Αδιανόητη και καταδικαστέα οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας, είπε ο Κ. Μητσοτάκης

Αδιανόητη και καταδικαστέα οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας, είπε ο Κ. Μητσοτάκης


Αδιανόητη και καταδικαστέα χαρακτήρισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στο Capital.gr, οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας, τονίζοντας ότι η ακραία ρητορική δεν μπορεί να οδηγήσει πουθενά την Τουρκία.

«[Ε]ίναι αδιανόητο να συζητάει οποιοσδήποτε για αλλαγή συνόρων. Άρα οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας, με οποιαδήποτε δικαιολογία, είναι παντελώς αδιανόητη και καταδικαστέα εξ αρχής. Είναι μια συζήτηση την οποία κανείς ποτέ δεν πρόκειται καν να δεχθεί να κάνει», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα, έκανε λόγο για ενίσχυση του γεωπολιτικού κύρους της Ελλάδας, υποστηρίζοντας ότι αυτή συμβάλλει στην προάσπιση των εθνικών δικαίων της χώρας.

Ερωτηθείς αν η στάση της Ελλάδας στον πόλεμο της Ουκρανίας αλλά και ευρύτερα οι στρατηγικές της συμμαχίες θα αποδώσουν, σε περίπτωση που η χώρα αντιμετωπίσει εθνικές προκλήσεις, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι «η χώρα πρέπει να είναι από τη σωστή πλευρά της ιστορίας, όχι μόνο γιατί αυτό είναι το ηθικά ορθό, αλλά και γιατί αυτό είναι το ωφέλιμο για τα εθνικά συμφέροντα».

«Όταν σήμερα αναδεικνύουμε τον τουρκικό επεκτατισμό στην Ανατολική Μεσόγειο, τον αντιπαραβάλουμε, σε έναν βαθμό, με αυτό το οποίο έγινε στη Ρωσία και την Ουκρανία. Και αυτό είναι κάτι το οποίο οι εταίροι μας το αντιλαμβάνονται», επισήμανε ο ίδιος.

Χαρακτηρίζοντας ως «αδιανόητο να συζητάει οποιοσδήποτε για αλλαγή συνόρων», ο Έλληνας Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας, «με οποιαδήποτε δικαιολογία, είναι παντελώς αδιανόητη και καταδικαστέα εξ αρχής».

«Είναι μια συζήτηση την οποία κανείς ποτέ δεν πρόκειται καν να δεχθεί να κάνει. Δεν αναφέρομαι για την Ελλάδα, αναφέρομαι και για τους εταίρους μας», συμπλήρωσε.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, η θέση της Ελλάδας σήμερα είναι γεωπολιτικά ενισχυμένη. «Και ως προς τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, είχαμε μία πολύ επιτυχημένη επίσκεψη στις ΗΠΑ, η οποία επανεπιβεβαίωσε το στρατηγικό βάθος των σχέσεών μας. Αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν στηρίξει ανεπιφύλακτα την Ελλάδα, όπως έχουν κάνει πια θα έλεγα και όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς τις διμερείς τους τοποθετήσεις», ανέφερε.

«Όλοι καταλαβαίνουν ότι αυτή η ακραία τουρκική ρητορική έχει ξεπεράσει τα όρια και προφανώς δεν μπορεί να οδηγήσει τελικά την Τουρκία πουθενά», επισήμανε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Επιπλέον, σημείωσε ότι η Ελλάδα, μέσα από τις στρατηγικές της συμμαχίες, επενδύει στην ενίσχυση του ρόλου της ως παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε ότι η πρόοδος που συντελείται σε οικονομικό επίπεδο συμβάλλει στην κατεύθυνση της προάσπισης των εθνικών δικαίων και στην ενίσχυση της γεωπολιτικής θέσης της χώρας, η οποία δεν αντιμετωπίζεται πλέον ως το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης.

H Ελλάδα αντιμετωπίζει με ψυχραιμία την κλιμάκωση της τουρκικής ρητορικής, λέει ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ

Τη θέση ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει με ψυχραιμία την κλιμάκωση της τουρκικής ρητορικής, χωρίς να προεξοφλεί τη στάση που θα τηρήσει η Τουρκία, στην προσεχή Σύνοδο του ΝΑΤΟ, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με δημοσιεύματα που φέρουν διπλωματικές πηγές να επισημαίνουν ότι η τουρκική πλευρά δεν θα θέσει το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο κ. Παπαϊωάννου σημείωσε ότι «η Ελλάδα δεν προεξοφλεί την στάση που θα τηρήσει η Τουρκία στην προσεχή Σύνοδο του ΝΑΤΟ, καθώς και σε άλλα διεθνή φόρα και ούτε διακινεί σενάρια σχετικά με το ενδεχόμενο έγερσης των τουρκικών μονομερών αιτιάσεων περί αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου».

«Αντιμετωπίζουμε με σύνεση και ψυχραιμία την κλιμάκωση της τουρκικής ρητορικής και απαντούμε με επιχειρήματα, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας», τόνισε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας.

«Παράλληλα, ενημερώνουμε τους εταίρους και συμμάχους μας για την τουρκική παραβατική συμπεριφορά», κατέληξε ο ίδιος.

Πηγή: ΚΥΠΕ


ΑναζήτησηCopyright © 2010 -

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ

ISSN 1986-213X (print) - ISSN 1986-2148 (online)

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή, απόδοση του περιεχομένου (κειμένου ή φωτογραφίας) με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφηση ή άλλο, χωρίς τη γραπτή έγκριση ή άδεια της "Φωνής".