Skip to main content
Διάγγελμα ανακοίνωσε ο Τραμπ μετά την αθώωσή του από τη Γερουσία

Διάγγελμα ανακοίνωσε ο Τραμπ μετά την αθώωσή του από τη Γερουσία


Με τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου στον ορίζοντα, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα απευθύνει το μεσημέρι (τοπική ώρα, 20:00 ώρα Κύπρου) διάγγελμα προς το έθνος για αυτή που ο Λευκός Οίκος αποκάλεσε «πλήρη αθώωσή» του, καταγγέλλοντας για νιοστή φορά το «κυνήγι μαγισσών βασισμένο σε ψέματα» από πλευράς των Δημοκρατικών, που επέδειξαν «επονείδιστη», για την αμερικανική προεδρία, συμπεριφορά.

Η αμερικανική Γερουσία αθώωσε, όπως αναμενόταν, τον Ντόναλντ Τραμπ στην ιστορική δίκη με το ερώτημα της καθαίρεσής του, απαλλάσσοντας τον και από τις δύο κατηγορίες που του είχε απαγγείλει η Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο Ρεπουμπλικάνος Πρόεδρος κρίθηκε αθώος συγκεντρώνοντας τη στήριξη όλων, πλην ενός, των Ρεπουμπλικάνων Γερουσιαστών. Οι 52 από τους 100 γερουσιαστές κήρυξαν τον Αμερικανό Πρόεδρο αθώο για την κατηγορία κατάχρησης εξουσίας και 53 γερουσιαστές αθώο για την κατηγορία παρακώλυσης της ομαλής λειτουργίας του Κογκρέσου.

Με την ολοκλήρωση των ψηφοφοριών, η Γερουσία διέκοψε τη λειτουργία της ως ειδικό δικαστήριο για την καθαίρεση του Αμερικανού προέδρου.

«Ο Πρόεδρος είναι ικανοποιημένος που αφήνει πίσω του αυτό το κεφάλαιο επονείδιστης συμπεριφοράς των Δημοκρατικών και αποφασισμένος να συνεχίσει το έργο του στο όνομα του αμερικανικού λαού το 2020 και έπειτα», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Στέφανι Γκρίσαμ, εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, μοιάζοντας να θεωρεί δεδομένη την επανεκλογή του Ρεπουμπλικάνου.

Στο μεταξύ, ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Μιτ Ρόμνι προέβλεψε ότι θα βρισκόταν αντιμέτωπος με αντίποινα από μέρους του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ όταν αποφάσισε να ψηφίσει υπέρ της καταδίκης του ενοίκου του Λευκού Οίκου για κατάχρηση εξουσίας στη δίκη του στη Γερουσία. Λίγες ώρες αργότερα, η επίθεση του Προέδρου άρχισε.

Ο Τραμπ ανήρτησε στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ένα βίντεο στο οποίο η αφηγήτρια κατηγορεί τον συντηρητικό πολιτικό, τον αντίπαλο του Μπαράκ Ομπάμα στις εκλογές του 2012, ότι δουλεύει «μυστικά» για λογαριασμό των Δημοκρατικών και ότι «κορόιδευε» για καιρό τους Ρεπουμπλικάνους.

«Παριστάνοντας τον Ρεπουμπλικάνο, προσπάθησε να παρεισφρήσει στην κυβέρνηση του Προέδρου Τραμπ αναλαμβάνοντας Υπουργός Εξωτερικών», συνεχίζει το διαφημιστικό μήνυμα. Αναφέρεται στη φημολογία κατά την οποία το 2017 ο μεγιστάνας είχε εξετάσει το ενδεχόμενο να αναθέσει στον Ρόμνι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο Ρόμνι, πρώην Κυβερνήτης της Μασαχουσέτης, ήταν ο υποψήφιος, ο οποίος αναμετρήθηκε με τον τότε Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, που διεκδικούσε δεύτερη θητεία το 2012.

Βαθιά συντηρητικός, γενικά ψηφίζει υπέρ των πολιτικών της κυβέρνησης Τραμπ στη Γερουσία. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News λίγο πριν ταχθεί εναντίον του Τραμπ στην ψηφοφορία που σήμανε την απαλλαγή του Ρεπουμπλικάνου Προέδρου από τις κατηγορίες σε βάρος του, ο Ρόμνι προεξόφλησε ότι θα αντιμετωπίσει συνέπειες, αλλά επέμεινε ότι θα ψήφιζε όπως του υπαγόρευε η συνείδησή του.

«Αντιλαμβάνομαι ότι θα υπάρξουν τεράστιες συνέπειες», είπε ο Γερουσιαστής που εξελέγη στη Γιούτα στο τηλεοπτικό δίκτυο, πρόσθεσε όμως «δεν έχω καμία επιλογή ως προς αυτό». Αποκαλώντας την ψήφο του «τη δυσκολότερη απόφαση που χρειάστηκε να πάρω ποτέ», ο Ρόμνι πρόσθεσε: «Δεν μπορώ να βάλω προσωπικά κίνητρα, αν θέλετε, πάνω από συνείδησή μου και πάνω από τον όρκο μου στον θεό».

Πηγή: ΚΥΠΕ


Αναζήτηση