Για νέα προσφυγική κρίση προειδοποιεί ο Γερμανός ΥΠΕΣ Ζεεχόφερ

Για νέα προσφυγική κρίση προειδοποιεί ο Γερμανός ΥΠΕΣ Ζεεχόφερ

Η ιστοσελίδα της εφημερίδας Bild φιλοξενεί δημοσίευμα με τίτλο "Θα βιώσουμε ένα δεύτερο 2015", όπου ο Γερμανός Υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ προειδοποιεί για νέα προσφυγική κρίση.

Μιλώντας στην εφημερίδα ο ΥΠΕΣ Ζεεχόφερ αναφέρει πως «η μεταναστευτική πίεση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ είναι πολύ υψηλή. Βλέπουμε πολλές συγκρούσεις γύρω μας που ωθούν τους ανθρώπους να τραπούν σε φυγή. Θα βιώσουμε ένα δεύτερο 2015, εάν δεν βοηθήσουμε τα κράτη στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ να αντιμετωπίσουν αυτή τη μετανάστευση».

Ο Ζεεχόφερ ζητά να υπάρξει «επειγόντως πρόοδος στην ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική. Πρέπει να θέσουμε τέλος την ακινησία των τελευταίων ετών ως προς το θέμα αυτό». Επ’ αυτού συνεχίζει «διεξάγονται αυτή τη στιγμή εντατικές συζητήσεις και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ελπίζω ότι η πρόταση της Επιτροπής για ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου θα μας οδηγήσει ουσιωδώς προς τα εμπρός».

Η εφημερίδα Χάντελσμπλατ ανέφερε πρώτη σε δημοσίευμά της ότι ο Υπουργός Εσωτερικών προειδοποίησε βουλευτές της Ομοσπονδιακής Βουλής για το ενδεχόμενο να σημειωθεί συνωστισμός προσφύγων στα γερμανικά σύνορα.

Το υπόβαθρο είναι σημερινό κύμα εκδιώξεων που προκλήθηκαν από μαζικές επιθέσεις του καθεστώτος Άσαντ και της Ρωσίας στη βορειοδυτική Συρία.

Επιπλέον, η Τουρκία κρατά κλειστά τα σύνορά της με τη Συρία και δεν αφήνει κανέναν από τους ένα εκατομμύριο εκδιωχθέντες από τον Απρίλιο του 2019 και μετά να εισέλθουν στη χώρα.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, κίνδυνος θα υπήρχε μόνον εάν η Τουρκία σταματούσε ξαφνικά να τηρεί τη Συμφωνία με την ΕΕ για τους Πρόσφυγες και άνοιγε τα σύνορα προς την Ελλάδα και τη Βουλγαρία.

Ωστόσο, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου ενδείξεις ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί.Ο Πρόεδρος Ερντογάν ζητά εδώ και καιρό περισσότερη βοήθεια από την ΕΕ για την αντιμετώπιση της κατάστασης με τους πρόσφυγες στη Βόρεια Συρία και αυτή την εβδομάδα στη μάχη κατά του Άσαντ.

Μέχρι στιγμής όμως δεν έχει εφαρμόσει την απειλή που εκστόμισε τον Οκτώβριο εναντίον της ΕΕ («Τότε θα ανοίξουμε τις πόρτες και θα στείλουμε 3,6 εκ. πρόσφυγες»).

Ο αντιπρόεδρος των Φιλελευθέρων και ειδικός σε θέματα Εσωτερικής Πολιτικής, Στέφεν Τόμε, επέκρινε το σχόλιο του Ζεεχόφερ για την πιθανότητα μιας νέας προσφυγικής κρίσης ως «καταστροφολογία».

«Είναι εντελώς ακατανόητο γιατί επαναλαμβάνει και πάλι ένα σενάριο φρίκης και έτσι υποδαυλίζει το φόβο στους πολίτες χωρίς να προσφέρει καμία λύση. Ο ίδιος είναι υπεύθυνος για την προώθηση της μεταρρύθμισης του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου. Το γεγονός ότι η Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας λειτουργεί, οφείλεται κυρίως στους αποτελεσματικούς ελέγχους εξόδου που διεξάγει η Τουρκία. Μακροπρόθεσμα θα πρέπει να πάρουμε οι ίδιοι στα χέρια μας τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και να αναπτύξουμε την Frontex σε πραγματική συνοριοφυλακή της ΕΕ με επαρκές προσωπικό και εξοπλισμό», σημείωσε ο Γερμανός πολιτικός.

Πηγή: ΚΥΠΕ€8.500
Πωλείται Honda Civic 1,4L 2013
58.000 km | Ταχύτητες | Χάτσμπακ | Βενζίνη


Ροή Ειδήσεων


Αναζήτηση