• Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Κόσμος
  • Ο Τουσκ προτρέπει τους 27 να εγκρίνουν παράταση Brexit υπό προϋποθέσεις
Ο Τουσκ προτρέπει τους 27 να εγκρίνουν παράταση Brexit υπό προϋποθέσεις

Ο Τουσκ προτρέπει τους 27 να εγκρίνουν παράταση Brexit υπό προϋποθέσεις

Ο Πρόεδρος Τουσκ προτρέπει τους 27 να εγκρίνουν την παράταση του Brexit υπό προϋποθέσεις και χωρίς να δεσμεύεται για τη συγκεκριμένη ημερομηνία της 30ης Ιουνίου που ζήτησε η Μέι, σε επιστολή πρόσκλησης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που απέστειλε προς τους αρχηγούς Κρατών και Κυβερνήσεων της ΕΕ.

“Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με το Brexit, το οποίο θα είναι το πρώτο θέμα των συζητήσεών μας”, αναφέρει ο Τουσκ στην επιστολή του.

“Σήμερα έλαβα μια επιστολή από την πρωθυπουργό Μέι, με την οποία απευθύνει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δύο αιτήματα: Να εγκρίνει τη λεγόμενη συμφωνία του Στρασβούργου μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και Κομισιόν και να παρατείνει την περίοδο του άρθρου 50 μέχρι τις 30 Ιουνίου 2019”, ανακοινώνει.

“Υπό το πρίσμα των διαβουλεύσεων που διεξάγω τις τελευταίες ημέρες, πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να εξετάσουμε μια σύντομη παράταση υπό τον όρο της θετικής ψηφοφορίας σχετικά με τη Συμφωνία Απόσυρσης στη Βουλή των Κοινοτήτων”, προτείνει στους 27 ο Πρόεδρος και διευκρινίζει ότι “το ερώτημα παραμένει ανοικτό ως προς τη διάρκεια μιας τέτοιας παράτασης”.

“Η πρόταση της Πρωθυπουργού Μέι για την 30η Ιουνίου, η οποία έχει τα πλεονεκτήματά της, δημιουργεί μια σειρά ζητημάτων νομικού και πολιτικού χαρακτήρα”, σημειώνει και προτρέπει: “θα τα συζητήσουμε αύριο λεπτομερώς.

“Όταν πρόκειται για την έγκριση της συμφωνίας του Στρασβούργου, πιστεύω ότι αυτό είναι δυνατό και κατά τη γνώμη μου δεν δημιουργεί κινδύνους. Ειδικά για να βοηθηθεί η διαδικασία επικύρωσης στο Ηνωμένο Βασίλειο”, συμπληρώνει ο Πρόεδρος Τουσκ.

Συνεχίζει λέγοντας “προς το παρόν δεν προβλέπω έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Εάν επρόκειτο να εγκρίνετε τις συστάσεις μου και εάν υπάρξει θετική ψήφος στη Βουλή των Κοινοτήτων την επόμενη εβδομάδα, θα μπορούσαμε να ολοκληρώσουμε και να επισημοποιήσουμε την απόφαση για την επέκταση χρησιμοποιώντας τη γραπτή διαδικασία”.

“Ακόμη και αν η ελπίδα για μια τελική επιτυχία μπορεί να φαίνεται αδύναμη, ή ακόμη και απατηλή, και παρόλο που η κούραση του Brexit γίνεται ολοένα και περισσότερο ορατή και δικαιολογημένη, δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε την αναζήτηση – μέχρι την τελευταία στιγμή – μιας θετικής λύσης, φυσικά χωρίς το άνοιγμα της Συμφωνίας Αποχώρησης”, σημειώνει και τονίζει ότι “έχουμε αντιδράσει με υπομονή και καλή θέληση σε πολλές περιόδους γεγονότων και είμαι βέβαιος ότι και τώρα θα έχουμε την ίδια υπομονή και καλή θέληση σε αυτό το πιο κρίσιμο σημείο αυτής της διαδικασίας”, καταλήγει σχετικά με το brexit.

Σε ό,τι αφορά την υπόλοιπη ατζέντα ο Πρόεδρος αναφέρει: Πέρα από το Brexit θα εξετάσουμε επίσης τα πιο μακροπρόθεσμα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε καθώς σε έναν πιο ασταθή κόσμο, αναστατωμένο από νέες παγκόσμιες, τεχνολογικές και περιβαλλοντικές πραγματικότητες, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μόνο μαζί μπορούμε να θέσουμε τη δική μας πορεία και να υπερασπιστούμε τα στρατηγικά συμφέροντα της Ένωσης”. “Αυτό ισχύει είτε μιλάμε για την ενίσχυση της οικονομικής μας βάσης, την καταπολέμηση αθέμιτων πρακτικών ή την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής” και ως εκ τούτου, θα συζητήσουμε πώς να χρησιμοποιήσουμε όλους τους μοχλούς που έχουμε στη διάθεσή μας για να διαφυλάξουμε τα συμφέροντα των πολιτών και των εταιρειών μας”, σημειώνει ο Ντ.Τουσκ.

“Η Κίνα είναι βασικός παγκόσμιος παράγοντας σε όλα αυτά τα θέματα. Θα έχουμε μια εις βάθος ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την κατεύθυνση των συνολικών μας σχέσεων με την Κίνα, ενόψει της προσεχούς διάσκεψης κορυφής ΕΕ-Κίνας”, τονίζει. “Στην Ουκρανία, πέντε χρόνια μετά την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας, είμαστε σταθεροί στη δέσμευσή μας για ουκρανική κυριαρχία και θα εγκρίνουμε συμπεράσματα υπενθυμίζοντας την αποφασιστικότητά μας”, αναφέρει. “Τέλος, ο καθορισμός της δικής μας πορείας σημαίνει επίσης την προστασία των δημοκρατιών μας από τη χειραγώγηση και την παρέμβαση από εντός και εκτός της ΕΕ. Θα επιστρέψουμε στις προσπάθειες για την καταπολέμηση της απειλής της παραπληροφόρησης και για την προστασία των εκλογών σε ολόκληρη την ΕΕ”, τονίζει.

Σε ό,τι αφορά τη χορογραφία της συνάντησης ο Πρόεδρος ενημερώνει τους 28 για τα ακόλουθα: “Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ξεκινήσει την Πέμπτη το απόγευμα με τη συνηθισμένη ανταλλαγή με τον Πρόεδρο Tajani. Στη συνέχεια, θα απευθυνθούμε στην Πρωθυπουργό Mέι, η οποία θα μοιραστεί την εκτίμησή της με τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το Brexit. Μετά από αυτό, θα συζητήσουμε τα επόμενα βήματα σχετικά με το Brexit ως 27. Θα συναντηθούμε ξανά ως 28 για δείπνο για να συζητήσουμε τις σχέσεις μας με την Κίνα. Την επόμενη μέρα, θα γιορτάσουμε 25 χρόνια συνεργασίας με τους εταίρους μας από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο. Στη συνέχεια, θα ξεκινήσουμε την συνεδρίαση της Παρασκευής το πρωί με μια ενημέρωση από τον Πρόεδρο Γιοχάνις για την πρόοδο στην εφαρμογή των προηγούμενων συμπερασμάτων μας. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητήσει την οικονομική κατάσταση παρουσία του Προέδρου Ντράγκι και στη συνέχεια θα εξετάσουμε το μέλλον της οικονομικής μας βάσης, την κλιματική αλλαγή, την παραπληροφόρηση και την προστασία των εκλογών και θα εγκρίνουμε τα συμπεράσματα. Περιμένω να ολοκληρωθεί η συνάντησή μας μέχρι το μεσημέρι”, καταλήγει στην επιστολή του.

Πηγή: ΚΥΠΕ


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑναζήτηση στη "Φ"


| |

Ακολουθήστε τη "Φ" στα social media