• Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Κόσμος
  • Von der Leyen: Όσοι θέλουν να αφαιρέσουν τις αξίες της ΕΕ, στο πρόσωπό μου θα βρουν μια ορκισμένη εχθρό
Von der Leyen: Όσοι θέλουν να αφαιρέσουν τις αξίες της ΕΕ, στο πρόσωπό μου θα βρουν μια ορκισμένη εχθρό

Von der Leyen: Όσοι θέλουν να αφαιρέσουν τις αξίες της ΕΕ, στο πρόσωπό μου θα βρουν μια ορκισμένη εχθρό

H Ευρώπη έχει ανάγκη την ενίσχυση και αν αυτό θέλετε τότε θα είμαι στο πλευρό σας, αλλά αν κάποιος θέλει να αφαιρέσει τις αξίες της ΕΕ, θα βρει στο πρόσωπό μου μια ορκισμένη εχθρό, δήλωσε πριν από λίγο ενώπιον της ολομέλειας στο Στρασβούργο η Ursula von der Leyen, η υποψήφια πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Λαμβάνοντας το λόγο έκανε αναφορά στην πρώτη γυναίκα πρόεδρο του ΕΚ, την Σιμόν Βάϊλ και το όραμά της για την ΕΕ, λέγοντας ότι και αυτή με τη σειρά της βρίσκεται εδώ για να παρουσιάσει το δικό της όραμα , νοιώθοντας περήφανη γιατί επιτέλους μια γυναίκα είναι υποψήφια για την προεδρία Κομισιόν.

Είπε ότι στην πορεία της και την καριέρα της πορεύθηκε στις αξίες της ΕΕ και το επίκεντρο του οράματός της είναι η ειρήνη και η ενωμένη Ευρώπη. Η κ. von der Leyen μίλησε για τα επιτεύγματα της ειρήνης στην Ευρώπη, για το εμπόριο χωρίς φραγμούς, για την ελεύθερη διακίνηση από τη Ρίγα ως της Λεμεσό που ενισχύει το αίσθημα της πατρίδας.

Πρέπει τόνισε, να αγωνιστούμε ξανά και να αντισταθούμε για την Ευρώπη μας και να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις, όπως είναι η δημογραφική αλλαγή, η παγκοσμιοποίηση, η κλιματική αλλαγή που επηρεάζουν όλους μας και τις βιώνουμε στο πετσί μας.

Η υποψήφια πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε ακόμη στις διαφορετικές αντιδράσεις που υπάρχουν, τη στροφή προς τον προστατευτισμό και τα αυταρχικά καθεστώτα λέγοντας ότι το ευρωπαϊκό μονοπάτι επιβάλλει να ανακαλύψουμε εκ νέου την ενότητά μας, να κλείσουμε τα χάσματα μας και να πορευθούμε με ενότητα στο μέλλον.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας της, η κ. von der Leyen αναφέρθηκε λεπτομερώς στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής λέγοντας ότι επιβάλλεται να γίνουν τολμηρά βήματα και να κάνουμε περισσότερα για μείωση ρίπων ως το 2030. Αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα για μια πράσινη συμφωνία για την Ευρώπη λέγοντας ότι αν εκλεγεί θα εργαστεί για τον πρώτο νόμο περί κλίματος ο οποίος όμως θα χρειαστεί τεράστια επένδυση. Μίλησε ακόμη για το όραμα της να καταστεί η παγκόσμια τράπεζα, μια τράπεζα κλίματος για να ξεκλειδωθούν μεγάλες επενδύσεις για ανάπτυξη.

Επίσης η υποψήφια πρόεδρος μίλησε για τις περιφέρειες και τα ταμεία συνοχής λέγοντας ότι όλες πρέπει να έχουν την ίδια αφετηρία και τα ταμεία να είναι δίκαιης μετάβασης για όσους πλήττονται περισσότερο. Αναφορά έκανε και στην ανεργία στους νέους λέγοντας ότι πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα για καταπολέμησή της ώστε να δώσουμε στους νέους μας προοπτική και όραμα για το μέλλον.

Πρέπει, είπε, να διασφαλιστεί ότι όλα τα παιδιά θα έχουν ισότιμη πρόσβαση στην παιδεία και την υγεία, να διασφαλιστεί η ισότητα των φύλων στην Επιτροπή, να γίνουν αποφασιστικά βήματα για τη σεξουαλική βία και παρενόχληση και η βία να προστεθεί στον κατάλογο εγκλημάτων κατά ανθρωπότητας και να μπει στην συνθήκη της Ευρώπης.

Η υποψήφια πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε και στο κράτος δικαίου λέγοντας ότι είναι το καλύτερο εργαλείο για να προστατέψουμε τις ελευθερίες μας και κανένας συμβιβασμός δεν χωρεί σε αυτό. Αναφορά έκανε και στη προσφυγική και μεταναστευτική κρίση λέγοντας ότι η Μεσόγειος έχει καταστεί ένα από τα πλέον θανάσιμα σημεία στον πλανήτη. Έχουμε, τόνισε, καθήκον νομικό και ηθικό να προστατεύσουμε τις ανθρώπινες ζωές και πρέπει να λάβουμε περισσότερα μέτρα για τη διάσωση αλλά και για αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης , του λαθρεμπορίου και του οργανωμένου εγκλήματος , για βελτίωση της κατάστασης των προσφύγων και για ενίσχυση των συνοριοφυλάκων .

Στην εξωτερική πολιτική είπε ότι για να έχουμε πιο ισχυρή και ενωμένη φωνή και για γρήγορη δράση πρέπει οι αποφάσεις να λαμβάνονται με πλειοψηφία. Ανέφερε ότι ακρογωνιαίος λίθος μας παραμένει το ΝΑΤΟ αλλά αυτό να συνοδεύεται πάντα με διπλωματία.

Η κ. von der Leyen αναφερόμενη στο Brexit, είπε ότι τάσσεται υπέρ της παραχώρησης και άλλης παράτασης στην αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, αν και εφόσον όμως χρειάζεται και απαιτείται, λέγοντας ότι σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο το ΗΒ θα παραμείνει σύμμαχος, εταίρος και φίλος της ΕΕ.

Μίλησε ακόμη στην ανάγκη για περισσότερη συνεργασία στη βελτίωση της διαδικασίας των κορυφαίων υποψηφίων (spitzenkandidat) λέγοντας ότι πρέπει να καταστεί πιο ορατή στο εκλογικό σώμα.

Επικρίσεις αλλά και μερική επικρότηση των προτεραιοτήτων της, έλαβε από τα κόμματα στο ΕΚ η von der Leyen

Πολλές επικρίσεις αλλά και κάποιες αναφορές έγκρισης και επικρότησης των προτεραιοτήτων της όπως τις παρουσίασε στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου το πρωί, έλαβε η υποψήφια για την προεδρία της Κομισιόν Ursula von der Leyen.

Η κ. von der Leyen χρειάζεται να εξασφαλίσει 374 ψήφους και μπορεί να υπολογίζει στις 182 ψήφους του ΕΛΚ όμως έχει ανάγκη να εξασφαλίσει πολλές ακόμη ψήφους από τα 153 μέλη της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και από τις 108 ψήφους της φιλελεύθερης ομάδας Renew Europe. Η ψηφοφορία διεξάγεται στις 1900 ώρα Κύπρου.

Τοποθετούμενος στην ολομέλεια ο Manfred Weber, επικεφαλής του ΕΛΚ στο ΕΚ είπε ότι έγνοια μας είναι να οικοδομήσουμε το μέλλον της Ευρώπης και ότι το σημαντικότερο είναι η ΕΕ να έχει υπεύθυνη στάση και την αρμοδιότητα και την ευχέρεια να αναλαμβάνει δράση.

Το μέλλον της Ευρώπης είναι στα χέρια μας είπε η επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Iratxe Garcia Perez. Tόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να προστατεύσει τις πλέον ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και αυτός είναι ο λόγος που το κόμμα της υποστηρίζει τον κοινωνικό πυλώνα, τη στήριξη των νέων και των παιδιών και την εξάλειψη της φτώχειας. Θέλουμε, πρόσθεσε, να δούμε ότι η Ευρώπη είναι τόσο απαιτητική στο κράτος δικαίου όσο ήταν κάτω από τον Επίτροπο Τίμερμανς και ότι θα έχουμε διαφάνεια στη διαδικασία του Spitzenkandidat.

Από το κόμμα Renew Europe ο Dacian Ciolos είπε ότι θα λάβει θετική ψήφο με ένα όμως και μοναδικό στόχο: Την ανανέωση της Ευρώπης. Όσο πιο ξεκάθαρες είναι οι δεσμεύσεις σας, τόσο πιο ευρεία θα είναι και η στήριξή μας, ανέφερε.

Από το κόμμα των Πρασίνων ο συμπρόεδρος Philippe Lamberts επέκρινε τις δεσμεύσεις και τις προτεραιότητες της υποψήφιας προέδρου για τα περιβαλλοντικά θέματα και την κλιματική αλλαγή, λέγοντας ότι το περιβάλλον δεν είναι μόνο το κλίμα και ότι δεν έγινε καμία αναφορά στη βιοποικιλότητα, στην ΚΑΠ και στα θέματα των φυσικών πόρων.

Αποφασίσαμε να ταχθούμε κατά της υποψηφιότητάς σας είπε ο Martin Schirdewan του GUE/NGL. Την επέκρινε ότι δεν έχει το όραμα να ηγηθεί της Προεδρίας της Κομισιόν που να είναι βασισμένο στην κοινωνική δικαιοσύνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μίλησε για νεοφιλελεύθερες πολιτικές που οδηγούν την ΕΕ στη φτώχεια και την ανισότητα.

Eκ μέρους του Identity and Democracy Group o Jorg Meuthen ανέφερε ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να ψηφίσει υπέρ της υποψηφιότητας της κ. von Der Leyen, με την ίδια να του απαντά ότι χαίρεται που δεν θα έχει την ψήφο του.

Ο Raffaele Fitto των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) ανέφερε ότι χρειάζονται πολλές διευκρινίσεις επί των αναφορών της υποψήφιας Προέδρου και ότι σήμερα άκουσε άλλα πράγματα από αυτά που η ίδια είχε παρουσιάσει στο κόμμα του την περασμένη βδομάδα.

Ο Nigel Farrage στην τοποθέτησή του κατηγόρησε την υποψήφια πρόεδρο ότι ακολουθεί κομμουνιστική ατζέντα και είπε χαρακτηριστικά ότι «μπορούμε και χωρίς εσάς».

Πηγή: ΚΥΠΕ
Αναζήτηση στη "Φ"


| |

Ακολουθήστε τη "Φ" στα social media