• Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Κόσμος
  • Ο συριακός στρατός εισήλθε στο Κομπάνι
Ο συριακός στρατός εισήλθε στο Κομπάνι

Ο συριακός στρατός εισήλθε στο Κομπάνι

Ο συριακός στρατός μαζί με ρωσικές δυνάμεις εισήλθαν στην πόλη Κομπάνι, ανέφερε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η είσοδος των δύο συμμαχικών δυνάμεων στη συριακή πόλη έγινε έπειτα από μια συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι υπό κουρδική ηγεσία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), που ελέγχουν την πόλη και η Δαμασκός για την ανάπτυξη του συριακού στρατού σε περιοχές της μεθορίου Συρίας - Τουρκίας, προκειμένου να βοηθήσει στην απόκρουση της τουρκικής στρατιωτικής επίθεσης στη βορειοανατολική Συρία.

Η Μόσχα αναμένει ότι οι τουρκικές επιχειρήσεις στη Συρία θα είναι αναλογικές προς τον σκοπό τήρησης της ασφάλειας

Η Μόσχα ελπίζει ότι οι τουρκικές επιχειρήσεις στη Συρία θα είναι αναλογικές προς τον σκοπό της διατήρησης της ασφάλειας, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, ο κ. Πεσκόφ είπε ότι «σεβόμαστε το δικαίωμα της Τουρκίας να λάβει μέτρα για διαφυλάξει την ασφάλειάς της, αλλά αναμένουμε ότι η επιχείρηση [στη Συρία] θα είναι αναλογική προς στον σκοπό της διατήρησης της ασφάλειας».

Υπενθύμισε εξάλλου ότι κατά τη συνομιλία του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την Τρίτη, ο Ρώσος ηγέτης εξέφρασε την ελπίδα ότι η επιχείρηση δεν θα βλάψει τη διαδικασία πολιτικής διευθέτησης στη Συρία.

Ερωτηθείς πόσο μπορεί να διαρκέσουν οι τουρκικές επιχειρήσεις, ο κ. Πεσκόφ είπε ότι «είναι δύσκολο να πει κανείς οτιδήποτε για το χρονικό διάστημα".

Η Καγκελάριος Μέρκελ κάλεσε ξανά την Τουρκία να σταματήσει την εισβολή στη Συρία

Για ακόμη μια φορά με δηλώσεις της η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις στη Συρία.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά «η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις στη βόρειο Συρία. Είναι φανερό πια πως αυτές προκαλούν μεγάλο ανθρώπινο πόνο και δυστυχία και μεγάλη ανασφάλεια σχετικά με το Ισλαμικό Κράτος».

Η ίδια δήλωσε ικανοποιημένη από το γεγονός ότι η ΕΕ καταδίκασε συνολικά την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, ενώ είπε πως πρέπει να ανοίξει μια συζήτηση και μέσα στις τάξεις του ΝΑΤΟ, μέλος του οποίου είναι και η Τουρκία.

Δεν ανέφερε, όμως, εάν πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες συνέπειες για την Τουρκία.

Όπως επίσης μεταδίδουν γερμανικά ΜΜΕ, με δηλώσεις του σε Τούρκους δημοσιογράφους, ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε απαξιωτικά στο πρόσωπο του Γερμανού ΥΠΕΞ, Χάικο Μαας.

Χαρακτηριστικά ο Ερντογάν ανέφερε «ο Μαας είναι ένας υπερόπτης. Ήρθε εδώ και μου είπε για το εμπάργκο όπλων. Εγώ του απάντησα πως «εσύ θα χάσεις και όχι εγώ. Δεν έχεις ιδέα από πολιτική».

Την ίδια ώρα, αυξάνεται η κριτική που ασκεί ο γερμανικός Τύπος προς την κυβέρνηση της Γερμανίας με πολλά άρθρα γνώμης να τονίζουν πως η μέχρι τώρα κυρώσεις προς την Τουρκία δεν έχουν ουσιαστικές συνέπειες και πως πρόκειται περισσότερο για λόγια παρά για πράξεις.

Πηγή: ΚΥΠΕ
Αναζήτηση