομένου (κειμένου ή φωτογραφίας) με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφηση ή άλλο, χωρίς τη γραπτή έγκριση ή άδεια της "Φωνής".