• Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Κόσμος
  • H Koμισιόν προτείνει να ταξιδεύουν χωρίς βίζα στην ΕΕ οι υπήκοοι του ΗΒ, εφ όρου αμοιβαιότητας
H Koμισιόν προτείνει να ταξιδεύουν χωρίς βίζα στην ΕΕ οι υπήκοοι του ΗΒ, εφ όρου αμοιβαιότητας

H Koμισιόν προτείνει να ταξιδεύουν χωρίς βίζα στην ΕΕ οι υπήκοοι του ΗΒ, εφ όρου αμοιβαιότητας

H Koμισιόν προτείνει να ταξιδεύουν χωρίς βίζα στην ΕΕ οι υπήκοοι του ΗΒ στην ΕΕ (μετά την αποχώρηση από την Ένωση) εφ όρου όμως αμοιβαιότητας, αντίστοιχης ρύθμισης από την πλευρά των βρετανικών αρχών.

Συγκεκριμένα, το Κολέγιο των Επιτρόπων, που συνεδρίασε νωρίτερα στο Στρασβούργο, προτείνει στο ΗΒ μια συμφωνία αμοιβαιότητας για την επόμενη μέρα της αποχώρησης, κατά την οποία οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου δεν θα χρειαστούν βίζα όταν ταξιδεύουν στην περιοχή Σένγκεν για σύντομες διαμονές μέχρι 90 ημερών σε οποιαδήποτε περίοδο 180 ημερών.

Αν το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείψει την ΕΕ χωρίς συμφωνία αποχώρησης, η ρύθμιση αυτή θα ισχύει από τις 30 Μαρτίου 2019.

Εάν επιτευχθεί συμφωνία αποχώρησης ωστόσο, θα εφαρμοστεί από το τέλος της μεταβατικής περιόδου, όπως περιγράφεται στη συμφωνία.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει δηλώσει την πρόθεσή της να μην απαιτήσει θεώρηση από πολίτες των κρατών μελών της ΕΕ των 27 για τουρισμό και επιχειρήσεις. Ασφαλώς, οι κανόνες της ΕΕ σχετικά με τους υπηκόους τρίτων χωρών που ταξιδεύουν στην ΕΕ, όπως εκείνοι που αφορούν τους συνοριακούς ελέγχους, θα εφαρμόζονται βέβαια στους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου μόλις δεν αυτοί δεν θα είναι πλέον πολίτες της ΕΕ.

Η πρόταση είναι ένα από τα μέτρα ετοιμότητας που απαιτούνται ως συνέπεια της απόσυρσης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και δεν έχει σχέση με τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για τη κανονική απόσυρση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Πηγή: ΚΥΠΕ


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑναζήτηση στη "Φ"


| |

Ακολουθήστε τη "Φ" στα social media