Η Ελλάδα δεσμεύει ρωσικό τάνκερ ως μέρος των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Μόσχας

Η Ελλάδα δεσμεύει ρωσικό τάνκερ ως μέρος των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Μόσχας


Οι ελληνικές αρχές κατάσχεσαν ένα ρωσικό πετρελαιοφόρο ανοιχτά της Εύβοιας στο πλαίσιο των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιβλήθηκαν στη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το Πρακτορείο Ειδήσεων Reuters, η Ελληνική Ακτοφυλακή ανακοίνωσε την κατάσχεση του σκάφους. Το Pegas, χωρητικότητας 115.500 τόνων, με ρωσική σημαία, και 19 μέλη πληρώματος, όλοι Ρώσοι υπήκοοι, κατασχέθηκε κοντά στην Κάρυστο, στη νότια ακτή της Εύβοιας.

Σχετική απόφαση εξέδωσε η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες στο πλαίσιο εφαρμογής των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ σε πλοία ρωσικών συμφερόντων.

Η ρωσική Πρεσβεία στην Αθήνα ανέφερε στο Twitter ότι ερευνά την υπόθεση και βρίσκεται σε επαφή με τις ελληνικές αρχές για το θέμα.

«Κατασχέθηκε ως μέρος των κυρώσεων της ΕΕ», δήλωσε αξιωματούχος του Ελληνικού Υπουργείου Ναυτιλίας.

Αξιωματούχος της Ακτοφυλακής είπε ότι το φορτίο πετρελαίου του πλοίου δεν είχε κατασχεθεί. Δεν ήταν σαφές ποιος ήταν ο ναυλωτής του φορτίου, αλλά το πλοίο διαχειριζόταν η Transmorflot που εδρεύει στη Ρωσία. Η εταιρεία δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για σχόλιο.

Το Pegas, το οποίο μετονομάστηκε σε Lana τον Μάρτιο, είχε αναφέρει νωρίτερα πρόβλημα στον κινητήρα. Το δεξαμενόπλοιο λόγω μηχανικής βλάβης συνοδευόταν από ρυμουλκό με προορισμό την Πελοπόννησο, όπου θα γινόταν η μεταφόρτωση του πετρελαίου σε άλλο δεξαμενόπλοιο, όμως στο Κάβο Ντόρο, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών αγκυροβόλησε στη θαλάσσια περιοχή της Καρύστου, μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το απόγευμα της Τρίτης το πλοίο ήταν ακόμα αγκυροβολημένο στον κόλπο της Καρύστου, ανέφεραν μάρτυρες στο Reuters.

Ο οργανισμός United Against Nuclear Iran (UANI), ο οποίος παρακολουθεί την κυκλοφορία δεξαμενόπλοιων που σχετίζονται με το Ιράν μέσω πλοίων και δορυφορικής παρακολούθησης, δήλωσε ότι το Pegas είχε φορτώσει περίπου 700.000 βαρέλια αργού πετρελαίου από την νήσο Σίρι, που ανήκει στο Ιράν στις 19 Αυγούστου 2021. Στη συνέχεια, προσπάθησε να ξεφορτώσει το φορτίο σε ένα Τουρκικό λιμάνι πριν κατευθυνθεί προς την Ελλάδα, σύμφωνα με το UANI.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η ΕΕ απαγόρευσε τα πλοία υπό ρωσική σημαία από τα λιμάνια του μπλοκ των 27 εθνών, με ορισμένες εξαιρέσεις, καθώς ενέκρινε νέες σαρωτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας για αυτό που το Κρεμλίνο περιγράφει ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Πηγή: ΚΥΠΕ


ΑναζήτησηCopyright © 2010 -

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ

ISSN 1986-213X (print) - ISSN 1986-2148 (online)

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή, απόδοση του περιεχομένου (κειμένου ή φωτογραφίας) με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφηση ή άλλο, χωρίς τη γραπτή έγκριση ή άδεια της "Φωνής".