Τριπλή απόφαση ΣΕΥ για την Τουρκία: Μείωση έντασης, επέκταση κυρώσεων και προσθήκη ονομάτων

Τριπλή απόφαση ΣΕΥ για την Τουρκία: Μείωση έντασης, επέκταση κυρώσεων και προσθήκη ονομάτων

Eις βάθος συζήτηση για την Τουρκία διεξήχθη στο πλαίσιο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, το οποίο συνεδρίασε σήμερα με φυσική παρουσία στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με πηγές, κατά τη συζήτηση αναδείχθηκε η πληθώρα προβλημάτων που δημιουργεί για την ΕΕ η συμπεριφορά της Τουρκίας.

Στη βάση της συζήτησης, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ ανέλαβε να διερευνήσει τρόπους για μείωση της έντασης με την Τουρκία, αυστηρά στη βάση των θέσεων της ΕΕ όπως εκφράζονται στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου που έχουν κατά καιρούς υιοθετηθεί, χωρίς όμως να λάβει εντολή για διαπραγμάτευση με την Τουρκία.

Επιπρόσθετα, με αφορμή τη συνέχιση των τουρκικών γεωτρήσεων στην ΑΟΖ της Κύπρου και των απειλών εναντίων της Ελλάδας, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) θα ετοιμάσει έγγραφο επιλογών για περαιτέρω μέτρα εναντίον της Τουρκίας. Παράλληλα, όπως και δήλωσε και ο Ύπατος Εκπρόσωπος στη συνέντευξη Τύπου, θα συνεχιστούν οι εργασίες επί προτάσεων της Κύπρου για πρόσθετες κυρώσεις σύμφωνα και με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου.

Κατά τη συζήτηση τέθηκε και η απόφαση για την Αγία Σοφία, με το Συμβούλιο να καταδικάζει έντονα τις ενέργειες της τουρκικής Κυβέρνησης και να την καλεί να επανεξετάσει την απόφαση της.

Η συζήτηση για το μέλλον των ευρωτουρκικων σχέσεων θα συνεχιστεί, με τη συζήτηση να μεταφέρεται στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, γνωστό ως Gymnich, στο Βερολίνο, τον Αύγουστο.

"Είχαμε μια μακρά και ενδιαφέρουσα συζήτηση, στο τέλος της οποίας παρουσίασα τα συμπεράσματά μου τα οποία εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο, και τα οποία θα ορίσουν τη δράση μου στο επόμενο διάστημα", δήλωσε ο Μπορελ.

Ο κ. Μπορρέλ τόνισε ότι η Τουρκία είναι μια "σημαντική χωρά" με την οποία η ΕΕ θα μπορούσε να αναπτύξει καλύτερες σχέσεις αλλά "με σεβασμό στις ευρωπαϊκές αξίες".

Τόνισε ότι το Συμβούλιο αναγνώρισε "ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο" και κάλεσε την Τουρκία να δημιουργήσει περιβάλλον που θα συμβάλει στην εκτόνωση.

Ξεκαθάρισε δε ότι οι μονομερείς δράσεις της Τουρκίας πρέπει να τερματιστούν, είπε ότι οι γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ είναι παράνομες και κάλεσε την Τουρκία εκτός των άλλων να συμβάλει σε πολιτική λύση στη Λιβύη, και να τηρήσει τις δεσμεύσεις της από την διαδικασία του Βερολίνου, περιλαμβανομένου του εμπάργκο.

Σε σχέση με την Αγία Σοφία, τόνισε ότι το Συμβούλιο καταδίκασε την μετατροπή σε τζαμί, η οποία "πυροδοτεί την καχυποψία και υπονομεύει τις προσπάθειες για διάλογο και συνεργασία", καλώντας την Κυβέρνηση στην Άγκυρα να επανεξετάσει την απόφαση.

Κληθείς από το ΚΥΠΕ να δώσει διευκρινίσεις σε σχέση με το πλαίσιο κυρώσεων και τις επιλογές για διάλογο, ο Ύπατος Εκπρόσωπος τόνισε ότι η φρασεολογία του Συμβουλίου είναι εξαιρετικά προσεκτική, σημείωσε ότι "οι κυρώσεις είναι εργαλείο και όχι αυτοσκοπός", ξεκαθάρισε ότι ο σκοπός είναι να μειωθεί η ένταση και διευκρίνισε ότι "τα κυριαρχικά δικαιώματα των Κρατών Μελών πρέπει να είναι σεβαστά.

"Είναι άλλο πράγμα ο διάλογος και άλλο οι διαπραγματεύσεις", είπε ο κ. Μπορρέλ, ξεκαθαρίζοντας ότι το Συμβούλιο του έδωσε την εντολή να "εξερευνήσει νέες οδούς για τη μείωση των εντάσεων και την προώθηση της κατανόησης".

Σε σχέση τέλος με τη Λιβυή, σύμφωνα με τον Ύπατο Εκπρόσωπο, διαπιστώθηκε επιδείνωση της κατάστασης και κατάφωρες παραβιάσεις του εμπάργκο. Το Συμβούλιο συμφώνησε να προχωρήσει σε περισσότερες κυρώσεις για την εφαρμογή του εμπάργκο και ενίσχυση της αποτελεσματικότητα της επιχείρησης “Ιrini”.

Το ΣΕΥ καταδίκασε τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και ζήτησε αναστροφή της απόφασης, λέει ο Δένδιας

"Η κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικότητας και ο αυταρχισμός της Τουρκίας ήταν στο επίκεντρο της συζήτησής μας", δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας, μετά το πέρας της συνεδρίασης των 27 Υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες.

Συμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας "υπήρξε ισχυρή καταδίκη της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί" και "ζητήθηκε, μάλιστα, από την Τουρκία να αναθεωρήσει και να αναστρέψει την απόφασή της".

Όπως δήλωσε ο ίδιος "αναφέρθηκα, κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου, στις σοβαρές επιπτώσεις της τουρκικής παραβατικότητας στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο".

"Είμαι ικανοποιημένος, διότι οι εταίροι εξέφρασαν αλληλεγγύη έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες σε βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων", σημείωσε.

"Υπήρξε ευρύτατη συναίνεση να εκπονηθεί, κατόπιν αιτήματός μας, κατάλογος κατάλληλων περαιτέρω μέτρων, δηλαδή κυρώσεων, που θα επιτρέψουν στην ΕΕ να απαντήσει αποτελεσματικά εάν η Τουρκία προχωρήσει στην παραβατική συμπεριφορά της", ανέφερε ο κ. Δένδιας.

"Συμφωνήσαμε όπως ο κ. Μπορέλ διερευνήσει τρόπους για τη μείωση των εντάσεων με την Τουρκία, αυστηρά, όμως, στη βάση των Συμπερασμάτων του Συμβουλίου", ανέφερε.

"Η τουρκική παραβατικότητα θα συζητηθεί, κατόπιν επιθυμίας της ελληνικής και της κυπριακής πλευράς, εκ νέου στο άτυπο Συμβούλιο του Αυγούστου στο Βερολίνο και όχι στο τακτικό Συμβούλιο το Σεπτέμβριο όπως ήταν η αρχική τοποθέτηση.

Ενημέρωσα επίσης τους συναδέλφους ότι θα ζητήσω τη σύγκληση εκτάκτου Συμβουλίου, εάν η Τουρκία μέχρι το άτυπο Συμβούλιο κλιμακώσει την παραβατική συμπεριφορά της", σημείωσε ο κ. Δένδιας.

"Τέλος, ως προς τη Λιβύη, υπήρξε αναφορά από σειρά χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, στην παραβίαση του εμπάργκο από την Τουρκία, καθώς και καταδίκη του επεισοδίου που αφορά στο γαλλικό πολεμικό πλοίο. Επίσης εκλήθη ευθέως η Τουρκία να επιδείξει εποικοδομητική στάση και να σταματήσει τις παραβιάσεις του εμπάργκο των όπλων στη Λιβύη", κατέληξε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας.

Πηγή: ΚΥΠΕ
Αναζήτηση