Skip to main content
Διαδηλώσεις σε όλη την υφήλιο για το θάνατο του Τζορτζ Φλόϊντ, καζάνι που βράζει η Αμερική

Διαδηλώσεις σε όλη την υφήλιο για το θάνατο του Τζορτζ Φλόϊντ, καζάνι που βράζει η Αμερική


Λεηλασίες ξέσπασαν χθες τη νύχτα στη Νότια Καλιφόρνια, ένας οδηγός δεξαμενοφόρου κινήθηκε μέσα σε πλήθος διαδηλωτών στην Μινεάπολις και διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία στη Βοστώνη και στην Ουάσινγκτον καθώς οι ΗΠΑ αγωνίζονται να θέσουν υπό έλεγχο τις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν για έκτη συναπτή ημέρα και σημαδεύτηκαν από βίαια επεισόδια έπειτα από τον θάνατο του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ κατά τη διάρκεια της βίαιης προσαγωγής του από έναν λευκό αστυνομικό, τον Ντέρεκ Σόβιν, στην Μινεάπολις.

Απαγόρευση της κυκλοφορίας επιβλήθηκε σε σχεδόν 40 πόλεις, αλλά οι περισσότεροι πολίτες την αγνόησαν, γεγονός που προκάλεσε ένταση και βίαιη αντιπαράθεση με τις αρχές. Οι απαγορεύσεις της κυκλοφορίας είναι οι περισσότερες που έχουν επιβληθεί από το 1968 στον απόηχο της δολοφονίας του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, που επίσης είχαν συμπέσει με μια προεκλογική προεδρική εκστρατεία και εν μέσω αντιπολεμικών διαδηλώσεων.

Η Αστυνομία συγκρούστηκε με διαδηλωτές στη Νέα Υόρκη, στο Σικάγο, στη Φιλαδέλφεια και στο Λος Αντζελες και έκανε χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών για να διαλύσει τα πλήθη. Σε 15 πολιτείες και στην πόλη της Ουάσινγτον αναπτύχθηκαν μονάδες της Εθνοφρουράς.

Στην αμερικανική μάλιστα πρωτεύουσα οι διαδηλωτές άναψαν φωτιές κοντά στον Λευκό Οίκο. "Λυπάμαι που βλέπω έτσι την πόλη μου, αλλά στην τελική χρειαζόμαστε δικαιοσύνη", λέει ο 18χρονος Τζάχβον Κρέιβεν καθώς στέκεται σε μια πεζογέφυρα απ` όπου παρακολουθεί τους διαδηλωτές στο κέντρο της Μινεάπολις λίγα λεπτά πριν τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση της κυκλοφορίας, στις 20:00 τοπική ώρα.

Ο 46χρονος Φλόιντ έχασε τη ζωή του την περασμένη Δευτέρα και το βίντεο που τον δείχνει πεσμένο στον δρόμο να λέει "Δεν μπορώ να αναπνεύσω", καθώς ένας λευκός αστυνομικός τον πατάει στον λαιμό για περίπου εννέα λεπτά, προκάλεσε την οργή σε μια πολιτικά και φυλετικά διχασμένη χώρα εν μέσω της περιόδου της πολωτικής προεδρικής εκστρατείας.

Επιπλέον η αμερικανική κοινωνία εξέρχεται τώρα από την αυστηρή καραντίνα λόγω κορωνοϊού και εκατομμύρια πολίτες έχουν μείνει άνεργοι λόγω της πανδημίας.Οι μειονοτικές κοινότητες, μάλιστα, έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία.

Η υπόθεση Φλόιντ έχει προκαλέσει οργή για τις δολοφονίες Αφροαμερικανών από αστυνομικούς. Για πολλούς, η οργή αυτή αντανακλά χρόνια καταπίεσης και απόγνωσης για τις κοινωνικο-οικονομικές ανισότητες και τις διακρίσεις, όχι μόνο στην Μινεάπολις, όπου έχασε τη ζωή του ο Φλόιντ.

Στη Σάντα Μόνικα λεηλατήθηκαν ακριβά καταστήματα στον δημοφιλή δρόμο της Third Street Promenade προτού η αστυνομία προχωρήσει σε συλλήψεις. Οι βανδαλισμοί ακολούθησαν μια ογκώδη ειρηνική διαδήλωση που είχε πραγματοποιηθεί νωρίτερα στην παραλιακή αυτή πόλη. Νοτιότερα, στο προάστιο Λονγκ Μπιτς του Λος Αντζελες μια ομάδα νεαρών ανδρών και γυναικών έσπασαν τα παράθυρα ενός εμπορικού κέντρου και λεηλάτησαν καταστήματα προτού διαλυθούν λίγο πριν από την έναρξη της απαγόρευσης κυκλοφορίας στις 6 μμ.

Σποραδικά επεισόδια βίας ξέσπασαν και στη Βοστώνη έπειτα από ειρηνικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν καθώς ακτιβιστές πέταξαν μπουκάλια σε αστυνομικούς και πυρπόλησαν ένα αστυνομικό όχημα. Οι αρχές της Φιλαδέλφεια ανακοίνωσαν την απαγόρευση κυκλοφορίας, από τις 6πμ ως τις 6μμ, έπειτα από μια ημέρα διαδηλώσεων και λεηλασιών. Πολλές εκατοντάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο του Μαϊάμι φωνάζοντας: "Καμία δικαιοσύνη, καμία ειρήνη" περνώντας μπροστά από ένα κέντρο κράτησης όπου οι κρατούμενοι φαίνονταν στα παράθυρα να κουνάνε μπλούζες. Στις διαδηλώσεις συμμετείχαν, όχι μόνο Αφροαμερικανοί, αλλά και λευκοί.

"Σημαίνει πολλά να βλέπεις ανθρώπους που δεν είναι Αφροαμερικανοί να συμμετέχουν στη διαδήλωση", λέει η Κάντας Κόλινς, μια Αφροαμερικανίδα που συμμετείχε χθες στη διαδήλωση στο Κάλβερ Σίτυ της Καλιφόρνια.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν εξάλλου σε όλον τον κόσμο: από το Λονδίνο και το Βερολίνο χθες ως την Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία, τον Καναδά και την Ολλανδία σήμερα.

Στην πόλη της Νέας Υόρκης η αστυνομία συνέλαβε περίπου 350 ανθρώπους και 30 αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά στη διάρκεια συγκρούσεων.

Ο δήμαρχος της πόλης Μπιλ ντε Μπλάζιο δήλωσε ότι ερευνάται η συμπεριφορά των αστυνομικών και όπως είπε ο ίδιος είδε ένα βίντεο στο οποίο εμφανίζεται ένας αστυνομικός να τραβάει την μάσκα από το πρόσωπο ενός Αφροαμερικανού διαδηλωτή και να ψεκάζει κάτι στο πρόσωπό του. Ανάμεσα στους συλληφθέντες για παράνομη συνάθροιση, τη νύχτα του Σαββάτου, είναι και η 25χρονη κόρη του ντι Μπλάζιο, Κιάρα, σύμφωνα με μια πηγή του αστυνομικού τμήματος της Νέας Υόρκης. Η νεαρή αφέθηκε ελεύθερη. Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στο Σικάγο, το Σιάτλ, το Σολτ Λέικ Σίτι, το Κλίβελαντ και το Ντάλας, την Ατλάντα, την Βοστώνη, το Μαϊάμι, την Οκλαχόμα.

Στην Ατλάντα της Τζόρτζια δύο αστυνομικοί αποπέμπφθηκαν χθες για χρήση υπερβολικής βίας εναντίον δύο νεαρών φοιτητών. Οι βίαιες διαμαρτυρίες δεν υποχώρησαν παρά την σύλληψη, την Παρασκευή, του πρώην αστυνομικού της Μινεάπολις, του 44χρονου Ντέρεκ Σόβιν, εναντίον του οποίου απαγγέλθηκε κατηγορία για ανθρωποκτονία. Ο Σόβιν αναμένεται να εμφανιστεί σήμερα ενώπιον δικαστηρίου.

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει χαρακτηρίσει "αλήτες" τους διαδηλωτές και όπως είπε χθες ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Ρόμπερτ Ο`Μπράιαν δεν πρόκειται για την ώρα να καλέσει μονάδες της Εθνοφρουράς. Ωστόσο, άνδρες της Εθνοφρουράς αναπτύχθηκαν χθες στην Ατλάντα, την Μινεάπολις, το Λος Αντζελες και την Σάντα Μόνικα.

Κεντρική πορεία στο Μοντρεάλ

Χιλιάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν χθες Κυριακή πορεία στο Μόντρεαλ στον Καναδά για να καταδικάσουν τον ρατσισμό και την αστυνομική βία στο πλαίσιο διαδήλωσης που έγινε στο κέντρο της πόλης, η οποία κατέληξε σε συγκρούσεις και λεηλασίες κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Για τρεις ώρες περίπου 10.000 άνθρωποι, σύμφωνα με ανεπίσημους υπολογισμούς, είχαν συγκεντρωθεί στο κέντρο της πόλης και διαδήλωναν ειρηνικά χθες το απόγευμα σε ένδειξη "αλληλεγγύης" προς τους διαδηλωτές στις ΗΠΑ, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τον θάνατο του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ κατά τη διάρκεια της βίαιης προσαγωγής του από λευκούς αστυνομικούς στη Μινεάπολη, σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP που βρισκόταν εκεί. Ωστόσο λίγο μετά την εντολή που δόθηκε να διαλυθεί η διαδήλωση όταν είχε αρχίσει να νυχτώνει, επεισόδια ξέσπασαν στο κέντρο του Μόντρεαλ όταν μια ομάδα διαδηλωτών πέταξε αντικείμενα κατά των δυνάμεων της τάξης.

Η Αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα. Ταραξίες έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων, ενώ σε βίντεο τηλεοπτικών σταθμών φαίνεται ένας που φεύγει αφού έχει κλέψει μια ηλεκτρική κιθάρα από κατάστημα με μουσικά όργανα. Η ηρεμία επανήλθε στο κέντρο του Μόντρεαλ αργά το βράδυ, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης.

Η Αστυνομία δεν έχει διευκρινίσει τον αριθμό των συλλήψεων στις οποίες προχώρησε. Τα καταστήματα αυτά είχαν λάβει άδεια να ξανανοίξουν μόλις στις αρχές της περασμένης εβδομάδας στο Μόντρεαλ, καθώς η πόλη αυτή αποτέλεσε το κέντρο της επιδημίας του νέου κορωνοϊού στον Καναδά.

Οι περισσότεροι από τους διαδηλωτές φορούσαν μάσκα, ωστόσο κατά τη διάρκεια της πορείας στους δρόμους της πόλης ή της συγκέντρωσης στην μεγάλη Πλατεία του Καναδά, λίγοι ήταν αυτοί που σέβονταν την απόσταση των δύο μέτρων που συνιστούν οι αρχές να τηρούν μεταξύ τους οι πολίτες. Πολλά από τα συνθήματα στα πανό που κρατούσαν οι διαδηλωτές ήταν γραμμένα στα αγγλικά. Μεταξύ αυτών αναγράφονταν τα: "Black lives matter" (οι ζωές των μαύρων μετρούν), "No Justice no peace" (όχι δικαιοσύνη, όχι ειρήνη) ή "I can`t breathe" (δεν μπορώ να αναπνεύσω), που ήταν οι τελευταίες λέξεις που είπε ο Τζορτζ Φλόιντ, την ώρα που ένας λευκός αστυνομικός τον πατούσε στον λαιμό με το γόνατό του.

Πολλές χιλιάδες άνθρωποι μετείχαν και σε άλλη διαδήλωση που έγινε κατά του ρατσισμού στο Βανκούβερ, στον δυτικό Καναδά, ενώ το Σάββατο πολλές χιλιάδες άνθρωποι είχαν διαδηλώσει και στο Τορόντο κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας.

Το Ιράν καλεί τις ΗΠΑ να σταματήσουν τη βία

Το Ιράν κάλεσε σήμερα τις Ηνωμένες Πολιτείες να "σταματήσουν τη βία" εναντίον του ίδιου του λαού τους μετά τον θάνατο του Αφρο-αμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, στη διάρκεια της βίαιης προσαγωγής του από την αστυνομία, που προκάλεσε διαδηλώσεις οργής σε πολλές αμερικανικές πόλεις. "Προς τον αμερικανικό λαό: ο κόσμος άκουσε τη φωνή σας για την καταπίεση.

Ο κόσμος είναι στο πλευρό σας", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Μουσαβί στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Τεχεράνη.

"Προς αξιωματούχους και την αμερικανική αστυνομία: σταματήστε τη βία εναντίον του λαού σας και αφήστε τον να αναπνεύσει", δήλωσε στα αγγλικά, απηχώντας ένα σύνθημα που ακούγεται στις αμερικανικές διαδηλώσεις: "Δεν μπορώ να αναπνεύσω". Σε ένα βίντεο που έγινε viral φαίνεται ένας αστυνομικός να πατάει με το γόνατό του επί πολλά λεπτά τον λαιμό του Τζορτζ Φλόιντ, που λέει ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει.

Η κατάσταση εξελίχθηκε σε συγκρούσεις σε πολλές πόλεις, με αποτέλεσμα οι αρχές να επιβάλουν απαγόρευση κυκλοφορίας και να καλέσουν την Εθνοφρουρά. "Λυπούμαστε βαθιά που βλέπουμε τον αμερικανικό λαό, που επιδιώκει ειρηνικά τον σεβασμό και όχι τη βία, να καταστέλλεται χωρίς διάκριση", πρόσθεσε ο Μουσαβί, κατηγορώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι "ασκούν βία και εκφοβισμό στο εσωτερικό της χώρας και στο εξωτερικό". Οι αμερικανικές διαδηλώσεις καλύπτονται ευρέως από ιρανικά ΜΜΕ, ιδίως από την κρατική τηλεόραση.

Διαδηλώσεις στη Νέα Ζηλανδία

Χιλιάδες Νεοζηλανδοί πραγματοποίησαν σήμερα ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας φωνάζοντας "Οι ζωές των μαύρων έχουν αξία" σε ένδειξη συμπαράστασης προς τον Αφροαμερικανό Τζορτζ Φλόιντ, ο οποίος πέθανε στη διάρκεια της βίαιης σύλληψής του από έναν λευκό αστυνομικό στη Μινεάπολις των ΗΠΑ. Η διαδήλωση αυτή εντάσσεται στο παγκόσμιο κίνημα διαμαρτυρίας κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ, το οποίο πυροδότησε ο θάνατος του Φλόιντ.

Πολίτες βγήκαν στους δρόμους από το Λονδίνο και το Βερολίνο ως την Αυστραλία, την Ολλανδία και τον Καναδά. Κατά το περιστατικό, το οποίο κατέγραψε σε βίντεο μια αυτόπτης μάρτυρας και εμφανίζει τον λευκό αστυνομικό να πατάει επί σχεδόν εννέα λεπτά με το γόνατό του στον λαιμό τον Φλόιντ που είναι πεσμένος στο έδαφος, προκάλεσε οργή στις ΗΠΑ που διανύουν μια πολωτική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου και εξέρχονται σταδιακά από μια αυστηρή καραντίνα λόγω του κορωνοϊού, η οποία άφησε πίσω της εκατομμύρια ανέργους.

Στο Όκλαντ οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία που κατέληξε σε καθιστική διαμαρτυρία υψώνοντας τις γροθιές τους σε ένδειξη αλληλεγγύης. Αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν διαδηλωτές έξω από το Αμερικανικό Προξενείο στο Όκλαντ να κρατούν πόστερ που έγραφαν "Δικαιοσύνη για τον Τζορτζ Φλόιντ" και "Είμαστε οι Επόμενοι;". Στην πρωτεύουσα Ουέλιγκτον περισσότεροι από 100 άνθρωποι έκαναν πορεία από το κτίριο του κοινοβουλίου μέχρι την Αμερικανική Πρεσβεία φωνάζοντας "Οι ζωές των μαύρων έχουν αξία".

Στο Ουέλινγκτον είναι προγραμματισμένη για σήμερα το απόγευμα αγρυπνία με κεριά. Διαδηλώσεις είναι προγραμματισμένες για αύριο το απόγευμα στην Αυστραλία. Σε ένα email που απέστειλε στους Αμερικανούς πολίτες που ζουν στην Αυστραλία, το αμερικανικό προξενείο ενημέρωσε ότι τα γραφεία του στο Σίδνεϊ θα κλείσουν προληπτικά από νωρίς αύριο. "Η αστυνομία αναμένει αντιδιαδηλώσεις", αναφέρει το email χωρίς να προσθέτει λεπτομέρειες.

Πηγή: ΚΥΠΕ


Αναζήτηση